Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Emekli ve memurun zam oranı ne olacak?

Nisan ayı enflasyon rakamlarının duyurulmasıyla birlikte, memur, memur emeklisi, SSK ve Bağkur emeklilerinin alacakları 4 aylık enflasyon farkı netleşti.

Nisan ayı enflasyon rakamlarının

Milliyet.com.tr’ye konuşan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayram, TÜİK’in nisan ayı enflasyon rakamlarını paylaştığını belirterek, aylık bazda önceki aya göre yüzde 3.18’lik bir artışın gerçekleştiğini ve yıllık enflasyonun yaklaşık yüzde 70’e ulaştığını ifade etti. Mayıs ayında enflasyonun pik yapmasının beklendiğini ve yüzde 70 ile 75 arasında bir seviyeye ulaşabileceğini dile getirdi. Aylık enflasyonun bir miktar beklentinin altında gerçekleştiğini ancak enflasyonla mücadele için aylık enflasyonun yüzde 3’ün altına inmesi gerektiğini vurguladı. Bayram, yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyonist bir sürecin başlayabileceğini öngördü.

5 PUANLIK AZALIŞ

Bayram’a göre, şu anda emeklilerin hak ettiği zam oranı yüzde 18.72. Ancak SSK ve Bağkur emeklileri enflasyon farkı alacakken, memur emeklileri toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı alacaklar. Bu durumda memur emeklilerinin zam oranlarında SSK ve Bağkur emeklilerine göre 5 puanlık bir azalış söz konusu.

YÜZDE 25

Bayram, SSK ve Bağkur emeklilerinin hak ettiği enflasyon farkının yüzde 25 olduğunu varsayarsak, memur emeklilerinin yüzde 20 zam alacağını belirtti. Ancak daha önce SSK, Bağkur emeklileri ile memur emeklilerine aynı oranda zam yapıldığını hatırlattı. Bayram, memur emeklilerinin lehine bir artışla maaş zamlarının yüzde 25’e tamamlanabileceğini ve ekstra bir refah payı artışı beklenebileceğini ifade etti. Ancak memurlara ekstra bir refah payı artışı beklenmiyor. Bayram, bu durumun özel sektörde ücret dengesizliği yarattığını ve bunun dengelemesinin önemli olduğunu düşünüyor.

REFORM NİTELİĞİ

En düşük emekli maaşının şu anda 10 bin TL seviyesinde olduğunu belirten Bayram, asgari ücretle arasındaki farkın kapatılması gerektiğini ifade etti. Buna göre, en düşük emekli maaşı 15 bin TL seviyesine çıkarılmalıdır. Bu durum, emekli kişilerin maaşlarını daha iyi hesaplayabileceği bir reform niteliği taşıyacaktır.