Evde Adana Kebap Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde Adana kebap yapmak için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:
- Pul biber (1 yemek kaşığı)
- Tuz (2 tatlı kaşığı)
- Karabiber (1 çay kaşığı)
- Kuzu ve dana karışık kıyma (600 gram)
- Tereyağı (1 yemek kaşığı)
- Kapya biber (1 adet)
Adana kebap yapmak için öncelikle kıymaya pul biber eklemeniz ve 20 dakika kadar yoğurmanız gerekir. Ardından küçük küçük doğranmış kapya biberini, tuzu ve tereyağını da ekleyerek 5 dakika kadar daha yoğurmanız gerekir. Sonrasında kıymadan avuç içi boyutundan biraz daha büyük parçalar kopararak çöp şişlere geçirdikten sonra Adana kebap şekli vermeniz gerekir. Adana kebaplarınızı fırında 180 derecede 25 dakika kadar pişirmeniz gerekir. Pişirirken ters yüz etmeye dikkat etmelisiniz.
EVDE ADANA KEBAP YAPMANIN PÜF NOKTASI NEDİR?
Evde Adana kebap yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Kaliteli Bir Et Tercih Etmek
Adana kebap gibi et kullanılan tariflerde yemeğin lezzetli olması için en önemli noktalardan bir tanesi kaliteli bir et tercih etmektir. Et tercihi yaparken markette satılan kaliteli markaların kuzu ve dana kıyma ürünlerini alarak karıştırabilir ya da güvenilir bir kasaptan kuzu dana karışık kıyma satın alabilirsiniz. Bu sayede yapacağınız Adana kebap, lezzetli olacaktır.
- Gerçek Tereyağı Kullanmak
Adana kebap söz konusu olduğu zaman en önemli noktalardan bir tanesi kebabın yağlı olmasıdır. Adana kebabın meşhur olduğu yörelere de bakıldığı zaman bu yörelerde yapılan kebaplardan yağ aktığı görülmektedir. Bu yüzden evde Adana kebap yaparken gerçek tereyağı kullanmanız ve tereyağının ölçüsü azaltmamanız gerekir.
- Adana Kebabın İki Tarafının da İyice Kızarması
Adana kebap ya da domatesli kebap gibi kebap çeşitlerinde etin iki tarafının da iyice kızarması, çok önemlidir. Bu sayede ağzınıza yoğun et tadı gelmeyecek ve Adana kebabınız daha lezzetli olacaktır.
- Kebabı Pişirmeden Önce Buzdolabında Dinlendirmek
Birçok Adana kebap ustası, kebabın dağılmaması ve daha lezzetli olması için Adana kebabı hazırladıktan sonra birkaç saat boyunca buzdolabında beklettiklerini belirtmişlerdir. Siz de Adana kebabınızın hiç dağılmamasını ve daha lezzetli olmasını istiyorsanız kebabı hazırladıktan hemen sonra pişirmek yerine birkaç saat boyunca buzdolabında bekletebilirsiniz.
ADANA KEBAP URFA KEBAP FARKI NEDİR?
Adana kebap ve Urfa kebap arasında sanılanın aksine büyük bir fark yoktur. Adana kebap, yoğun baharat kullanılarak acılı olacak bir biçimde hazırlanırken Urfa kebap ise daha az baharatlı ve acısız olacak şekilde hazırlanır. Özetle Adana kebap acılı iken Urfa kebap ise acısızdır.
ADANA KEBABIN YANINA NE GİDER?
Adana kebabın yanına gidecek birçok yiyecek ve içecek bulunmaktadır. Adana kebabın yanına en çok yakışan yiyecek ve içecek bulgur pilavı ve ayrandır. Adana kebabın yanına bulgur pilavı yapmak için klasik bulgur pilavı tarifi kullanmak yerine sebzeli bulgur pilavı tarifini kullanabilirsiniz.
Sebzeli bulgur pilavı yapmak için 1 adet süs biberi ve 1 adet soğanı küçük küçük doğramanız gerekir. Doğradığınız soğan ve biberi yağda kavurmanız gerekir. Soğan ve biber yağda kavrulduktan sonra yağa 1 su bardağı pilavlık bulguru da ekleyerek 5 dakika kadar kavurmaya devam etmelisiniz. Ardından üzerine 1,5 su bardağı kaynar suyu ekleyerek 10 dakika boyunca pişirmeniz gerekir. Ayran için de ne kadar çok ayran elde etmek istiyorsanız o kadar çok yoğurt ve su kullanabilirsiniz.