Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yeni adliye binası ‘tasarrufa’mı takıldı?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yeni adliye binası müjdesi sonrası açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda yeni bina yapımının durdurulacağını ifade etmişti. Birer hafta ara ile yapılan açıklama sonrası yeni binanın akıbeti merak konusu oldu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un

İzmit’te bulunan mevcut Kocaeli Adliye binasının yetersiz olması sebebiyle yeni bir adliye binasının yapımı uzun süredir kent gündemindeki sıcaklığını koruyor. Yeni adliye binasının Kartepe Dumlupınar Mahallesinde bulunan 169 bin 454 metrekare büyüklüğündeki araziye yapılması kararlaştırılmıştı. Geçtiğimiz hafta Kocaeli’yi ziyaret eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni adliye binası ile ilgili yaptığı açıklamada proje ihalesinin yapıldığını ifade etmişti. Bakan Tunç açıklamasında, “Kocaeli’nin büyüklüğüne yakışacak bir adalet sarayını hizmete sunacağız” ifadelerini kullanmıştı.

“YENİ BİNA YAPIMI DURDURULDU”

Proje ihalesinin ardından yeni adliye binasının yapım ihalesi yapılması bekleniyordu ancak süreç dün itibari ile sekteye uğradı. Kamuda tasarruf paketinin detaylarını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl durduruyoruz. Yeni bina kiralanmasına izin vermeyeceğiz, mevcut kiralamaları da peyderpey sonlandıracağız” ifadelerini kullandı.

ADLİYE BİNASI NE OLACAK?

Bakan Şimşek’in yeni bina yapılmayacak açıklaması sonrası yeni adliye binasının süreci merak konusu oldu. Süreç ile ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Kocaeli Baro Başkanı Mehmet Gül, adalet Bakanının bile konu ile ilgili net bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti. Bakanlıklar arası koordinasyon ile işin belirleneceğini belirten Mehmet Gül, Kocaeli Adliye Binası gibi yatırımların tasarruf tedbirlerin dışında olabileceğini söyledi.

“İSTİSNA TUTULABİLİR”

Mehmet Gül açıklamasında, “Bazı kamu yatırımlarının istisna tutulacağını düşünüyoruz. 2025 yılı yatırım planında ancak belli olur. Adalet Bakanlığının normalde verdiği taahhüdü kabul etmek gerekir diye düşünüyorum. Yılın bitmesine daha var. Net bir şey söyleme şansımız yok” şeklinde konuştu.

“BAKAN BEY BİLE BİR ŞEY SÖYLEYEMEZ”

Bakan Bey ile görüşülse bile bu evrede net bir şey söyleyemeyeceğini vurgulayan Mehmet Gül, “Daha önümüzde 6-7 aylık bir süreç var. Bakan beyin ifade ettiği şekilde referans alıyoruz ama memlekette 1 haftada 1 günde bile değişiklikler olabiliyor” dedi.

“KAZMA VURULMADAN HİÇBİR ŞEY NET DEĞİL”

Ülke ekonomisinin süreçte etkili oluğunu belirten Gül, “Yatırım planına alınıp kazma vurulmadan hiçbir şeyi net görmüyoruz. 8 sene önce zaten bu işin projesi çizilmişti. 2016 yılından beri bu mevzu vardı. Hala bu mevzu var. Kazma toprağa vurulmadan hiçbir şey net değil. Bu memleketin ekonomik durumu ile alakalı” ifadelerini kullandı.