Semizotu Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Semizotu, farklı bölgelerde yetişen ve sağlık için oldukça yararlı bitkiler arasında yer alır. Ülkemizde de sıklıkla tüketimi tercih edilen semizotu pişirilerek tüketilebildiği gibi çiğ olarak da tüketilebilir. Ispanak gibi kıymalı ya da kıymasız olarak yemeği yapılan bu bitki, özellikle yaz aylarında üzerine yoğurt eklenerek serinletici ve ferahlatıcı bir lezzete sahip olur.

Ufak çiçeklere sahip olan semizotu; eflatun, sarı, pembe ve kırmızı renkte çiçek açar. Çiçeklerin döllenmesi neticesinde meyveler olgunlaşır. Meyveler ufak kapsül şeklinde olur ve bu kapsüllerin içinde çok sayıda minik tohum yer alır. Semizotu bitkisinin kendisi tüketilebildiği gibi bu bitkinin tohumları da tüketilmektedir. Semizotu bitkisinin tohumları da aynı bitkinin kendisi gibi birçok açıdan sağlığa faydalıdır.

Semizotu Tohumunun Faydaları Nelerdir? - Resim : 1

SEMİZOTU TOHUMUNUN YARALARI

Semizotu tohum şeklinde sadece bitkinin ekimi için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra bu bitkinin tohumları ekim alanlarındaki haşerelerin uzak tutulması için de tercih edilebilir. Tohumların kaynatılarak tüketilmesi ise bağırsak parazitlerinin giderilmesinde etkilidir. Bunların haricinde semizotu bitkisinin yararlarından faydalanmak için bitkinin kendisinin tüketilmesi gerekir.

SEMİZOTUNU YARARLARI

Semizotu bitkisi yüksek su içeriği ile ön plana çıkar. Aynı zamanda bu bitki A vitamini, C vitamini, E vitamini ve B vitamini gruplarına sahiptir. Kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum, fosfor ve manganez gibi minerallere de sahip olan semizotu, beta karoten, glutatyon ve quercetin gibi antioksidanları da bünyesinde barındırır. Semizotu bitkisinin sağlık açısından yararları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu hasarları hafifletir ve inflamasyonu azaltır.
  • Omega-3 yağ asidine sahip olan semizotu kardiyovasküler hastalık riskini minimuma indirir.
  • C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Kilo verme sürecini destekler.
  • Semizotunun yapraklarında ve sap kısımlarında kırmız rengi veren beta karotenler yer alır. Beta karotenler ise kanser riskinin azaltılmasını sağlar.
  • Yüksek lif içeriğine sahip olan semizotu sindirim sistemini destekler. Kabızlık sorunlarının giderilmesini sağlar.
  • A vitamini içeriği sayesinde göz sağlığını korur.
  • Kan basıncını dengeler.
  • Diyabete karşı koruma sağlar.

SEMİZOTU NASIL TÜKETİLİR?

Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yetişen semizotunun hem yaprak kısmı hem de sap kısmı tüketilebilir. Semizotu sapları ile beraber az miktarda yağda kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırılarak yenebilir. Aynı zamanda soğan ve salça ekleyerek ıspanak tarzında da pişirilebilir.

Semizotu bitkisi çiğ olarak tüketilebildiğinden dolayı salatalara ya da sandviçlerin içerisini de eklenebilir. Aynı zamanda ferahlatıcı bir tada sahip olduğundan dolayı smoothielerde de semizotu kullanımı tercih edilebilir. Sıcak yaz aylarında güzel bir şekilde yıkanarak temizlenen semizotunun üzerine isteğe göre sarımsaklı ya da sadece şekilde yoğurt eklenebilir.

SEMİZOTUNUN ZARARLARI

Dozunda tüketildiği zaman vücut sağlığına sayısız yönde olumlu etkisi olan semizotunun bilinen başlıca zararları şu şekilde sıralanabilir;

  • Semizotuna karşı kişilerin alerjisi olabilir. Bu nedenle bu bitkinin tüketiminden önce kişilerin alerji durumlarını teyit etmesi gerekir. Aksi halde başta mide sorunları olmak üzere sindirim sistemi ve bağırsak sorunları da meydana gelebilir.
  • Böbrek taşı şikayeti olan kişilerin semizotu tüketmesi önerilmemektedir. Bunun nedeni ise semizotunun oksalat adı veren maddeyi yüksek oranda içermesidir. Oksalat, böbrek taşı oluşumunu arttırdığı gibi kişinin böbrek taşı nedeni ile yaşadığı semptomların da artmasına neden olabilir.
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız