Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kilo kontrolüne yardımcı, kan şekerini düzenleyici! Elma sirkesinin mucizevi faydaları

Nerede ise hepimizin evinde bulunan ancak kıymeti pek de bilinmeyen elma sirkesinin faydalarını sizler için bir araya getirdik. İşte elma sirkesine dair tüm merak edilenler…

Nerede ise hepimizin evinde

Elmalardan veyahut da elma suyu fermantasyonundan üretilen bir ürün olan elma sirkesi, nerede ise her mutfakta bulunur. Genelde salataları tatlandırmak için kullanılan bu ürün, son dönemlerde evlerin çeşitli alanlarını sterilize etmek için de kullanılmaktadır.

Su, şeker ve alma suyu kullanılarak yapılan, fermantasyon süreci sonucunda da asetik asidin ortaya çıktığı elma sirkesi, keskin kokulu bir üründür. Bu özelliği ile birçok kişiyi rahatsız eden elma sirkesinin aslında vücudu çok çeşitli açılardan desteklediğini belirten uzmanlar, elma sirkesinin faydalarını peş peşe sıraladı.

ELMA SİRKESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Yüksek oranda antioksidan ve faydalı probiyotik içeren elma sirkesi sindirim sistemini büyük ölçüde destekler. Ağız kokusunu önlemek, bağırsakları çalıştırmak gibi alanlarda da etkili olan elma sirkesinin öne çıkan faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kilo kontrolüne yardımcı olur.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde mikroplara karşı savaşır.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerin etkilerine karşı korur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Cilt sağlığını destekler.
  • Kolesterolü dengeler.

ELMA SİRKESİNİN ZARARI VAR MI?

Her üründe olduğu gibi elma sirkesinde de tüketim miktarı son derece önemlidir. Günlük olarak 1- 2 yemek kaşığı kadar tüketilmesi gereken elma sirkesi, aksi takdirde faydadan çok zarar getirir.

Yanlış ve aşırı elma sirkesi tüketimi durumunda ortaya çıkabilecek olan bazı zararlı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Asetik bir yapıda olduğu için sıklık ile tüketilmesi durumunda boğazı tahriş edebilir.
  • Sık sık tüketilmesi halinde dişlerde hasar bırakabilir.
  • Seyreltilmemiş formu içildiğinde mide ülseri veyahut da reflü gibi sindirim sorunları baş gösterebilir.
  • Cilt ile doğrudan temas etmesi halinde ciltte yanık veyahut da kızarıklığa sebep olabilir.
  • Potasyum seviyesini etkilediği için aşırı tüketimde kemiklerde bulunan mineral seviyesini aşağıya çeker.

Elma sirkesi doğrudan değil seyreltilerek tüketilmelidir. Bir bardak suya bir kaşık elma sirkesi eklemek yeterlidir.