Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kansızlık sıkıntısı çekenler dikkat! Uzmanlar tek tek açıkladı: Bunları yapan…

Kansızlık, çok çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilen ve gündelik hayat kalitesini bir hayli etkileyen bir durumdur. Peki, kansızlık neden olur, belirtileri nelerdir? Kansızlığa ne iyi gelir? İşte konuya dair ayrıntılar…

Kansızlık, çok çeşitli faktörlere

Tıp dilinde ‘anemi’ olarak bilinen kansızlık, vücutta yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin bulunmaması olarak tanımlanmaktadır. Kırmızı kan hücreleri vücudun her noktasına kan taşımak ile sorumlulardır. Oksijen normal fonksiyonların devam edebilmesi açısından önemlidir. Bu neden ile kırmızı kan hücrelerinin azalması, kansızlığa sebep olur.

Kansızlık çeşitli nedenler ile meydana gelebilir. Kontrol altına alınmaması durumunda kişinin hayatını bir hayli etkileyebilecek semptomlara yol açabilen bu durum, beslenme ile de doğrudan ilişkilidir. Peki, kansızlık teşhisi konulmuş olan biri nasıl beslenmelidir? İşte kansızlığa dair tüm merak edilenler…

KANSIZLIK NEDEN OLUR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kansızlık birçok faktörün etkisi ile ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık altta yatan sebeplere bağlı olarak şu şekilde sınıflandırılır:

  • Demir eksikliği kansızlığı: Yetersiz demir durumunda ortaya çıkan kansızlık durumudur. Demir, kırmızı kan hücrelerinin yapısında olan ve vücuda oksijen taşınmasına yardımcı olan bir mineraldir. Demir eksikliğine; yetersiz beslenme, kan kaybı veya hamilelik gibi durumlarda sebep olabilir.
  • B12 vitamini eksikliği kansızlığı: Kırmızı kan hücrelerinin normal üretimi için gerekli olan B12 vitaminin eksikliği durumunda kansızlık gelişebilir. Mide veya bağırsak problemleri, bazı vejetaryen ve vegan beslenme düzenleri, B12 vitamini eksikliğine yol açabilir.
  • Folik asit eksikliği kansızlığı: Folik asit, DNA sentezi ve hücre bölünmesi gibi önemli görevleri üstlenir. Hamilelik döneminde ve hızlı hücre bölünmesinin gerektiği bazı dönemlerde folik asit ihtiyacının artığı bilinmektedir.
  • Hemolitik kansızlıklar: Kırmızı kan hücreleri normalden daha hızlı yıkılır. Genetik rahatsızlıklar, güçsüz bağışıklık sistemi, bazı enfeksiyonlar bu tip anemilere yol açabilir.

Yukarıda sıralanmış anemi çeşitlerinin yanı sıra kronik hastalıkların, kemoterapi ve radyoterapinin ve genetik faktörlerin de anemiye sebep oldukları bilinmektedir.

KANSIZLIĞA NE İYİ GELİR?

Halsizlik, yorgunluk, solgun cilt, nefes darlığı, hızlı kalp atışı, odak sorunu, sık baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, soğuk el ve ayaklar, başta uyuşma gibi semptomlar kansızlığın belirtileri arasında yer alır.

Anemi durumu ile savaşmak için uygulanabilecek bazı yöntemler şu şekildedir:

  • Kırmızı et, tavuk, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, kuruyemişler ve baklagiller demir eksikliğine iyi gelir.
  • Folik asit takviyeleri almak anemi belirtilerini giderir.
  • Kronik hastalıkların doktor kontrolünde tedavi edilmeleri kansızlık belirtilerini dindirir.
  • Şiddetli kansızlık durumunda kan transfüzyonu önerilmektedir.