Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Nevzat Altun

Kastettiğini söyleyenler, söylediğini kastetmeyenlere karşı

Kar yağdığında hepimiz nasıl üşüyorsak, bir haksızlık olduğunda aynı şekilde tepki duymamız insan olmamızın gereğidir.  Malum konu: İsrail – Filistin arasındaki çatışmalar.

Asırlar geçtikçe olgunlaşan bir çocuk misali insanlık belirli devirlerden geçmiştir. Cehaletten, vahşetten, savaşlardan tecrübe edinen insanlık 21. Yüzyılda daha olgun tepkiler veriyor. En azından olayların/haberlerin tüm engellemelere rağmen dünyanın her tarafına ulaştığını görüyoruz. Ve insanlık vicdanının ortak bir noktada buluştuğu görmek kuşkusuz umut vericidir.

İslam dünyasından verilen tepkilerden çok batı dünyasından verilen tepkilerin daha etkili olduğu söylenebilir. Bu yazının yazıldığı saatlerde Yahudi örgütlerinin Amerikan kongre binasında sonunda gözaltına alınmaları ile biten eylemde bulunmaları tüm dünyanın dikkatini daha çok çekti.

Doğrular ortaya çıktıkça yalanların iğrençliği artıyor. Kişisel, toplumsal veya örgütsel ikiyüzlülükler kabak gibi meydana çıkıyor. Nasıl mı?

Bu dünyada onurlu yaşamanın en iyi yolu, göründüğümüz gibi olmaktır.”  Diyor Sokrates. Haksızlığa, vahşete, zulme karşı çıkanlar “oldukları gibi göründükleri” için bir kat daha etkili oluyor. Yeni Zelanda‘da 2019 yılında Nur Camisi’ne düzenlenen terör saldırısında 51 kişi ölmüştü. Bu olaya o ülkenin yetkilileri ve vatandaşları olması gereken tepkiyi gösterip gerekeni yapınca hiç de iki dinin mensupları arasında bu konuda bir polemik yaşanmadı.

Doğruyu, hakikati ve erdemi uzaktan uygulama konusunda uzman olmak dürüstlük değildir.  Zorbalık yapanın iki yüzlülüğü mü yoksa zalimi kınarken gösterilen iki yüzlülük mü daha tehlikeli.

Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünüyor ama kimse kendini değiştirmeyi düşünmüyor. İnsanlar başkaları için ahlaki standartlar belirlemeye çok eğilimlidir.

Kendine bir yüz, kalabalığa karşı başka bir yüz takınanlardır ikiyüzlü. Hangi yüzünün daha doğru olduğuna dair kendisi de zamanla kuşku duyar ikiyüzlü.

İkiyüzlülük, düştüğü çukurundan dürüstlük vaazı verme cüretkarlığıdır.

Gerçek ikiyüzlü, yaptığını sorgulamak yerine, samimiyetle yalan söyleyen kişidir. Bir yalancıdan daha kötü olan şey ikiyüzlü bir yalancıdır.

İkiyüzlü, ağacı kesip kütüğün üzerine çıkıp ağaç koruma adına bir konuşma yapandır.

Yaşanan İsrail Filistin olayları galiba şu gerçeği ispatlıyor; “Dünyada merhameti hak etmeyen üç şey vardır; ikiyüzlülük, sahtekarlık ve zorbalık.”   Ve unutmamak gerekiyor ki ; “”Şeytan gülüyorsa bu ikiyüzlülere gülüyordur; onlar onun en büyük aptallarıdır.”

Başta İsrail devleti ve yetkililer olmak üzere o kadar çok ikiyüzlülük görüyoruz ki.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER