Yakup Yavuz

Yakup Yavuz

Gıda İşletmelerinde Gıda Güvenliği ve Hijyen !!!

Son dönemlerde ulusal, yerel ve sosyal medya haberlerinden takip ediyoruz. Neredeyse her gün yeni bir vaka ve toplu zehirlenme olayları, ölümler…

Gıda işletmecileri, üreticileri ve tedarik zincirinde sorumluluk alan markaların çok önemli sorumlulukları var. Bunun ne kadar bilincindeyiz bilinmez fakat denetim mekanizması çok önemli.

Bu haftanın konusu gıda güvenliği ve hijyen; toplu yaşama alanlarında bulunma zorunluluğu şehirleşmenin bir gereğidir. Herkesin, güvenli gıda tüketebilmesi için, kullanılan hammaddeden başlayarak gıda maddesinin elde edilmesine kadar bütün süreçlerde hijyen koşullarına uymaları büyük önem taşımaktadır. Doğal çevre, bütün hızı ile kirlenmeye devam ediyor. Bu durum ilgili kuruluş ve tedarik zincirinde sorumluluk üstlenen markalanır gıda güvenliği ve hijyen konusuna daha fazla önem vermelerini zorunlu kılmakta ve bu konu hiç olmadığı kadar günlük yaşama girmektedir. Gıda sektörü için hijyen vazgeçilmez ve olmazsa olmazdır.

Yazının Devamı

Öğretmenler Günü'nüz Kutlu Olsun…

Her anne, okul öncesi bir öğretmen.

“Türk Milleti çalışkandır, Türk Milleti zekidir” "Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister." sevgili baş öğretmen Atatürk’ün sözleriyle başlamak istedim bugün. Öğrenmek, hayata gözlerimizi açtığımız gün başlıyor kapattığımız gün bitiyor. İşte bu süre boyunca hayatımızdan birçok öğretmenin rolü var. Bazen öğreten bazen öğrenen oluyoruz.

24 Kasım, Mustafa Kemal Atatürk'ün 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri‘ne başöğretmen olarak atanmasından sonra Türkiye'de her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Yazının Devamı

Artvin – Murgul Siyanürlü Liç Havuzları ile Linç mi Edilecek?

Artvin – Murgul ilçesi. Varlıkları, değerleri, tabiatı ve insanının misafirperverliği ile Doğu Karadeniz’in en doğusunda kendine has yaşam tarzı ve yeşili ile dikkat çeken butik bir kasaba. Hani göğe yakın toprakları derler ya işte tam da bu ilçe için kurulacak bir cümle. Balı, fındığı, şarıl şarıl akan derelerindeki alabalığı, havası, suyu ve yaylaları ile hala bakir, hala gidilip mutlaka görülmesi gereken canım ülkemin en mütevazı ve cefakâr insanlarının yaşam sürdüğü ülkemizin en doğusundaki sınır bekçisi…

İlçenin uzun yıllara dayanan bir tarihi var. Toplum, özellikle maden yatakları ve bakır cevheri ile ülke ekonomisine yıllarca değer yaratmanın gururu ile yaşamış. Tarih kitapları ülkemizin bakır ihtiyacının büyük çoğunluğunun Murgul (Göktaş) Bakır İşletmesinden karşılandığını yazdı yıllarca. Kendimizi hep bu gururla anlattık.

Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından 1935'te işletilmeye uygun bulunan alan, 1937'de Etibank'a teslim edildi. 1951'de Etibank üretime başladı. 1971'de Karadeniz Bakır İşletmeleri AŞ'ye devredildi. 2006 yılındaki özelleştirmesinde Cengiz Holding'e satıldı.

Yazının Devamı

Madeni Yağ Sektöründe Dijital Dönüşüm – Yapay Zekâ – Otomasyon Üçlüsü

Bu hafta sizi bambaşka bir konuyla selamlamak istedim. Kahvaltı dünyasından çıkıp biraz da teknolojik gelişmelere dair yazmak istedim. Kim bilir gelecekte daha da farklı konuları ele alıyor olacağız hep birlikte. :))

Evet, konuşturuyoruz.

Sosyal hayatta da öyledir ya genelde konuşan; dilek, temenni, endişe veya önerilerini dile getirenler değer yaratan, üreten, topluma yön veren ve sonuç ortaya koyan bireylerdir. Aksine konuşmayan, çift yönlü iletişim kuramayan ve bilgi saklayan yönetici ve çalışanlar, sinerji yaratamayan, takıma değer katamayan, motive olamayan ve bulunduğu ortama katma değer üretemeyen bireylerdir. Toplam başarı, ilgili tarafların konuşması, paylaşması, veri toplaması ve analiz edilmesi ile ortaya çıkar.

Yazının Devamı

Birlikte kahvaltıda İSRAF’ı bitirelim

Bu haftaki yazımı size bazı istatistiki veriler ile başlamanın isabetli olacağı kanaatindeyim. Çünkü bu rakamlar bize daha gerçekçi yol haritamızı tarif edecektir.

Dünya nüfusu nereye gidiyor?

2000 Yılı à 6 162 000 000

Yazının Devamı

Vardiyalı çalışanlar için kahvaltı önemli

4857 sayılı İş Kanunu’na göre işverenin işçiye ödemesi gereken tek borç, maaş - ücret borcu olarak tanımlanmıştır ve yemek başta olmak üzere diğer tüm sosyal haklar zorunlu değildir. Çalışanlarımız, ara dinlenme hakkı içerisinde beslenme ihtiyaçlarını giderirler. İşçilerin 7.5 saate kadar 30 dakika, 7.5 saati aşan çalışma sürelerinde 1 saat dinlenme hakları bulunur ve çalıştığı vardiyalara göre öğle yemeği, akşam yemeği, kahvaltı gibi günlük döngüye göre yemek verilir. Ayrıca bir iş yerinde iş sözleşmesi ile yemek hakkı veya yemek kartı, yemek parası gibi uygulamalar varsa bu ‘yasal’ bir hakka da dönüşür ve iş veren bu hakkı istediği zaman kaldıramaz.

Yaklaşık 30 yılını endüstriyel hayatın içerisinde aktif olarak, sahada çalışanlar ile omuz omuza geçiren bir yönetici olarak tespitim çok net: iş hayatında çalışan emekçinin birçok beklentisinin yanında en temel 3 hassasiyeti vardır.

1 – Yediği Yemek (standart, kaliteli, kalori değeri yüksek ve tercih edilen, teşvik eden, doyurucu olmalı)

Yazının Devamı

Keyif için mi, güne başlamak için mi?

“Yemek, yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutluluk ile bir ilgisi olmalı” demiş Cemal SÜREYYA

Ben bunun bir adım daha ilerisini düşünüyorum hatta iddia ediyorum…

Her sabah kendi kendime sorduğum soruyu sizler ile de paylaşmak istedim;

Yazının Devamı