Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Pırıl pırıl dişlerinizin kabusu zararlı alışkanlıklar! Diş minenizi güçlendirmek için neler yapmalısınız?

Parlak ve sağlıklı dişlere sahip olmak için sadece diş fırçalamak yeterli değildir. Diş minesi, dişlerimizi aşınmaya karşı koruyan en önemli katmandır. Peki diş minenizi aşındıran ve zayıflatan hatalı alışkanlıklar nelerdir?

Parlak ve sağlıklı dişlere

Günlük yaşantımızda sık sık atıştırmak, pek çoğumuzun düştüğü bir alışkanlık. Ancak bu alışkanlık, diş sağlığımız için bazı riskleri de beraberinde getiriyor.

Dişlerimizin sağlığı sadece genetik faktörlere bağlı değil; tükettiğimiz gıdalar ve içecekler de diş minesinin aşınmasına yol açabiliyor. Peki, diş minesine zarar veren bu hatalar nelerdir ve sağlıklı dişlere sahip olmak için neler yapmalıyız?

DİŞ MİNESİ NEDEN ZAYIFLAR?

Diş minesinin zayıflamasının birçok sebebi olabilir. Genetik faktörler, bazı nadir durumlarda diş minesinin ince ve kırılgan olmasına yol açabilir. Harvard Üniversitesi Diş Tıbbı Okulu’ndan Dr. Isabelle Chase, diş minesinin zayıflamasının çoğunlukla anne karnında veya erken çocukluk dönemindeki çevresel faktörlerle ilişkili olduğunu belirtiyor.

D vitamini eksikliği, gebelik diyabeti gibi doğum öncesi sağlık sorunları veya erken çocukluk döneminde yaşanan yetersiz beslenme, kızamık ve zatürre gibi hastalıklar, diş minesinin zayıflamasına neden olabiliyor.

Dr. Chase’e göre, diş minesinin zayıflığı, dişlerin hassasiyetini artırıyor ve çürük oluşum riskini yükseltiyor. Özellikle sıcak ve soğuk yiyecek veya içeceklere karşı duyarlılık gösterebiliyorlar.

ASİTLİ GIDALARIN ETKİSİ

Diş minesinin aşınmasında en büyük etkenlerden biri asitli yiyecek ve içecekler. Meyve suları, spor içecekleri, gazlı içecekler ve sirke içeren gıdalar, diş minesini aşındırıcı etkiye sahip. Kahve de asit içeriyor ancak aşırı tüketilmediği sürece diğer asitli içecekler kadar zararlı değil. Ancak kahveye eklenen şeker, ağızdaki bakterilerin çoğalmasına ve asit üretimine neden olarak diş minesine zarar verebiliyor.

Rutgers Üniversitesi Diş Tıbbı Okulu’ndan Dr. Daniel H. Fine, sık sık asitli gıdalar tüketmenin, diş minesindeki minerallerin kaybına ve dişlerin çürüklere karşı daha savunmasız hale gelmesine yol açtığını ifade ediyor.

Sağlıklı dişler ve pırıl pırıl bir gülümseme için, diş minesini korumak ve güçlendirmek önemli. Bu nedenle, asitli gıdaların tüketimini sınırlamak ve diş bakımına özen göstermek gerekiyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Refresh, özellikle göz kuruluğu rahatsızlığında
Sıradaki Haber Refresh Göz Damlası SGK Karşılıyor Mu?