Ciğerin Sert Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Püf Noktası, Tarifi
Ciğer yapımı yöreden yöreye göre değişiklik gösterse de her yörede yumuşacık, lokum gibi pişen ciğerlerin elde edilmesi istenir. Hem evlerde hem lokantalarda hem de sokak lezzetlerinde yer alan ciğer, ülkemizde sevilerek tüketilen sakatat türlerinin başında yer alır. Ciğer sote, ciğer kavurma ya da mangalda yapılan ciğerin tadı birçok kişi için vazgeçilmezdir.
Evde lezzetli ve tazecik ciğer yapanların sık sık karşılaştığı sorunlardan biri, ciğerlerin çok sert olmasıdır. Bu durumun meydana gelmesinin en büyük nedeni, ilk başta yapılan hatadır. Birçok kişi ciğerlerde bulunan kanın temizlenmesi için ciğerleri yıkamayı tercih etmektedir. Ancak ciğerlerin yıkanması, ciğerlerin piştikten sonra çok sert olmasına neden olacaktır.
YUMUŞACIK CİĞER YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evinizde sertleşmeden ciğer hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;
- 500 gram dana ciğer
- 2 adet kuru soğan
- 4 – 5 adet sivri biber
- 4 -5 dal yeşil soğan
- 2 kaşık un
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Pul biber
- Sıvıyağ
YUMUŞACIK CİĞERİN HAZIRLANIŞI
Yumuşacık, lezzetli mi lezzetli ciğer hazırlamak için ilk olarak ciğerlerin kuşbaşı doğranması gerekir. Ardından un ve tuzu karıştırarak doğramış ciğerler bu karışıma bulanır. Uygun bir tavaya sıvıyağ eklenir ve kızdırılır. Fazla unu silkelenen ciğerler yağın içerisine alınır. Bu aşamada ciğerlerin kızgın yağda suyunu bırakmaması için kaşık yardımı ile hızlı bir şekilde karıştırılması gerekir. Bu sayede hem ciğerin lezzeti içerisine kalır hem de ciğer yumuşaklığını korumuş olur.
Ciğerler bir süre kavrulduktan sonra üzerine uzun dilimler halinde doğranan biberler ve soğan ilave edilir. Tüm malzemeler de birkaç tur karıştırıldıktan sonra baharatlar eklenir ve tavanın kapağı kapatılır. Biber ve soğanlar pişene kadar kavurmaya devam edilir ve ocak kapatıldıktan sonra bol kimyon ile yeşil soğanlar ilave edilir. Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra on dakika boyunca dinlenmesi beklenir. Demlenme süresinden sonra yumuşacık ciğerler sıcak sıcak servis edilebilir.
CİĞER YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALARI
Ciğer yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri, ciğerin temizlenmesidir. Ciğerde bulunan sinir ve zarların iyi şekilde temizlenmesi gerekir. Aksi halde ciğerlerin sert olması kaçınılmaz olacaktır. Ciğerlerin kanı süzüldükten sonra un ve karbonat karışımına bulanmasını tercih etmeyenler, süt ile marine etmeyi tercih edebilir. Bu sayede hem ciğerin lezzeti daha da artacaktır hem de yumuşacık bir kıvam elde edilecektir.
Arnavut ciğeri gibi ciğer sote yapılırken pişirme süresinin yirmi ila yirmi beş dakika arasında olması gerekir. Bu sürenin aşılması ciğerlerin sertleşmesine neden olacaktır. Ciğer kavurma tariflerinde ise maksimum on beş dakika yeterli olacaktır.
CİĞERLERİ YIKAMAYIN, SÜZÜN
Ciğerlerde bulunan kanların temizlenmesi için yıkamak yerine bir süzgecin içerisine koyun ve kanlarının süzülmesini bekleyin. Bunun için ilk önce ciğerleri istediğiniz boyutlarda kesin ve süzülme işleminin daha hızlı olmasını sağlayın. Bunun yanı sıra karbonat ve un kullanımı tercih ederek de ciğerlerin sert olması engellenebilir.
Ciğerleri direkt olarak kızartmak yerine un, karbonat ve tuzdan oluşan bir karışımın hazırlanması ve ciğerlerin ilk olarak bu karışıma bulanması gerekir. Ardından ciğerler süzgece alınır ve alt üst edilerek fazla unundan kurtulması sağlanır. Bu şekilde hazırlanacak olan ciğerler, lokum gibi yumuşak bir kıvama sahip olacaktır.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.