Evde Pide Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde pide yapmak için hangi malzemeleri kullanmanız gerektiği, pide harcına hangi malzemeleri eklemek istediğinize göre değişkenlik gösterebilir. Pide hamuru için gerekli malzemeler şunlardır:
- Süt (1 su bardağı)
- Su (1 su bardağı)
- Yoğurt (2 yemek kaşığı)
- Kuru maya (1 paket)
- Sıvı yağ (1 yemek kaşığı)
- Toz şeker (1 yemek kaşığı)
- Tuz (1 tatlı kaşığı)
- Un (5 – 6 su bardağı)
Pide hamuru yapmak için öncelikle su, şeker, süt ve mayayı bir kaba koyun. Ardından sıvı yağı ve yoğurdu da ekleyerek yoğurmaya başlayın ve yoğurma işlemi esnasında azar azar un koymaya özen gösterin. Elde ettiğiniz hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar keserek bu parçaları oklava yardımı ile pide şeklinde açın. Böylece içerisinde her türlü harcı kullanabileceğiniz pide hamurunuz hazır olacaktır. Pide harcı için de şu tariflerden dilediğinizi seçebilirsiniz...
- Kıymalı Pide Harcı
Kıymalı pide harcı için öncelikle 1 adet büyük boy soğanı çok ufak şekilde kesin. Soğanları yarım çay bardağı yağ ile yağlamış olduğunuz bir tavaya atın ve hafifçe pembeleşene kadar kızartın. Ardından 200 gram kıymayı ekleyin. Kıyma ve soğanı karıştırdıktan sonra onların pişmesini beklerken birkaç dal maydanozu ince ince doğrayın. Maydanozu da kıyma ile soğanın üzerine ekleyip tekrardan karıştırın. Ardından bir çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber ve yarım çay kaşığı tuz ekleyin. Kıyma pişene kadar harcı pişirmeye devam etmeniz gerekir soğan ve maydanoz da kıyma pişince pişmiş olacaktır. Kıymalı pide harcını yukarıda belirtilmiş olan tarifle yaptığınız pide hamurlarına şekil verdikten sonra üstlerine ekleyerek pidelerinizi fırında pişirebilirsiniz.
- Peynirli Pide Harcı
Peynirli pide harcı için 2 adet orta boyuttaki örgü peyniri rendelemeniz gerekir. Rendelemiş olduğunuz peynirlerin üzerine ince ince doğranmış 6 dal maydanozu eklemeniz gerekir. Maydanoz ve peyniri iyice karıştırdıktan sonra peynirli pide harcınız hazır hale gelecektir. Örgü peynir zaten yağlı olduğu için yağ eklemenize pek fazla gerek yoktur.
- Vejetaryen Pide Harcı
Vejetaryen pide harcı için 2 adet büyük boy yeşil biberi ve bir adet büyük boy kırmızı biberi ince uzun şekillerde doğramalısınız. Doğramış olduğunuz biberleri bir kaba koyduktan sonra 250 gram kaşar peyniri de rendeleyerek bu kaba eklemelisiniz. Biberleri ve peynirleri iyice karıştırdıktan sonra biraz zeytinyağı ile bir çay kaşığı kekik ve yarım çay kaşığı tuz eklemelisiniz. Son olarak bir adet orta boy domatesin kabuklarını soyup rendeledikten sonra karışıma eklemeniz gerekir. Bu son adımla beraber et kullanılmamış vejetaryen pide harcınız hazır olacaktır. Bu tarif, yalnızca vejetaryenler için değil, pidede et tadını sevmeyen kişiler için de iyi bir seçenektir.
EVDE PİDE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Evde pide yapmanın ilk püf noktası, hamuru yoğururken kısa sürede hazır hale gelsin diye çok fazla un kullanmamaktır. Çok fazla un kullanmak, pide hamurunun çok sert olmasına yol açacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kıymalı pide harçlarında kullanılan kıymanın çok yağsız ya da çok yağlı olmamasıdır. Dana ya da koyun kıyma kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken son nokta ise hamuru ince bir şekilde açmaktır. Hamuru ince açmazsanız zaten fırında pişerken de şişeceği için çok kalın pideler elde edebilirsiniz. Çok kalın pideler de ekmek yiyor gibi hissetmenize neden olabilir.