Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kuyumculara Orta Doğu hücumu!

Ramazan Bayramı tatilinin sona ermesiyle birlikte, vatandaşlar tatil boyunca kapalı olan kuyumcu ve döviz dükkanlarına akın etti.

Ramazan Bayramı tatilinin sona

Orta Doğu’da yaşanan gerilim, altın ve döviz piyasalarında dalgalanmalara neden olacağı düşüncesiyle bazı yatırımcılar, bu durumu fırsata çevirerek yatırım yapmayı tercih ettiler. Kimi vatandaşlar döviz alırken kimileri ise ellerindeki dövizleri bozdurmayı tercih etti.


“YOĞUNLUK ALGISI OLUŞTU”
Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, İsrail ve İran arasındaki gerginliğin altını doğrudan etkilediğini ifade ederek, “Bayramdan önce altın ve ONS fiyatı arttı. Sene başında 2 bin civarında olan olan uluslararası fiyat şu an 2 bin 400 TL’ye kadar yükseldi. Bayram öncesi 2 bin 350 ile 2 bin 400 arasında geziniyor. Gerginlik büyümeyince ONS fiyatı durdu. Dünyadaki tüm merkez bankaları döviz rezervlerini altın rezervine dönüştürüyor. Fiyatlar 2 bin 600 TL bandına kısmen oturdu. Bayramdan sonraki hareketlilik hemen hemen beş gün kapalı olmamız sebebiyle insanların bayram sürecinde eline geçen rakiplerini altına çevirme istek kaynaklandı. Kuyumcularda yoğunluk var algısı oluştu. Kısmen oluştu. Hem dövize dövizi verdi hem kısmen gram altın talebinde yoğunluk oldu.

“PANİKLEMEMEK LAZIM”
Panik yapmamak lazım. dünyanın en sağlam yatırımı altın. Son iki üç yıllık enflasyon altına daha tam yansımadı. Yani altı bin lira yüzde yüz iki sene üç sene. Yani altının şu anda en az üç bin lira olması lazım. O fiyatı bulmadı ama bulacak. Yılbaşını bulur. Temmuz Ağustos mu olur bulur. Ama bu şu demek değil. Altın böyle 4 bin lira 5 bin lira 10 lira çıkacak diye bir şey yok. Altında bir düzeltme fiyatı yani alım için bir fırsat olacak. Düşüşler olacaktır. Fakat bu düşüş olacak diye de paniklememek lazım. Çok düşmez. Dolayısıyla bunu bu bilinçle hareket etmek lazım. Biraz da Çok kulaktan dolmalarla da panikle hareket etmemek lazım. Dolayısıyla altın fiyatı ne olur diye sorulduğunda bu fiyatlar zaten bu süreçte olabilecek fiyatlar. Çıkar mı gene? Çıkar tabii. Yani mesela İsrail’in karşı saldırısı olursa gene ONS’u tetikler ve fiyatlar çıkar. Önümüzdeki süreçte altının bizce biraz durulanıp tekrar bir nefes alıp, bir alım fırsatı yaratıp tekrar çıkma ihtimalinin de olduğunu hesaba katarak paniklememek gerektiğini söyleyebiliriz” dedi.


“ÇOK YOĞUN İLGİ VAR”
Kuyumculuk sektöründe 25 yılı geride bırakan Safir Gold işletmecisi Muharrem Boztürk ise yoğunluk ile ilgili, “Bayramdan önceki Cuma günü elimizdeki stoklarımız ile son ana kadar mücadele verdik. Çok yoğun ilgi var altına karşı. Savaş sürecinin insanlara verdiği algı ile alakalı. Vatandaşlar altının yükseleceğini bilerek yoğun ilgi gösterdi. Bunu karşılayabilecek kapasitedeyiz. Gün içinde olmasa bile bir gün sonraya isteklerini karşılayabiliyoruz. Çok yoğun bir ilgi var. Stoklarımız sağlıklı.


“ALTIN ETKİLENİYOR”
Vatandaşlar şüphelerinde haklı. Yaşadığımız durumlar altına bir bir etki ediyor. Her savaş sonrası, altın direkt etkileniyor. Vatandaşın ilgisi de bu durumu gösteriyor. Altın yatırımcıları 3-4 yıldır artıda. Bu bu şekilde devam edecek. Sokak ne diyorsa altında o oluyor. Arz talep de etki ediyor. Getirmek istediği noktaya getiriyor. Savaşlar, savaşların etkileri ve altına olan ilgi etkiliyor. Sene sonunda 3 bin liraları göreceğini gösteriyor” şeklinde konuştu.