Lezzetli Kuru Dolma Tarifi ve Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Kuru dolma, farklı yörelerde farklı malzemelerin kullanılması ile hazırlanabilir. Yazdan kurutulan patlıcan ve biberler, bu yemek tarifinde tercih edilir. Damak tadına göre sizlerde tarifte patlıcan ya da biber kurusu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Hatta her iki malzemeyi kullanarak karışık kuru dolma hazırlamayı da tercih edebilirsiniz.

Oldukça lezzeti bir yemek olan kuru dolma, akşam sofralarına eşsiz bir tat kazandırır. Kendi başına tüketilebildiği gibi öncesinde bir çorba ile başlangıç yapıldıktan sonra da kuru dolmanın tüketimi tercih edilebilir. İç harcında yer alan pirinç, tokluk hissinin elde edilmesine imkan sunar. Sizler için derlediğimiz bu kuru dolma tarifi ile akşam yemeğini tam bir ziyafete çevirebilirsiniz.

Lezzetli Kuru Dolma Tarifi ve Püf Noktası - Resim : 1

LEZZETLİ KURU DOLMA YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Kuru dolma yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı doğranmış kuru soğan
  • 1 baş kuru sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Limon tuzu
  • 15 adet kuru patlıcan
  • 15 adet kutu biber
  • 1 litre sıcak su

KURU DOLMA NASIL HAZIRLANIR?

Kuru dolma yapmak için ilk olarak patlıcan ve biberlerin ayrı tencerelere alınması ve üzerine sıcak su eklenmesi gerekir. Yumuşayana kadar kaynatılan biber ve patlıcanlar hazır olurken diğer yanda iç harç için hazırlıklara başlanabilir. Bunun için pirinçlerin güzelce yıkanması ve nişastasının giderilmesi gerekir. Soğan ve sarımsaklar çok küçük olacak şekilde doğranmalıdır. Ardından tüm malzemeler, zeytinyağı, salça, pul biber, karabiber, limon tuzu ve tuz ilave edilerek karıştırılır.

Tarifte kullanılacak olan baharatların miktarları tamamen damak zevkine göre ayarlanmalıdır. Ardından kaynatılan patlıcan kuruları ve biber kuruları süzülerek alınır. Hazırlanan iç harç patlıcan ve biberlere yerleştirilir. Ancak iç harç doldurulurken pirinçlerin şişeceği göz önüne alınmalı ve ona göre pay bırakılmalıdır. İçi doldurulan patlıcan ve biberler güzel bir şekilde tencereye dizilir. Kalan harcın içerisine bir miktar limon tuzu ve sıcak su ekleyerek dolamaların her yerine eşit miktarda dökülür. Ancak elde edilen bu karışım, dolmaların iki parmak kadar geçmedi ise üzerine su ilavesi yapılmalıdır. Ardından tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte ortalama olarak kırk beş dakika pişirilir.

KURU DOLMANIN PÜF NOKTALARI

Kuru dolma yaparken patlıcan ve biberlerin yumuşama düzeyine dikkat edilmelidir. Bunların çok yumuşak olmaması gerektiği gibi çok sertte olmaması gerekir. O nedenle biber ve patlıcanları kaynatırken kontrollü bir şekilde işlemlerin yapılması gerekir.

İç harın kalması halinde üzerine su ve limon tuzu eklenip, kuru dolmaların bu suda pişirilmesi dolmaların daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Pişen dolmaların suyu süzülerek servis edilebilir. Ancak kalan su, dolmaların yeniden ısıtılması halinde kullanılmak için saklanabilir.

KURU DOLMANIN YANINA NE YAPILIR?

Kuru dolamının yanına hangi yemeğin yakışacağını düşünenler için alternatif seçenekler mevcuttur. Bu alternatifler arasında pilav, cacık ve salata ilk sırada yer alır. Aynı zamanda kuru dolmanın yanına et yemekleri de tercih edilebilir. Sebze yemekleri de kuru dolmanın lezzetinin dengelenmesini sağlar. Bunun için sebzeli güveç ya da damak tadınıza göre bir et yemeği tercih edebilirsiniz.

Kuru dolmanın olduğu bir menünden sonra afiyetle tüketilebilecek tatlılar arasında ise baklava ve şekerpare yer alır. Yemekten sonra tazecik demlenen çayın yanında bu eşsiz tatlılar, tam bir lezzet şöleni yaşanmasına imkan sunacaktır.