Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uzmanlar uyardı: O besinler böbrek tahribatına yol açıyor!

Vücudun atık sistemi kapsamında görev alan böbrekler, beslenme alışkanlıklarından çok kolay bir şekilde etkilenebilir. Peki, böbreklere zarar veren besinler hangileridir? Böbrek hastaları nasıl beslenmelilerdir? İşte ayrıntılar…

Vücudun atık sistemi kapsamında

Beslenme yolu ile alınan besinler sindirim sistemi çerçevesinde pek çok işlemden geçerler. Besinlerin kullanılmayan kısımlar vücut dışına atılır. Bu süreç, insan sağlığı açısından son derece önemlidir.

Sağlıklı bir vücutta mutlaka olması gereken atık sisteminin başrolünde böbrekler yer almaktadır. Böbreklerin görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmemeleri durumunda ise birçok sağlık sıkıntısı baş gösterebilir.

Böbreklerinde işlev bozuklukları meydana gelen kişilerin özellikle beslenme düzenlerine ve alışkanlıklarına karşı son derece titiz davranmaları gerekmektedir. Aksi takdirde insan hayatı tehlikeye girebilir. Peki, böbreklerinden mustarip olan kişiler nasıl beslenmelilerdir? Böbreklere zarar veren gıda grupları nelerdir? İşte detaylar…

BÖBREK HASTALIĞI DURUMUNDA UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER

Böbreklerde tespit edilen çeşitli işlev bozuklukları kişinin beslenme listesini mutlaka gözden geçirmesi gerektiğine işarettir. Bazı gıda grupları böbreklere doğrudan zarar vermek ile birlikte kişinin hayatını ciddi ölçüde etkileyebilir.

Salça, paketli gıdalar, konserveler ve salamura besinler yapım aşamaları itibari ile bol miktarda tuz içermektelerdir. Tuz, böbreklere zarar veren bir üründür. Bu neden ile bu tip gıdaların böbreklerinden mustarip olan kişiler tarafından kesinlikle tüketilmemeleri gerekmektedir.

Sosis, salam, sucuk ve pastırma gibi ısıl işlem görmüş şarküteri ürünleri de böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkiledikleri için hastalar tarafından tüketilmemelilerdir.

Son olarak yapay tatlandırıcılar içeren besinler ve ciğer, böbrek, yürek gibi sakatat çeşitleri de böbrek hastaları tarafından kesinlikle tüketilmemeleri gereken besin grupları içerisinde yer almaktalardır.

BÖBREK HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Böbreklerinde çeşitli bozukluklar tespit edilmiş olan kişilerin ilk yapmaları gereken tuz tüketimini sınırlamaktır. Bu kişilerde tuz vücuttan istenilen şekilde atılamadığı için fazla tuzlu gıdalar çok ciddi sorunlara yol açabilirler.

Yemek öğünleri konusunda da son derece titiz davranmaları gereken böbrek hastaları, öğün atlamamalılardır. Beslenme programlarına sadık kalmak zorunda olan bu kişiler, ayrıca bol sıvı tüketimine de önem vermelilerdir. Sürekli aynı tip bardaktan su içilmesi, su tüketim takibinin yapılması açısından önemlidir.