Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yirmilik Dişi Hangi Doktor Çeker?

Yirmilik dişler, en son çıkan yetişkin dişlerdir. Çoğu zaman çene yapısına uyum sağlayamayan bu dişler, ağrı ve apse oluşumuna neden olur. Peki bu dişlerin çekimi için hangi bölüme başvurulması gerekir?

Yirmilik dişler, en son

Yirmilik dişler birçok insanın kabusu olmaktadır. Ağız yapısında en son çıkan dişler olarak bilinen yirmilik dişler, çene yapısının en arkasında bulunur. Yirmili yaşlarda çıkmaya başlayan bu dişler, çenenin en arkasında dört adet olacak şekilde meydana gelir. Üst çenede, sağda ve solda olmak üzere birer tane, alt çenede de yine sağda ve solda olmak üzere birer tane yirmilik diş bulunur.

Yirmilik dişler çene yapısına uyum sağlayamadığı durumlarda gömülü ya da yarı gömülü olarak gelişim gösterebilir. Bunun yanı sıra diğer dişlerden daha uzun bir yapıya sahip olarak, dişlerin öğütme görevini yerine getirmesini engelleyebilir. Apse ve ağrı oluşumuna sık sık neden olan yirmilik dişler, gelişim durumuna göre normal diş çekimi operasyonu ile ya da cerrahi operasyon ile alınabilmektedir.

YİRMİLİK DİŞ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birçok kişinin şiddetli diş ağrısı yaşamasına neden olan yirmilik dişler, yanlış yönde gelişme göstermesi ya da çene kemiğine paralel olacak şekilde gömülü olarak tabir edilen yapıda gelişme gösterebilir. Yirmilik dişlerin çıkışı ya da gömülü kalmasın sırasında en çok görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Diş ve diş etlerinde ağrı
  • Diş eti hassasiyetinin başlaması
  • Çeneye ve kulağa vuran ağrılar
  • Lenf bezlerinde şişkinlikler
  • Baş ağrısı
  • Ağızda kötü koku oluşumu
  • Çiğneme sırasında ağrı hissetme

YİRMİLİK DİŞİN GÖMÜLÜ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Yirmilik diş ağrıları ve yukarıdaki semptomları yaşayan kişilerde yapılan ağız ve diş muayenesine ilk olarak röntgen çekimi ile başlanır. Çekilen röntgende tüm dişlerin kökleri, kemik yapıları, açıları ve gömülü olup olmadıkları net bir şekilde görülebilmektedir. Genel olarak dışarıdan görülmeyen gömülü yirmilik diş, çekilen röntgende yatay gelişimi ile net bir şekilde fark edilir. Aynı zamanda yirmilik dişler tam gömülü olabildiği gibi yarı gömülü olacak şekilde de gelişebilir.

Çekilen röntgenden sonra yapılan fiziksel muayene ile yirmilik dişin, diş çekimi tekniği ile mi yoksa cerrahi operasyon ile mi alınacağına karar verilir. Ancak bazı durumlarda yirmilik dişlerde apse, enfeksiyon ya da kist oluşumları meydana gelmiş olabilir. Bu durumların tespit edilmesi halinde ilk olarak ilaç tedavisinin uygulanması gerekir.

GÖMÜLÜ YİRMİLİK DİŞİ KİM, NASIL ÇEKER?

Yirmilik dişin gömülü olması halinde buna müdahale edecek olan kişi ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanıdır. Diş hekimleri, cerrahi operasyon ile alınması gereken yirmilik dişlere müdahale etmez. Ancak yirmilik diş şikayetleri için direkt olarak diş hekimlerinden randevu alınabilir. Gerekli muayenelerin ardından diş hekimleri, hastanın çene cerrahisi bölümüne sevk edilmesini sağlayabilir.

Yirmilik dişin, diş eti içerisinde yer aldığı ve diş köklerinin ise çene kemiğine gömülü olduğu durumlarda, dişin tek parça halinde çıkartılması pek mümkün değildir. Bu durumda cerrahlar, çekilecek olan dişi birkaç parçaya ayırır ve sonrasında çekebilir. Kullanılan diğer bir yöntem ise diş etine kesi açılmasıdır. Kesi açıldıktan sonra yirmilik diş rahat bir şekilde bulunduğu yerden çekilebilir. Ardından diş etine dikiş atılır ve bir süre sonra bu dikişler yine çene cerrahları tarafından alınır.

YİRMİLİK DİŞ NASIL ÇEKİLİR?

Yirmilik dişin normal şekilde gelişme göstermesi halinde cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulmaz. Ancak dişin sürekli apse yapması ya da çürümesi nedeni ile çekilmesi gerekebilir. Normal bir şekilde gelişen yirmilik diş, diş hekimleri tarafından diğer diş çekimlerinde uygulanan yöntemler ile kolaylıkla çekilebilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme
Sıradaki Haber Her derde deva: Sağlığınız için her gün bir tane yiyin! Tüm hastalıklara ‘dur’ deyin