Şekerlenmiş Tatlı İçin Ne Yapılır?
Şerbetli tatlılar, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Baklava, kadayıf, revani, şekerpare, tulumba gibi tatlılar, şerbetin verdiği tat ve kıvam ile damaklarda iz bırakır.
Peki, şerbetli tatlı yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Şerbet nasıl hazırlanmalı, nasıl dökülmeli, şekerlenme nasıl önlenmeli ve şekerlenirse ne yapılmalı? İşte bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
ŞERBETİN KIVAMI NASIL OLMALI?
Şerbetli tatlı yaparken en önemli nokta, şerbetin kıvamını tutturmaktır. Şerbetin kıvamı, tatlıya göre değişebilir. Bazı tatlılar, çok akışkan şerbet isterken, bazıları daha koyu şerbet ister. Genel olarak, şerbetin kıvamını anlamak için bir kaşık yardımıyla şerbetin akışını kontrol edebilirsiniz. Şerbet, kaşıktan damla damla akıyorsa kıvamı iyidir. Eğer şerbet, kaşıktan ip gibi akıyorsa çok koyudur. Eğer şerbet, kaşıktan hızlıca akıyorsa çok sulu demektir.
ŞERBET NASIL HAZIRLANMALI?
Şerbetin malzemeleri ise, su, şeker ve limon suyundan oluşur. Şerbeti pişirmeye başlarken, önce şeker ve suyu bir tencereye alın ve ocağa koyun. Şeker tamamen eriyene kadar tencereyi ara sıra karıştırın. Şeker eridikten sonra, tencereyi karıştırmayı bırakın ve şerbeti kaynamaya bırakın. Kaynama süresi, şerbetin kıvamına göre değişir. Genellikle, 15-20 dakika kaynatmak yeterlidir. Şerbet kaynadıktan sonra, ocağın altını kapatmadan birkaç dakika önce limon suyunu ekleyin.
ŞERBET TATLIYA NASIL DÖKÜLMELİ?
Şerbetli tatlı yaparken, şerbetin tatlıya dökülme zamanı ve sıcaklığı da çok önemlidir. Genel kural olarak, şerbet ve tatlı birbirinin zıttı sıcaklıkta olmalıdır. Yani, tatlı sıcaksa şerbet soğuk, tatlı soğuksa şerbet sıcak olmalıdır. Bu şekilde, tatlı şerbeti daha iyi çeker ve hamur olmaz. Eğer tatlı ve şerbet ikisi de sıcak veya soğuk olursa, tatlı şerbeti çekmez veya hamurlaşır.
Şerbeti tatlıya dökerken, tatlıyı bir fırın tepsisine veya borcama alın. Şerbeti, tatlıya eşit şekilde gezdirin. Şerbeti döktükten sonra, tatlıyı şerbeti çekmesi için bir süre dinlendirin. Şerbetli tatlılar, bir gün önceden yapılıp buzdolabında saklanırsa daha lezzetli olur.
ŞERBETLİ TATLI ŞEKERLENİRSE NE YAPILMALI?
Şerbetli tatlı yaparken, bazen şerbetin şekerlenmesi kaçınılmaz olabilir. Şerbetin şekerlenmesi, şerbetin kıvamının bozulmasına ve tatlıya zarar vermesine neden olur. Şerbetin şekerlenmesini önlemek için, şerbeti pişirirken limon suyunu zamanında eklemek ve şerbeti kaynatırken karıştırmamak gerekir. Ancak, şerbetiniz şekerlenirse, üzülmeyin. Şekerlenen şerbet ve tatlı için yapabileceğiniz bazı yöntemler vardır.
- Şekerlenen şerbeti kurtarmak için, şerbeti tekrar kaynatın. Şerbetin kıvamına göre, sıcak su veya şeker ilave edebilirsiniz.
- Şekerlenen tatlıyı kurtarmak için, tatlıyı bir tavaya alın ve hafif ateşte ısıtın. Bu şekilde, şeker erir ve tatlı tazelenir. Bu yöntem, şekerlenme oranı az olan tatlılar için uygundur.
- Şekerlenen tatlıyı kurtarmak için, başka bir şerbet hazırlayın. Bu şerbeti, tatlıya dökmeden önce iyice soğutun. Tatlıyı da fırında biraz ısıtın. Sonra, soğuk şerbeti sıcak tatlıya dökün. Bu şekilde, tatlı şerbeti çekecek ve şekerlenme giderilecektir.
- Şekerlenen tatlıyı kurtarmak için, tatlıyı başka bir tatlı ile birleştirin. Örneğin, şekerlenen baklavayı, muhallebili bir tatlı ile harmanlayabilirsiniz.
ŞERBET LEKESİ NASIL TEMİZLENİR?
Şerbetli tatlı yaparken, bazen şerbet lekesi kaçınılmaz olabilir. Şerbet lekesi, kumaşa yapışan ve zor çıkan bir lekedir. Şerbet lekesini çıkarmak için, bazı ipuçlarına dikkat etmek gerekir.
Şerbet lekesini çıkarmak için, lekeli kumaşı mümkün olduğunca çabuk ılık su ile yıkayın ya da lekenin üzerine bulaşık deterjanı veya beyaz sirke uygulayın.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.