Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ali Kolburan

Veteran & performans tenisi nedir?

Veteran tenis (Senyör Tenis) daha önce tenis oynamamış veya oynayıp bırakmış kişilerin daha çok hobi amaçlı yapmış oldukları tenis türlerindendir.
Veteran tenis turnuvaları 5’er yıl aralıklarla kategori olarak gruplandırılır.
Erkek veteran tenisçilerde 85 yaşına kadar turnuva kategorileri oluşturulurken, kadın veteran tenisçilerde ise 75 yaşına kadar bir gruplandırma mevcut.
Yıl içinde birçok ulusal ve uluslararası veteran tenis turnuvası yapılmaktadır.
Birçok kişi gerek sosyokültürel yapıdan dolayı gerekse de imkanlar çerçevesinde spora olması gereken eğilimi gösterememiştir.
Bundan dolayı da nesillerce süregelen kötü alışkanlıklar, hastalıklar, hareketsizlikten kaynaklanan postür bozuklukları vb. sorunlarla insanlar yıllarca uğraşmak zorunda kalmıştır.
Yine de son yıllarda spora olan ilginin artması, hatta tenise duyulan ilginin artması gayet güzel seviyelere gelmeye başlamıştır.

BEN YAPAMADIM, ÇOCUĞUM YAPSIN YANLIŞI

Değişen sosyokültürel yapının da etkisiyle spora bakış açıları değişmiş aileler çocuklarını artık daha fazla spora yönlendirmeye başlamışlardır.
Doğru olan kişilerin değişime öncelikle kendilerinden başlamalarıdır. Yaşınız kaç olursa olsun her zaman spor yapmaya imkan vardır diye düşünüyorum.
Öncelikle ”Ben yapamadım çocuğum yapsın” düşüncesini tamamı ile kafanızdan silmeniz gerekir. Bugün 90 lı yaşlarda aktif tenis oynayanlar olduğuna göre siz de istediğiniz her an bu spora rahatlıkla başlayabilirsiniz. Kısaca size veteran tenisine başlamanın yaşı ve zamanı olmadığını anlatmak istedim umarım yakın zamanda siz de harekete geçersiniz.

5-8 ARASI ÇOK İDEAL

Benim asıl değinmek istediğim alan performans tenisi yani profesyonel tenisçi adayları gençlerimiz. Bu konunun her ayrıntısını sayfalarca yazabiliriz ama önce kısaca performans tenisine kaç yaşında nasıl başlayabiliriz nasıl eğitim almalıyız ve kendimizi profesyonel tenise adım adım nasıl hazırlayabiliriz, onlara değinelim.
Günümüzde 5-8 yaş arası çocuklar rahatlıkla uygun bir kulüpte tenis eğitimine başlayabilir. “Özellikle” kulüp dememin sebebi, çocuklarda 12 yaş öncesi bireysel çalışmaların (özel koçluk) hangi spor branşı olursa olsun çocukların sıkılmasına ve keyif almamasına, sonucunda da spordan uzaklaşmasına sebep olduğu bilinmektedir.

Peki uygun kulüp nasıl bulunur?

Sporcularının ulusal ve uluslararası alanda önce müsabık olabilmesi daha sonra da başarılı olabilmesi için onlara gerekli antrenman programını ve planlamasını hazırlayabilecek, doğru zamanlarda onlara turnuva ve kamp ortamını sunarak bu süreci defalarca yönetmiş yani daha önce birçok sporcuyu bu yolda destekleyip başarılı olmasını sağlamış (ulusal ve uluslararası) bir kulüp olmalı.

9-10 YAŞTA TEMEL VURUŞLARA GEÇİLMELİ

Peki kısaca bu eğitim sürecine değinmek gerekirse; 5-8 yaş arasında tenise başlayan çocuklar mini tenis alanında temel teknik kazanımları ile birlikte esneklik ve koordinasyon becerileri kazanıp eğitsel oyunlarla birlikte bu işin eğlence kısmını da sürdürmelidir. 9-10 yaşına gelindiğinde ise temel vuruşlarda ince ayrıntıları yapabilme ve istikrarlı olma, özel vuruşlarda ise yavaş yavaş gelişme başlaması gerekmektedir.

GÜÇLÜ VURUŞLAR 11-12 YAŞTA YAPILABİLİR

Bu yaş itibari ile esneklik, koordinasyon çalışmaları devam ederken sürat ve aerobik dayanıklılığın gelişimi için çalışmalara da başlanmalıdır. Bunların yanında müsabık sporcu özelliklerinin gelişimini, oyuncu ailesinin performans tenisi için yavaş yavaş bilinçlendirilmesine başlanmalıdır. 11-12 yaşına gelen sporcular güçlü vuruşları (flat-speen-yüksek speen vb.) istikrarlı bir şekilde yapabilmek için ( mükemmel vuruş) defalarca bıkmadan usanmadan bu vuruşlar üzerine çalışmalıdır.

TURNUVA ZAMANLARI

Bu yaş itibari ile taktik ve fiziksel özellikler üzerinde de çalışmaya başlanır. Extrem vuruşlarda ise (sliz,drop,servis çeşitliliği vb) yavaş da olsa bir gelişim olmalıdır. Olumlu düşünme, odaklanma gibi mental bilinçlenmeye de başlanmalıdır. Bu yaşın sporcuları ulusal turnuvalarda yavaş yavaş tanınan ve tecrübe kazanan sporcular olmalı.

ÇOK ÖNEMLİ DÖNEM

13-14 yaş ise oyuncu tipine uygun (fiziksel ve zihinsel) olarak istikrarın yanında güçlü vuruşların eğitimi, bununla beraber taktiğin ön plana çıktığı, fiziksel özellikleri de üst seviyeye çıkarılabilmesi için çalışmaların ağırlaştığı bir dönemdir. Bu yaş, eğitim ve profesyonel kariyerin ufak ufak planlanmaya başlandığı ve ulusal turnuvalarda tamamI ile tecrübe kazanılıp başarılar sağlandığı, uluslararası turnuvalarda ise yavaş yavaş tecrübe kazanılmaya başladığı dönemdir. Mental açıdan da güçlenmek için yoğun bir çalışma ve hazırlık planlaması yapılmalıdır. Okul olarak ise ilerde üniversite eğitimine tenis bursu kazanabilmesi için gerekli planlamanın yapılmaya başlandığı dönemdir.

PROFESYONEL OYUNCU ADAYI DÖNEMİ

15-16 yaş antrenmanların daha fazla bireyselleştirilmeye başlandığı, tüm fiziksel özelliklerin en üst düzeye çıkarıldığı, aynı zamanda mental yeterlilik olarak en üst düzeyde kalınabilmesi için hazırlık ve çalışmaların yapıldığı dönemdir. “Profesyonel oyuncu adayı” olarak bilinçli azimli ve içsel motivasyonun en fazla gelişim aldığı dönemdir. Eğitim ve tenis arasındaki planlamanın gerekirse seçimin daha net daha keskin alınabileceği dönemdir. Yapılacak seçime göre turnuva planlaması ve okul bursu başvurularının detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. (Lise 3. sınıfın sonuna doğru rahatlıkla planlanabilir.)

DOĞRU BİR KULÜP

Yazımızın başında bahsettiğimiz tenis eğitimi alabilen ve sistemin içinde süreklilik sağlayabilen sporcular için Amerika’da % 100 tenis bursu kazanmak, düşündüğünüzden çok daha kolaydır. İlimizde ve ülkemizde bunu başaran birçok sporcu vardır. Yalnızca sporcu velilerinin çocuklarının gelişen bir sporcu olduğunu kabul edip onları kendi gelişimiyle değerlendirip doğru bir kulüp çatısında sistemin içinde kalması için desteklemeleri yeterli olacaktır. “ŞAMPİYON” sporcular zaman içinde ön plana çıkıp kendini belli edecektir. Sonuç itibari ile herkesin şampiyon sporcu olması mümkün olmadığı için çocuklarımızı kendi hırslarımızdan uzak tutup tenis sporunu severek yapan ve gelişen sporcular olması bizleri mutlu etmelidir.

YORUMLAR

25 adet yorum var

  1. Oğlum liseye yeni başladı. Teniste istenilen düzeye gelip yurt dışı bursu kazanabilir mi? Bilgi verilirse çok sevinirim. İyi çalışmalar

  2. ben de çocuğumu gönderip kendisi için oynamanın geç olduğunu düşünenlerdendim ancak ben de başladım oğlumla da oynuyoruz hem çok eğlenceli bir aktivite ve spor

  3. keşke daha erken haberim olsaydı çocuğumu performans tenisçi olmasını istiyordum ancak yaşı artık uygun değilmiş hobi olarak devam ediyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER