Lezzetli Kuru Dolma Tarifi ve Püf Noktası
Kuru dolma, farklı yörelerde farklı malzemelerin kullanılması ile hazırlanabilir. Yazdan kurutulan patlıcan ve biberler, bu yemek tarifinde tercih edilir. Damak tadına göre sizlerde tarifte patlıcan ya da biber kurusu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Hatta her iki malzemeyi kullanarak karışık kuru dolma hazırlamayı da tercih edebilirsiniz.
Oldukça lezzeti bir yemek olan kuru dolma, akşam sofralarına eşsiz bir tat kazandırır. Kendi başına tüketilebildiği gibi öncesinde bir çorba ile başlangıç yapıldıktan sonra da kuru dolmanın tüketimi tercih edilebilir. İç harcında yer alan pirinç, tokluk hissinin elde edilmesine imkan sunar. Sizler için derlediğimiz bu kuru dolma tarifi ile akşam yemeğini tam bir ziyafete çevirebilirsiniz.
LEZZETLİ KURU DOLMA YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Kuru dolma yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı doğranmış kuru soğan
- 1 baş kuru sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- Limon tuzu
- 15 adet kuru patlıcan
- 15 adet kutu biber
- 1 litre sıcak su
KURU DOLMA NASIL HAZIRLANIR?
Kuru dolma yapmak için ilk olarak patlıcan ve biberlerin ayrı tencerelere alınması ve üzerine sıcak su eklenmesi gerekir. Yumuşayana kadar kaynatılan biber ve patlıcanlar hazır olurken diğer yanda iç harç için hazırlıklara başlanabilir. Bunun için pirinçlerin güzelce yıkanması ve nişastasının giderilmesi gerekir. Soğan ve sarımsaklar çok küçük olacak şekilde doğranmalıdır. Ardından tüm malzemeler, zeytinyağı, salça, pul biber, karabiber, limon tuzu ve tuz ilave edilerek karıştırılır.
Tarifte kullanılacak olan baharatların miktarları tamamen damak zevkine göre ayarlanmalıdır. Ardından kaynatılan patlıcan kuruları ve biber kuruları süzülerek alınır. Hazırlanan iç harç patlıcan ve biberlere yerleştirilir. Ancak iç harç doldurulurken pirinçlerin şişeceği göz önüne alınmalı ve ona göre pay bırakılmalıdır. İçi doldurulan patlıcan ve biberler güzel bir şekilde tencereye dizilir. Kalan harcın içerisine bir miktar limon tuzu ve sıcak su ekleyerek dolamaların her yerine eşit miktarda dökülür. Ancak elde edilen bu karışım, dolmaların iki parmak kadar geçmedi ise üzerine su ilavesi yapılmalıdır. Ardından tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte ortalama olarak kırk beş dakika pişirilir.
KURU DOLMANIN PÜF NOKTALARI
Kuru dolma yaparken patlıcan ve biberlerin yumuşama düzeyine dikkat edilmelidir. Bunların çok yumuşak olmaması gerektiği gibi çok sertte olmaması gerekir. O nedenle biber ve patlıcanları kaynatırken kontrollü bir şekilde işlemlerin yapılması gerekir.
İç harın kalması halinde üzerine su ve limon tuzu eklenip, kuru dolmaların bu suda pişirilmesi dolmaların daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Pişen dolmaların suyu süzülerek servis edilebilir. Ancak kalan su, dolmaların yeniden ısıtılması halinde kullanılmak için saklanabilir.
KURU DOLMANIN YANINA NE YAPILIR?
Kuru dolamının yanına hangi yemeğin yakışacağını düşünenler için alternatif seçenekler mevcuttur. Bu alternatifler arasında pilav, cacık ve salata ilk sırada yer alır. Aynı zamanda kuru dolmanın yanına et yemekleri de tercih edilebilir. Sebze yemekleri de kuru dolmanın lezzetinin dengelenmesini sağlar. Bunun için sebzeli güveç ya da damak tadınıza göre bir et yemeği tercih edebilirsiniz.
Kuru dolmanın olduğu bir menünden sonra afiyetle tüketilebilecek tatlılar arasında ise baklava ve şekerpare yer alır. Yemekten sonra tazecik demlenen çayın yanında bu eşsiz tatlılar, tam bir lezzet şöleni yaşanmasına imkan sunacaktır.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.