Emeklilik (DYS) Evrak Takibi ve Sorgulama Nasıl Yapılır?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Emeklilik (DYS) evrak takibi ve sorgulama işlemleriniz için e-Devlet portalını kullanabilirsiniz. Bu işlemler için e- Devlet’in ‘SSK Evrak Takibi’ menüsünü kullanabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ya da mobil imzanız ile sisteme giriş yapmanız gerekir. Siteme giriş yaptıktan sonra yeni sorgu butonuna tıklayarak sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilir ya da evraklarınızı görüntüleyebilirsiniz.

Emeklilik (DYS) Evrak Takibi ve Sorgulama Nasıl Yapılır? - Resim : 1

EMEKLİLİK MAAŞI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Emeklilik maaşı hesaplama işlemi için kullanabileceğiniz yöntemler emekli olup olmadığınıza göre değişkenlik gösterebilir. Eğer emekli olmuşsanız e-Devlet portalı üzerinden 4A Emekli Bilgilerini Sorgula ya da 4B Emekli Bilgilerini Sorgula sayfaları üzerinden emekli maaş tutarınızı öğrenebilirsiniz. Henüz emekli olmamışsanız da çeşitli sitelerin emekli maaşı hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz.

EMEKLİLİK HARAM MI?

Halk arasındaki bir düşünceye göre emekliliğin haram olduğu zannedilse de bu aslında pek de doğru bir bilgi değildir. Kişi, helal yollardan para kazanmış ve çalışmışsa emekli olmasında dini açıdan herhangi bir sakınca bulunmaz. Ancak, kişi haram yollardan para kazanmış ya da hiç çalışmadığı halde bazı sahtecilik işlerine bulaşarak emekli olmayı başarmışsa bu durum emeklilikte alacağı maaşların haram olmasına yol açacaktır.

EMEKLİLİKTE YAPILACAK İŞLER NELERDİR?

Emekli olan bazı kişiler hem maddi açıdan kazanç sağlamak hem de üretken hissetmek için ek iş arayışına girebilirler. Emeklilikte yapabileceğiniz ve sizi hem maddi hem de manevi açıdan tatmin edebilecek işler şunlardır:

  1. Bakıcılık

Özellikle de herhangi bir engeli ya da hastalığı bulunmayan emekliler, bakıcılık işinde başarılı olabilirler. Bakıcı arayışı içinde olan birçok aile için bakıcının yaşının büyük olması bakıcının tecrübeli olması anlamına geldiği için emeklilik döneminde bakıcılık yapmayı düşünebilirsiniz. Ancak, bakıcılık yaparken alacağınız ödeme ve sigorta gibi durumların yasalara uygun olmasına dikkat edebilirsiniz.

  1. Ressamlık

Birçok kişi ressamlığın da dansçılık gibi bazı sanat dallarında olduğu gibi erken yaşta başlanılması gereken bir meslek ya da hobi olduğunu düşünmektedir. Ancak, bu büyük bir yanılgıdır. Kişi, emekli olduğu ileri yaşlarda bile ücretli ya da ücretsiz eğitimlere katılarak resim yapma konusunda bilgi sahibi olabilir. Ressamlık konusunda kendinizi geliştirirseniz tam zamanlı bir işten çok daha fazla para kazanmanız bile mümkün olacaktır. Buna ek olarak resim yapmak gibi beyninizi meşgul edecek ve yaratıcılığınızı arttıracak eylemler, bunama gibi çeşitli olumsuz durumlarla karşı karşıya kalma ihtimalinizi de düşürecektir.

  1. İçerik Üreticiliği

İçerik üreticisi denildiği zaman akıllara sadece oldukça genç yaşta olan ve değişik aktiviteler yaparken video çeken kişiler gelse de aslında yaşlı insanlar da içerik üreticisi olabilirler. İçerik üreticiliği yalnızca Youtube gibi çeşitli platformlara video koyarak değil, sosyal medya sitelerinde çeşitli yazılar ya da manzara resimleri paylaşılarak da yapılabilir. Buna ek olarak birçok kişi için yaşlı insanlar, tecrübelerinden dolayı en iyi tavsiyeleri verecek kişilerdir. Bu yüzden sadece tecrübelerinizi anlatıp tavsiyeler verdiğiniz videolar bile milyonlarca kişi tarafından izlenebilir ve bu sayede oldukça yüksek gelirler elde edebilirsiniz.

  1. Pastacılık

Günümüzde pastacılık, kişilerin evde yapabildikleri ve sosyal medya üzerinden müşterilerine hizmet verebildikleri bir meslek haline gelmiştir. Emeklilik döneminde evde birkaç saatinizi pasta yapmaya ayırarak belirli bir gelir elde edebilirsiniz.