Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Nevzat Atlığ kimdir? Prof. Dr. Nevzat Atlığ nereli, neden öldü, kaç yaşındaydı?

Türk müziğinin önemli isimlerinden,

Türk müziğinin önemli isimlerinden, koro şefi, ses sanatçısı, ve müzik araştırmacısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ, 98 yaşında aramızdan ayrıldı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Atlığ, müziğe olan tutkusu ve yeteneğiyle tanınan bir sanatçı olarak biliniyordu.

Hayatı ve Kariyeri:

  • 14 Ekim 1925 tarihinde Denizli’nin Sarayköy ilçesinde dünyaya gelen Nevzat Atlığ, müzikle genç yaşlarda tanıştı. Babası Nazmi Atlığ, kendisine keman ve müzik konusunda eğitim verdi.
  • İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni tamamladıktan sonra radyo ve üniversite korolarında keman çalma ve şeflik yapma gibi görevler üstlendi.
  • İstanbul Radyosu Müdürlüğü gibi önemli görevlerde bulunan Atlığ, Türk müziğine yaptığı katkılarla tanındı. 1955-1958 yılları arasında İstanbul Radyosu Müdürü olarak görev yaptı.
  • 1976 yılında Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nu kurarak şefliğini üstlendi ve uzun yıllar bu görevi başarıyla sürdürdü.
  • Ayrıca İstanbul Belediye Konservatuvarı Sanat Kurulu Başkanlığı, Türk musikisi Hocalığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Musikisi Araştırma ve Değerlendirme Komisyonu Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulundu.
  • Prof. Dr. Nevzat Atlığ, 1985’te profesör, 1987’de Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 1999’da Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Mirasa Katkıları:

  • Atlığ, Türk müziğinin mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla 30 yıl süreyle İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda öğretim üyeliği yaptı.
  • Yönettiği sahne, radyo, ve konserlerin yanı sıra yirmi CD’lik müzik yayını ve beş ciltlik Türk Musikisi Klasikleri nota yayınları ile müzikseverlere önemli eserler bıraktı.

Ödüller ve Takdirler:

  • Sanatçı, Türk müziğine olan katkıları nedeniyle birçok ödül ve takdirname ile onurlandırıldı. Aydın Doğan Vakfı tarafından 2013’te Türk Musikisine tahsis edilen sanat ödülü ve 2018’de Cumhurbaşkanlığı tarafından Necip Fazıl’a Saygı Ödülü kendisine takdim edildi.

Türk müziğine kattığı değer ve emekleriyle hafızalarda yaşayacak olan Prof. Dr. Nevzat Atlığ, sevenleri tarafından büyük bir özlemle anılacaktır.