Doğanın bizlere sunduğu eşsiz güzellikler gündelik hayatımızı kolaylaştıracak, ağrılarımızı dindirmese de hafifletecek içeriklere sahiptir. Bu neden ile bugün modern tıp yöntemleri gelişmiş olmasına rağmen birçok kişi alternatif tıptan da destek almayı ihmal etmemektedir. Bu kapsamda içeriği oldukça güçlü olan ancak birçok kişi tarafından değeri pek bilinmeyen ürünlerden biri de karanfil olarak kayda geçmiştir.
Karanfil, geleneksel mutfaklardan modern mutfaklara kadar geniş bir yelpazede kullanım alanı olan bir tür baharattır. Özellikle et yemeklerine son derece yakışan bu baharat harici olarak da kullanılabilmektedir. Vitaminler bakımından güçlü olan karanfil içeriğinin bazı rahatsızlıklara da iyi geldiği bilinmektedir. Peki, karanfilin faydaları nelerdir? Karanfil nasıl kullanılmalı? İşte konuya dair tüm merak edilenler…
KARANFİLİN KULLANIM ALANLARI
Karanfil et yemeklerine sıcak ve aromatik bir lezzet katar. Yanı sıra bu bitkinin tatlılarda, içeceklerde ve turşularda da kullanıldığı bilinmektedir. Son olarak karanfil mutfak dışında da kullanılmaktadır. Kokusu ile yaşam alanlarını ferahlatan bu bitki, ayrıca deodorant olarak da kullanılabilmektedir.
KARANFİLİN FAYDALARI NELER?
Küçük boyutuna rağmen son derece zengin bir besin profili çizen karanfilin içeriğinde; lif, C vitamini, E vitamini, magnezyum, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Bu içerik karanfilin bir baharattan çok daha fazlası olduğunu göstermektedir.
Sağlıklı beslenmenin önemli bir ögesi olan karanfil, insan sağlığını da pek çok açıdan desteklemektedir. İçeriğinde barındırdığı eugenol isimli bileşik sayesinde doğal bir antiseptik ve antiinflamatuar görevi gören karanfil, aynı zamanda sindirim sistemini ve mideyi de rahatlatır. Yanı sıra diş ağrısına karanfil yağının iyi geldiği, bu baharatın düzenli kullanımında bağışıklık sisteminin güçlendiği de bilinmektedir. Son olarak karanfilin soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların semptomlarını da kısa süre içerisinde hafiflettiği kayda geçen bilgiler arasında yer almaktadır. Bu baharatın alerjik bünyeler haricinde kalanlar tarafından tüketilmesi önerilmektedir.