Kandıra’nın kaderini değiştirecek çalıştay!
Dün şehrimizin geleceği için çok önemli bir çalıştay vardı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra Akçakese’ye yapmak istediği çöp tesisi için Kocaeli Çevre Platformu ve Kocaeli Kandıra Kültür Çevre Derneği (KANÇED) bir çalıştay düzenledi.
Sabahın erken saatlerinde başlayan çalıştay akşam 17.00’ye kadar sürdü. Çalıştay düzenleme kurulu tarafından belirlenen 8 masada bulunan uzmanlar çöp tesisi hakkında bilimsel çerçevede görüş bildirdi. Söz konusu proje Orman Masası, Tarım ve Hayvancılık Masası, Yüzey ve Yeraltı Suları Masası, Çevre ve Halk Sağlığı Masası, Kültürel Miras Masası, Sosyal Kabul ve Yaşam Masası, Hukuk Masası ve Teknoloji Masasına yatırıldı.
Ben de bu çalıştayı çok önemsediğim için 17.00’ye doğru Yunus Emre Kültür Merkezi’nde hazır bulundum. Gazetemizin editörlerinden Melih Can Şenol da bana eşlik etti. Maalesef şehrin geleceği için son derecede önemli olan bu çalıştaya basının ilgisinin hiç olmadığını gördüm. Çalıştayda gazeteci kimliğiyle bizim dışımızda sadece Kocaeli Gazetesi’nden Cihat Polat vardı. Siyasetçilerin de ilgisi azdı.
Kış aylarında köylerde saat 17.00 civarı büyükbaş hayvanların bakım saatidir. Buna rağmen Kandıralıların katılımı gayet iyiydi. Sanıyorum çalıştay bu saate denk gelmese katılım daha yoğun olurdu.
Her masadan bir temsilci ortaya koydukları sonuçları tek tek okudu. Özetle uzmanlar tesisin yerinin uygun olmadığını ve projenin tekrar gözden geçirilmesini istedi. Alanda yaptıkları incelemeler ışığında ormanların yok edilmesi ile diğer canlılar ve toplum sağlığının tehdit edileceği ifade edildi.
Raporlarda bölgenin yeraltı su kaynaklarının kirlenme riskinin büyük olduğu, bölgedeki geleneksel yaşamın ve tarım hayvancılığın olumsuz etkileneceğinin altı çizildi. Heyelan riskinin olduğu Çaltepe bölgesinde çevre felaketlerine yol açılabileceği ifade edilirken rüzgarlar sebebiyle kokudan en çok İzmit’in etkileneceği söylendi. Çalıştayın detaylı sonuç bildirgesi ise yarın kamuoyu ile paylaşılacak.
Kentimizin birbirinden değerli isimlerinin raporladığı bu görüşlere Kocaeli’nin tüm paydaşları göz gezdirmeli. Akademik ve bilimsel zemine oturturmuş bu çalıştay Kandıra Akçakese’ye çöp tesisinin neden yapılmaması gerektiğini sert bir şekilde ilgililerin yüzlerine vuracaktır.
Çalıştayın sonunda ise KANÇED Derneği Başkanı Adem Arı konuştu. Arı konuşmasında, “Bu tesisi en başından beri nasıl engel olabiliriz diye biz düşündük. Bu çalıştaydan sonra Büyükşehir düşünsün” dedi. Bence bu cümle çalıştayın özeti niteliğindeydi.
Hep dert yanmıyor muyuz? ‘Tarım ve turizm alanlarımıza sahip çıkmalıyız. Onlar bizim geleceğimiz’ diye. Kandıra bu şehrin tarım ve turizm açısından son kalelerinden biri. Ama yerel yönetimler halkın istememesine, vatandaşa rağmen Kandıra’ya çöp tesisi yapmaya çalışıyor. Bir diğer kalemiz ise Kartepe... Kartepe’de de haddehane gündemi var. Son iki kalemiz olan Kandıra ve Kartepe’yi vatanı savunur gibi savunmalıyız.
Şehirlerin de insanlar gibi bir kaderi vardır. Bu kaderi ise o topraklarda yaşayan halk belirlemelidir. Şehirlerin, ilçelerin, mahallelerin, sokakların, toprakların ve denizlerin sahipleri yerel yöneticiler değildir. Orada yaşayan halktır. Bir bölgeyi orada yaşayan vatandaştan daha iyi kimse bilemez. Onlar bu tesisi istemiyorsa bir sebebi vardır. Zaten sebeplerini aylardır haykırıyorlar. Bu çalıştay ile tesisi neden istemediklerinin bilimsel dayanağını oluşturdular.
Bu çalıştay çok önemliydi... Umarım şehrin yöneticileri de yarın bu raporu okur. Ve Kandıralı Şerife Teyze ile çalıştaya rağmen bu tesisi Akçakese’ye yapma ısrarını sürdürmekten vazgeçer.