Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Yağmur Ayaz

Yüksek Demir İçeren Gıdaları Diyete Dahil Etmek

Demir, kan dolaşımında oksijenin taşınması, protein ve enzimlerin yapımı gibi vücudun birçok
işlevi için önemli bir besindir.
Demir hem vejetaryen hem de vejetaryen olmayan çeşitli gıdalarda bulunur.
Günlük demir alımı yaş, cinsiyet, diyet ve hamile veya emziriyor olmanız gibi faktörlere göre
değişiklik gösterir.
DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) verilerinde göre,
19 ila 50 yaş arası erkekler 8 mg,
19 ila 50 yaş arası kadınlar 9 mg,
19 ila 50 yaş arası kadınlar (hamile) 27 mg, kadar günlük demir alımı renferans değerleridir.
Vejetaryenler ve veganlar, et tüketen insanlara göre neredeyse iki kat daha fazla demir
tüketmelidir. Bunun nedeni et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bulunan ve hem demiri
olarak bilinen demir türünün vücut tarafından kolayca emilmesidir. Buna karşılık, bitki bazlı
gıdalar vücudun emmesi daha zor olan hem içermeyen demir sağlar.
Peki Hangi Gıdalar Demir Açısından Zengindir?
• Organ etleri ve sakatatlar,
• Yağlı tohumlar ve kuruyemişler: fındık, fıstık, kaju, badem, susam, antep fıstığı ve kabak
çekirdeği.
• Beyaz et: Tavuk, hindi, ördek gibi kümes hayvanlarının eti.
• Kırmızı et: Sığır eti, koyun eti.
• Koyu yeşil yapraklı sebzeler:Lahana, ıspanak ve karalahana.
• Balık ve kabuklu deniz mahsülleri,
• Bakliyatlar: Nohut, bezelye, kuru fasulye ve mercimek,
• Tahıllar: Buğday, kepek ve yulaf,
• Yumurta,
• Keçiboynuzu pekmezi, bal, akçaağaç şurubu,
• Kuru meyve: Kuru üzüm, kuru erik, kuru dut, incir hurma ve şeftali,
• Kekik, kimyon, zencefil, kişniş, köri gibi baharatlar.
• Beslenme sırasında demir mineralinin emiliminin arttırılması için C vitamini bakımından
zengin gıdalar (yeşil sebzeler, turunçgiller, domates, kivi) demir içeriği yüksek besinlerle
birlikte alınabilir.
Demir eksikliği olan kişilerde yemek ile birlikte çay, kahve, kırmızı şarap tüketimi demir emilimini
inhibe etmektedir. Bundan dolayı yemeklerin yanında kalsiyumdan zengin yoğurt, ayran ve kefir
tüketimi daha yararlı olacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER