Lezzetli Dolma Biber Tarifi ve Püf Noktası
Birçok kişinin severek tükettiği dolma biber, etli ya da zeytinyağlı olacak şekilde hazırlanabilir. Yaz aylarında genel olan dolma biberin zeytinyağlı versiyonu tercih edilmektedir. Üzerine yoğurt ilave edilerek tüketilebilen bu eşsiz lezzet, sıcak yaz günlerinde insanın içinin serinlemesini sağlıyor.
Evinizde kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz dolma biberi, zeytinyağlı yaparak hem akşam yemeği için tercih edebilir hem de gelen misafirlerinize ikram edebilirisiniz. Dolma biberin yanına kısır, makarna salatası ya da börek yapabilir, konuklarınıza göz dolduran bir sunum yapabilirisiniz. Günün farklı öğünlerinde tercih edilebilecek dolma biber tarifini ve püf noktalarını göz önüne alarak, herkesin parmaklarını yiyeceği enfes bir tat elde edebilirsiniz.
LEZZETLİ DOLMA BİBER YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz dolma biber için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Dolmalık biber
- 4 adet orta boy soğan
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı pirinç
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet domates
Dolma biberin sosu için gerekli olan malzemeler;
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 bardak su
LEZZETLİ DOLMA BİBER NASIL HAZIRLANIR?
Dolma biber hazırlamak için ilk olarak biberlerin yıkanması ve dikkatli bir şekilde sap kısımlarının çıkartılması gerekir. Bunun için özel üretilen aparatlardan yardım alınabileceği gibi bir tatlı kaşığı kullanarak da sap kısımları düzgün bir şekilde biberlerden ayrılabilir. Saplar çıkartıldıktan sonra dolma biberlerin içerisindeki çekirdeklerin de temizlenmesi gerekir. Son olarak dolma biberlerin alt kısımlarına çatal yardımı ile delikler açılır. Bu deliler, dolma biberlerin ve içerisine eklenecek harcın daha iyi bir şekilde pişmesini sağlayacaktır.
Dolma biberler hazırlandıktan sonra harcın hazırlığına başlanabilir. Bunun için ilk olarak rendelenen ya da yemeklik doğranan soğanların yağda kavrulması gerekir. Ardından üzerine salça ilave edilir. Salçanın kokusu çıktıktan sonra yıkanan pirinç, baharatlar ve küçük küçük doğranan domatesler de karışıma ilave edilir. On dakikalık bir kavurmanın ardından harç ocaktan alınır ve dolma biberlerin içerisine eşit miktarda doldurulmaya başlanır. Bu aşamada dolmaların tamamen doldurulmamasına özen gösterilmelidir. Nitekim pirinçler piştikçe şişecektir ve çok fazla doldurulması halinde harç dışarı taşacaktır. Harçlar doldurulduktan sonra dolma biberlerin üzerine domates dilimleri ya da biberlerin kendi kapakları yerleştirilebilir. Tencereye yerleştirilen dolma biberlerin üzerine, biberlerin yarısına gelecek şekilde su ilave edilir. Son olarak salça ve su karışımı da biberlerin üzerine dökülür ve orta ateşte, otuz dakika kontrollü bir şekilde pişirilir.
DOLMA BİBER YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Dolma biber yaparken iç harcın güzel bir şekilde pişebilmesi için mutlaka biberlerin altının delinmesi gerekir. Bunun yanı sıra harçta kullanılan pirinçlerin, harç hazırlığından önce sıcak suyun içerisinde bekletilmesi, dolma biberin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Biberlerin tadından rahatsız olanların bu rahatsızlığını gidermek için harç doldurmadan önce iç kısmı marine edilebilir. Bunun için bir miktar tuz ve karabiberin, bir ya da iki damla su ile karıştırılması yeterlidir. Elde edilen karışım ile dolma biberlerin iç duvarları ovulduğunda, biberin acı tadı da giderilecektir.