Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Yağmur Ayaz

Ramazan ayında beslenme ipuçları

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek oldukça büyük önem taşıyor. Normal beslenme alışkanlıklarımızda bir öğünde alamadığımız besin ihtiyacını diğer öğünlerde karşılayabiliyoruz. Fakat Ramazan’da tek öğün beslenmeye geçince bu düzen biraz değişiyor. Bundan dolayı Ramazan’da sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü için 8 ip ucu:

1. Ramazan ayında öğünlerinizi, sahur, iftar ve ara öğün olarak 3 öğün şeklinde yapabilirsiniz, eğer ara öğün yapmaya veya sahura kalkmaya ihtiyaç duymuyorsanız, iftarınızı protein karbonhidrat ve yağ bakımından dengeli hale getirmenizde fayda var.

2. Sahurda yemek olarak, yumurtalı bir kahvaltı tercih etmek daha doğru olacaktır. Ayrıca susuzluğu tetikleyecek tuzlu zeytinlerden ve peynirlerden kaçınmak veya suda beklettikten sonra tüketmek önemlidir. Kahvaltının ardından 3-4 yemek kaşığı kadar yoğurt tüketmek susuzluğunuzu da engelleyecektir.

3. İftar öğünü de en az sahur kadar önemli, orucu bir çorba ile açmak ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmek doğru tercihtir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide bağırsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterin.

4. İftardan hemen sonra tatlı tüketmek yerine haftada 1-2 gün, ara öğün olarak sütlü tatlı veya güllaç tüketimi kilo korumanızda da etkili olacaktır.

5. Ramazan’da azalan hareket bağırsakların az çalışmasına sebep olabilir, iftardan 1-2 saat sonra tempolu yürüyüş sindirimi rahatlatacaktır.

6. Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.

7. Gün içerisinde alınamayan su ihtiyacı, mutlaka iftar ve sahur arasında yeterli şekilde karşılanmalıdır.

8. Uzun süreli açlıklarda ve çalışma temposuna da bağlı olarak azalan mineral kayıpları için ara öğünlerde maden suyu tercih edilebilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER