İşin uzmanlarından ‘tahta kaşık’ uyarısı! Sıcaklığa dayanıklı değiller… Her an zehirlenebilirsiniz!

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Yemeklerde kullanılan besinlerin kaliteleri kadar yapım aşamalarında tercih edilen gereçlerin de oldukça önemli olduklarını ifade eden uzmanlar, insan sağlığını tehdit eden tahta servis gereçlerine dikkat çekti. Hemen hemen her evin mutfağında bulunan ve gerek hafif olmaları gerek ise de tencere- tava yüzeylerini çizmemelerinden ötürü sıklık ile tercih edilen tahta ürünlerin aslında birçok tehlikeyi barındırdıklarını belirten uzmanlar, detayları aktardı.

Tahta kaşıkların ve tahtadan yapılan diğer mutfak gereçlerinin mikrop barındırdıklarını ifade eden uzmanlar, yemek yapımında kullanılan bu ürünlerin büyük bir hassasiyet ile temizlenmeleri gerektiğin ifade etti. Ek olarak çatlak veya pürüzlü kaşık yüzeylerinin bakteri oluşumunu hızlandırdığını ifade eden uzmanlar, uyarıları ile dikkat çekti. Peki, tahta kaşıklar nasıl temizlenmeli? Tahta kaşıkların temizliklerinde nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar…

İşin uzmanlarından ‘tahta kaşık’ uyarısı! Sıcaklığa dayanıklı değiller… Her an zehirlenebilirsiniz! - Resim : 1

‘YÜKSEK SICAKLIK’ UYARISI

Uzmanlara göre tahta kaşıkların yüzeyleri yüksek sıcaklıklara dayanıklı değildir. Bu tip mutfak gereçleri sıcak tencereye ve tavaya temas ettiklerinde çatlayabilir. Bu deforme de tahta kaşık kullanımını çok daha tehlikeli hale getirir.

Çatlayan tahta kaşık yüzeylerinin bakteri oluşumuna davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, bu neden ile deforme olmuş olan kaşıkların mümkün olduğunca kullanılmaması gerektiğini kullanılacaklarsa da iyice temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

TAHTA KAŞIKLAR NASIL TEMİZLENMELİ?

Tahta kaşıkların sıcak ile temas etmeleri halinde kolayca çatladıklarını ifade eden uzmanlar, o tip kaşıkların kullanılmaya devam edilmesi durumunda zehirlenme vakalarının kayda geçebileceğini belirtti. Bu durumda çatlayan kaşıkların her yemekten sonra mutlaka derinlemesine temizlenmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, pratik tavsiyelerde bulundu.

Tahta kaşıkları temizlemek için öncelikle bir miktar bal mumunu ve Hindistan cevizi yağını tavada benmari yöntemi ile eririn. Eriyen karışımın içine birkaç damla limon sıkın ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı bir bez yardımı ile çatlak tahta kaşıklarınıza sürün ve ortalama olarak 10 dakika kadar bekleyin. Sonrasında ise kaşıklarınızı ılık su ile durulayın.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız