Hüseyin DAVUTOĞLU

Hüseyin DAVUTOĞLU

Bizi birleştiren halka: SİMİT

“Diğer şehirlerimiz alınmasın ama ülkemizde odun fırınında pişmiş İzmit simiti diye bir gerçek var”

Türkiye’nin en tanınan gastronomi uzmanlarından Vedat Milor’ün İzmit simidinden işte bu sözlerle bahsetmesi, İzmit simidini biranda Türkiye’nin gündemine getirdi.

İzmit simidini ne kadar güzel ve özel olduğu söylememe gerek yok, bu kente yaşayan herkesin malumu. Peki simidin tarihini biliyor musunuz? İşte onu anlatmak da bana kalır…

Yazının Devamı

Görevleri için canlarını hiçe saydılar… Kocaeli’deki acı dolu o uçak kazası!

Kocaeli, konumu gereği tarih boyunca çok önemli bir bölge oldu. Binlerce yıllık tarihi içinde çok önemli olaylara ev sahipli yapmış bir kent. Öyle büyük bir tarihe sahip ki bu kent, Nikomedia’dan Roma’ya, Selçuklulardan Osmanlı’ya ve Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan yolculuğu içinde koca bir külliyatı dolduracak olayla şahitlik yaptı. Bende uzun zamandır, aklımın erdiğince, kelimelerim yettiğince zaman zaman bu külliyata bir nokta bile olsa yazma derdi edindim kendime.

Bugün Kocaeli’de meydana gelen acı bir olayı anlatmak isterim size. Türkiye’nin milli havayolunun ilk uçak kazasını. İşte Kocaeli, o acı olayının da merkezi olmuştu.

Yazının Devamı

Mustafa Kemal Anadolu’ya Samsun değil Kocaeli üzerinden geçecekti!

19 Mayıs, bir ulusun kurtuluşunun işaret fişeğinin atıldığı gün. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı gün Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç tarihidir. Ancak Mustafa Kemal’in Anadolu’ya gizlice geçebilmek için aylar önceden hazırladığı ve son aşamasına getirdiği bir başka planı vardı.

Mustafa Kemal Paşa Samsun yolu ile Anadolu’ya ayak basamasaydı Anadolu’ya gizlice Kocaeli üzerinden geçecekti. Ve Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımı Samsun’da değil Kocaeli’de atılmış olacaktı.

Yazının Devamı

Ayılıp bayıldığınız o Pepe var ya…

13 Mayıs'ta, 89 yaşında hayatını kaybetti…

En yoksul devlet başkanı, eski gerilla, devrimci, bu uğurda senelerce hapislerde yatan, eziyet gören, bilmem kaç senelik Vosvos kullanan, yaşlı, tonton ve sempatik amca…

"Pepe" Mujica olarak bilinen José Alberto Mujica Cordano, Uruguay'ın eski devlet başkanı…

Yazının Devamı

Erdoğan çok haklı ama cüzdanımız buna müsait değil!

TÜİK’in verileri pek çoğunuza gerçekçi gelmese de sanırım nüfus ile ilgili rakamlara da itiraz etmezsiniz. “Enflasyonu düşük gösteren TUİK kesin nüfus rakamları ile de oynamıştır” demeyin ne olur, o kadar da değil. Ne kadar eleştirseniz eleştirin, TUİK dünya standartların iş yapan çok önemli bir kurum. Ülke ile ilgili tüm verilere ulaşabileceğimiz de tek yer.

Kocaeli’de istatistik verileri ile haber yapabilme, bu verileri yorumlayıp bir perspektif çıkartabilme yeteneğine sahip olunca da iş başa düşüyor.

TÜİK verilerinin tartışması bir kenara aslında açıkladığı veriler içinde satır aralarında kalan çok önemli bir sorun var, o da nüfus.

Yazının Devamı

6 ekmek için tutuklanan belediye başkanı

Cumhuriyetin ilanından sonra İzmit’in 2. Belediye başkanı olan Kemal Öz, 1931 ile 1950 yılları arasından İzmit Belediye Başkanı olarak görev yapmıştı. İzmit’e en fazla iz bırakan isimlerden biri olan Kemal Öz, bir yolsuzluk iddiası ile tutuklanmıştı, hem de 6 ekmek için…

Yıl 1942, 2.Dünya Savaşı’nın en çetin şartları yaşanıyor. Türkiye savaşa girmemesine rağmen savaş ekonomisi ülkede ciddi sorunların yaşanmasına sebep oluyordu.

Yazının Devamı

O pervanenin hikayesini biliyor musunuz?

Donanma kenti Gölcük'te iki tane gemi pervanesi bulunur. Birisi en meşhuru olan hemen ilçenin girişine yerleştirilen Yavuz zırhlısının pervanesi.

Diğeri ise daha az bilinir. Anıtpark'ta bulunan o koca pervane aslında Türk Denizcilik tarihin en acı olaylarının birinin kalan tek simgesi. İçinde 5 askerimizin şehit olduğu, onlarcasının yaralandığı TCG Muavenet gemisinin pervanesi.

Yazının Devamı

Deprem planlarını güncelleme zamanı gelmedi mi?

Yine unutmuştuk, unuturuz, insanız…

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür…

İstanbul’da 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi, bize bir kez daha kendini hatırlattı.

Yazının Devamı

Artık Kocaeli’de açılacak her fabrika sadece ölüm demek!

Yıllardır böyleyiz, asla sekmez.

İkiye, üçe, beşe, bölündükçe bölünürüz.

Siyaset böler, ekonomi böler, futbol böler, şimdi de deprem bizi böldü.

Yazının Devamı

Yuri Gagarin ile Kocaeli nasıl bir araya gelebilir?

Kocaeli çok ilginç bir kent. Kocaeli çok acayip bir kent. Yaşadığı kente yabancı binlerce insan bilmese bile, tarihin kıyısında köşesinde kalan çok ilginç olaylar yaşandı bu kentte. Size o ilginç olaylardan birini daha aktarma istiyorum.

Yuri Gagarin’i hepiniz bilirsiniz. 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başardı. Bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı. Sovyetler Birliği’nin ulusal kahramanı oldu.

Yazının Devamı

Cumhuriyet Parkı 2 bin 500 liraya satıldı!

İzmit’te park denilince akla gelen ilk yer kuşkusuz Cumhuriyet Parkı’dır

İzmit’te ulaşımın merkezi, buluşma noktası, bir müddet hava alıp, dinlenebilecek mola yeridir Cumhuriyet parkı.

İzmit’in paylaşılmayan yeridir Cumhuriyet Parkı.

Yazının Devamı

Havadan para dağıtmak yerine keşke yerin altına baksak!

Nokta Gazetesi’nde fark yaratmak diye bir derdimiz var, bütün arkadaşlarımız bu yönde çalışmaya devam ediyor.

Değerli arkadaşımız Melih Can Şenol’un uzun zamandır sürdürdüğü çok önemli ve Kocaeli’de tek olan özel bir çalışması var. “Akademik Bakış” adını verdiğimiz bu proje ile alanında önemli çalışmalar yapan değerli akademisyenlerimizle söyleşiler yapıyoruz.

Bilmediğimiz pek çok yeni bilgi öğreniyor, bakış açımızı değiştiriyoruz. Her biri adede birer tez gibi olan bu söyleşilerle çok önemli bir görevi de üstlendiğimiz ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki süreçte yine çok önemli konularla da “Akademik Bakış” gazetemizde olmaya devam edecek.

Yazının Devamı

Kocaeli’de her şey bu gazete ile başladı!

Mardros Mavyan adın hiç duydunuz mu, muhtemelen duymadınız. Mardros Mavyan, Kocaeli tarihi için çok önemli isimlerden biri. Türk matbaacılığı için İbrahim Müteferrika kimse, Kocaeli için de Mardros Mavyan odur.

Mardros Mavyan, Kocaeli'de ilk matbaayı kuran kişi. Ermeni asılı olan Mavyan, o dönem İzmit'teki Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Akmeşe'de oturuyordu. Yine Akmeşe'de bölgenin en büyük Ermeni okulu ve manastırı vardı. Bu manastırın yanında bulunan küçük bir binada Kocaeli'nin ilk matbaasını kurdu Mardros Mavyan. Bu matbaada daha çok Akmeşe manastırının ihtiyacı olan kitaplar ve basılı kağıtlar basılıyordu.

İzmit'te ilk matbaanın kuruluşu ise Birinci Dünya Savaşı yıllarına denk gelir. Bu matbaayı kuran yine Ermeni asılı bir Osmanlı vatandaşıydı. Maryan adlı bir kişi tarafından kurulan bu matbaa, Ermeni tehciri sırasında İzmit'i terk etmeleri sonrası devletin malı oldu. Taş basması matbaa olarak bilinen burada 3 kişi basım işini yapıyordu.

Yazının Devamı

Cehaletin bu kadarı yüksek tahsille mümkün!

Tamam, genelleme yapmayalım ama Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ile başlayan eylem sürecine katılanların büyük bir bölümü için dünyaya soldan bakan insanlar demek yanlış olmaz.

Hayata nereden bakmaktan daha önemli olan nasıl baktığındır elbette.

Bende belli bir bilinç oluşmaya başladığı yaşlardan itibaren dünyaya “soldan” bakan biriyim.

Yazının Devamı

İşte çürümüş sistemin vücut bulmuş hali…

Hani tuz koktu derler ya işte öyle bir dönem yaşıyoruz.

Ekrem İmamoğlu operasyonundan bahsetmiyorum. O mesele artık yargının konusu. Gerçekler er ya da geç gün yüzüne çıkacaktır.

Sistem çürüdü, insanlık içler acısı halde, benim derdim bu…

Yazının Devamı

Kitleyi sandıkta toplayan CHP içeriyi de toplayabilecek mi?

CHP’yi yine çok tartışmalı, çok kavgalı bir süreç bekliyor.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tutuklandı. “Yolsuzluk” suçlaması ile tutuklanan İmamoğlu’nun daha önce diploması usulsüzlük sebebiyle iptal edilmesiyle zaten Cumhurbaşkanı adayı olması ihtimali şimdilik ortadan kalktı.

Şimdilik diyorum çünkü süreç yargıda devam edecek. Yargı diploma ile ilgili nasıl karar verir bilinmez ama tutuklanmasına sebep olan yolsuzluk suçlaması ise daha çok tartışılacağa benziyor.

Yazının Devamı

Türk yargısı için en büyük “bağımsızlık” sınavı!

Rüşvet... İrtikâp... Dolandırıcılık... İhaleye fesat karıştırmak... Naylon fatura... Hayali işler... Suç örgütüne para aktarmak... Suç örgütüne yönetici veya üye olmak ve başlayan büyük operasyon…

Operasyonun başrolünde bir gün önce “diplomasını” kaybeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu vardı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Ekrem İmamoğlu ile birlikte 106 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Gözaltıların iki ana soruşturma çerçevesinde gerçekleştirildiği ortaya çıktı. İBB iştirakleri üzerinden ihalelerde usulsüzlük yapıldığı, bazı iş adamlarının haksız kazanç elde ettiği ve bu süreçte rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma gibi suçların işlendiği iddia edildi. Ayrıca, 'Kent Uzlaşısı' ile PKK/KCK terör örgütüne yardım edildiği, İBB bünyesinde terör örgütü mensuplarının veya sempatizanlarının işe alındığı ve bu yolla örgüte destek sağlandığı öne sürüldü.

Yazının Devamı

Siz hiç opera binası gördünüz mü?

Siz hiç opera binası gördünüz mü?

İzmit Belediye’si “opera binası” yapacakmış. Salı günü yapılan meclis toplantısında da konu gündeme gelmiş. Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in seçim vaatleri arasında yer alıyormuş bu proje. Meclis toplantısında imar düzenlemesi kabul edildi. Şimdi onay için Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gidecek. Tüm imar onaylarının ardından da ihale süreci başlayacakmış. “Opera binası” dedikleri yapı, Yahya Kaptan Mahallesi’nde bulunan Bisiklet Eğitim Merkezi alanında olacakmış.

İzmit Belediyesi yine olmayacak, yapılamayacak bir hayalin peşinde koşmaya başladı. Yeni bir teleferik vakası ile karşı karşıyayız. Hatırlar mısınız İzmit Teleferiğini?

Yazının Devamı