Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Göz İçin Hangi Meyveler Yenmeli? 5 Öneri

Ekran kullanım sürelerinin giderek artması ile göz sağlığındaki sorunlar da artış göstermeye başladı. Göz sağlığının korunması için tüketilmesi gereken bazı besinler, bu sorunların önüne geçilmesine yardımcı oluyor.

Ekran kullanım sürelerinin giderek

Göz sağlığı, son yıllarda giderek artış gösteren ekran kullanım süreleri ile bozulmaya başlamıştır. Gün boyu bilgisayar ekranlarına bakarak çalışılması, cep telefonu kullanımlarının artması ve televizyon başında vakit geçirilmesi göz sağlığını tehdit eden en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan göz sağlığı konusunda kişilerin ailesinde sorun yaşayan kişilerin olması da göz sağlığı sorunlarının genetik yatkınlık nedeni ile kendini göstermesine neden olabiliyor.

Görme sorunlarının meydana gelme riskinin azaltılması için düzenli ve dengeli bir şekilde beslenme alışkanlığının edinilmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra düzenli olarak göz muayenelerine gidilmesi de olası bir göz sorunun erken evrede tespit edilmesini ve tedavisinin hızlıca başlanmasını sağlayacaktır. Göz sağlığının korunması için düzenli olarak tüketilmesi gereken bazı meyveler bulunur. Bu meyvelerin sahip olduğu vitamin ve mineral değerleri, göz sağlığının korunmasını sağlarken aynı zamanda daha iyi bir görme kabiliyetine sahip olunmasına da katkıda bulunur. Bu yazımızda sizlere, göz sağlığınızı olumlu yönde destekleyecek meyvelerin neler olduğundan bahsedeceğiz.

KİVİ

Genel vücut sağlığı için oldukça faydalı olan kivi, mayhoş bir tada sahiptir. Pasta ve dondurmalarda da sıklıkla tercih edilen bu meyve, göz sağılığı için de oldukça yararlıdır. Kivi, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ile mücadele edebilecek özelliklere ve besin değerlerine sahiptir. Aynı zamanda bu mucizevi meyve, gözlerin ışığı filtrelemesini sağlayan zeaksantin maddesine de sahiptir. Bu nedenle düzenli olarak kivi tüketmek, göz sağlığı için oldukça faydalıdır.

PORTAKAL

Yüksek oranda C vitamini içeriğine sahip olan portakal, bağışıklık sisteminin güçlenmesinden göz sağlığının korunmasına kadar birçok alanda etkin role sahiptir. Havucun sahip olduğu beta karoten içeriğine sahip olan portakal, yüksek oranda antioksidan içermektedir. Beta karoten, görme kalitesinin artmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda bu meyvenin içerisindeki C vitamini de yaşa bağlı olarak gelişen makula dejenerasyonunu, katarakt ve genel olarak görme kaybının meydana gelmesini engellemektedir.

ÇİLEK

Yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden biri olan çilekte yine göz sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Çileğin içerisinde de portakalda olduğu gibi yüksek oranda C vitamini bulunmaktadır. Bu da yine görme kaybının meydana gelme riskini düşürmekle beraber, katarakt sorunun meydana gelme riskini de düşürmektedir. Aynı zamanda şunu da belirtmekte fayda olacaktır; çilekte bulunan C vitamini değeri, portakaldaki C vitamini değerinden daha fazladır.

YABAN MERSİNİ

Sevilerek tüketilen meyvelerden biri olan yaban mersini, hazırlanan pek çok tarifte yer almaktadır. Yaban mersinin içerisinde yer alan tanen ve antosiyanin maddesi ise kılcal damarların beslenmesine katkı sağlamaktadır. Bu da özellikle diyabet hastalarının yaban mersini tüketerek göz sağlığını korumasını sağlamaktadır. Yaban mersini tüketimi, göz sağlığının korunması için taze ya da kurutulmuş formu ile tüketilebilir. Meyveyi tüketmek istemeyenler ise yaban mersini çayını tüketerek de meyvenin faydalarından yararlanabilir.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

Sevilerek tüketilen üzüm, genel sağlık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ancak üzümün kendisi kadar çekirdeği de oldukça faydalıdır. Üzüm çekirdeğinde fenolik bileşenler yer alır. Bu bileşenler oldukça güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve özellikle diyabet hastalarının göz sağlığının korunmasında etkilidir. Aynı zamanda üzüm çekirdeği, sarı nokta hastalığı olan kişiler tarafından da tüketilmelidir. Bu nedenle üzüm tüketiminde çekirdeklerinin ayrılmaması ve meyvenin çekirdeği ile birlikte tüketilmesi göz sağlığı açısından oldukça önemlidir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme
Sıradaki Haber Her derde deva: Sağlığınız için her gün bir tane yiyin! Tüm hastalıklara ‘dur’ deyin