Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ali Kolburan

Ülkemizde ve ilimizde yapılan tenis turnuvaları (performans)

Önceki yazılarımızda da değindiğimiz gibi sporcuların gelişimlerini takip etmek sporcuların ulusal ve uluslararası alanda ilini ve ülkesini temsil ederken klasmanda yer edinip tecrübeli sporcu konumuna gelmesini sağlayan performans turnuvalarından bahsedelim.

TURNUVALAR HANGİ YAŞLARDA DÜZENLENİYOR?

Ülkemizde yapılan performans tenis turnuvaları 8-9-10 Yaş, 12 Yaş – 14 Yaş -16 Yaş – 18 Yaş ve Büyükler turnuvası diye kategorilere ayrılmıştır.

Yaş gruplarına göre; hafta sonu turnuvaları, Kış, Bahar ve Yaz kupası turnuvaları, Master, Türkiye Şampiyonaları ve Milli takım belirleme turnuvaları diye adlandırılmıştır.

Bu turnuvalardan hafta sonu turnuvaları ve 8-9-10 yaş turnuvaları hariç hepsi eleme sistemi ile oynanmakta olup hafta sonu turnuvaları ve 8-9-10 yaş turnuvaları ise grup müsabakaları olarak oynanmaktadır.

Basitçe anlatacak olursak 8 yaş turnuvaları servis kutusunda soft ball diye adlandırılan toplarla oynanırken 9 yaş turnuvaları turuncu toplarla (midi kortta) 10 yaş turnuvaları easy ball (noktalı yeşil toplarla tam saha kullanılarak) oynanmaktadır.

11 yaştan itibaren sporcular bir daha top değişimi olmaksızın normal toplarla turnuvalarını oynamaya başlarlar.

8-9-10 yaş turnuvalarında puan kazanılmaz amaç sporcuların gelişimini gözlemleyip turnuva tecrübesi kazanmasını sağlamaktadır.

Bu sebeple turnuvalar grup maçları sistemi ile oynanıp kazanan sporcuların dışında kaybeden sporculara da ayrı bir fikstür uygulanır. (CONCOLATION)

Bu uygulamayla sporcuların çok maç yapması amaçlanmaktadır.

11 yaştan itibaren sporcular katıldıkları turnuvalardan puan kazanmaya başlar ve TTF (TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU) klasmanında yer edinirler.

Yavaş yavaş 11 yaştan itibaren TENIS EUROPE müsabakalarına da katılarak uluslararası alanda da tecrübe kazanması amaçlanabilir.

TURNUVALARIN ÖNEMİ

14 yaştan itibaren ise sporcular ITF turnuvaları oynamaya başlayarak hem uluslararası klasmanda yer edinir hem de profesyonel tenis kariyeri için hazırlık yaparken bu turnuvalar sayesinde üniversitede tenis burs imkanı yaratmayı amaçlarlar. Türkiye Tenis Federasyonu’nun turnuvaları içinde Türkiye Şampiyonası ve milli takım belirleme turnuvaları diğerlerine nazaran zorluk derecesi daha yüksek turnuvalar olup bu turnuvalar sonucunda sporcular kendi yaşlarında sıralamadaki yerini daha gerçekçi görebilir ve ülkesini milli takımda temsil etme hakkını kazanabilirler.

İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

Ülkemizde ve ilimizde birçok ulusal ve uluslararası performans tenis turnuvası düzenlenmektedir. Bu turnuvalar düzenlenirken federasyon tesisin turnuvayı düzenleyecek yeterli özelliğe sahip ve daha önce bu tür organizasyonları yapmış tecrübeli kulüpler olmasını göz önünde bulundurarak bu kulüplerle işbirliği halinde turnuvaları organize eder. Ülkemizde İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi büyük şehirler başta olmak üzere artık diğer illerimizde de birçok turnuva düzenlenmektedir.

İLİMİZDE DÜZENLENEN TURNUVALAR

İlimizde bu ve benzeri turnuvalar hem tenis yeterliliği hem de bu tür organizasyonlara defalarca ev sahipliği yapan ülkemizin önde gelen kulüplerinden biri olan İzmit Tenis Kulübü tarafından düzenlenmektedir.
İzmit Tenis Kulübü ilimizde düzenlenen performans tenis turnuvalarının yanı sıra bir çok kez tanınmış antrenör gelişim uzmanlarıyla (ITF eğitim uzmanı, Nicolas Kelaidis,Piotr Unierzysi, TTF Eğitim Kurulu Uzmanı Birol Vural vb ) antrenör eğitim seminerleri , hakem adayları için ise gözlemci, kule çizgi vb kurslar açarak ilimizdeki sporcu, antrenör ve hakemlerin gelişimlerine destek olmuş ulusal ve uluslararası alanda görev almaları için önemli bir misyon üstlenmiştir.
İlimizdeki tesis ve imkanların da daha çok arttığını düşünerek bu alanda birçok sporcu, antrenör, hakem vb spor insanlarının yetişerek ilimizi, ülkemizi başarıyla temsil edeceğini düşünüyorum.
Önümüzdeki günlerde ilimizde yetişen, ilimizi ve ülkemizi temsil eden başarılı tenis sporculardan bahsedeceğiz.

YORUMLAR

17 adet yorum var

  1. kesinlikle antrenör çok önemli oğlumu turnuvalra götürmeyip kayıran kulüpten ayrılıp itkya geldik herkese teşekkürler, lütfen çocuklarınız için doğru öğretmenleri seçin geleceklerine ışık tutun

  2. dikkat eksikliği olan kızım için önerdiler göz el koordinesi ve fiziksel gelişim için çok önemli lütfen çocuklarınızı düşünerek işlerine yarar kurslara gönderin. Kızıma çok iyi geldi 🙏🏻

  3. Köklü bir kulüp olan İzmit Tenis Kulübünün başarılarının devamını dilerim tebrik ederim yıllardır arkadaslarla oynamaya geliriz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER