Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de engelliler afete bu proje ile hazırlanacak!

Kocaeli Kent Konseyi öncülüğünde hayata geçirilecek Can Dostum Projesi ile dezavantajlı bireyler ve gruplar afetlere hazırlanacak.

Kocaeli Kent Konseyi öncülüğünde

Kocaeli Kent Konseyi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve AFAD işbirliği ile Kocaeli’de çok önemli bir proje hayat bulacak. ‘Can Dostum’ ismi verilen projeyle Kocaeli Kent Konseyi, Dezavantajlı grupları depreme hazırlamayı hedefliyor. Projenin tanıtım toplantısı bugün Seka Sahilde bulunan Maide Restauranda yapıldı. Tanıtım toplantısına Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Engelliler Meclisi Başkanı Ufuk Koçak, Kocaeli Çölyak ve PKU Yaşam Derneği Başkanı Nesrin Atar katıldı.

“TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK BİR PROJE”

Etkinlikte ilk konuşmayı Kocaeli Kent konseyi Başkanı Ali Korkmaz gerçekleştirdi. Kent adına güzel çalışmalar yaptıklarını ifade eden Korkmaz, “Amacımız sivil toplum örgütlerini güçlendirmektir. Hem proje kültürü geliştirdik hem de STK’lara önemli destekler verdik. Bugünkü konumuz Engelli meclisimizin yaptığı bir çalışma. Engelli Meclisimiz 35 derneğin katkısı ile kentimize önemli çalışmalar yapıyor. Bu hafta engelli haftası. Hepimiz bir engelli adayıyız. Zihinlerdeki engelleri kaldırmak çok önemli. Türkiye’ye model olacak bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz.

“ENGELLİLER HAZIR OLDUĞUNDA TOPLUM DA HAZIRLANIR”

Çölyak hastalarının beslenme hassasiyeti var. Dernek Başkanımız hastalarımız için gıdalar hazırladılar. Hastalarımıza destek sağlıyoruz. Kocaeli bir deprem bölgesi. 99 depreminde uzuvlarını kaybeden birçok vatandaşımız oldu. Kendisi de 99 depreminde uzuvlarını kaybetmiş. Bugün hepimizden çok yaşama sevinci olan bir arkadaşımız. Engelli kardeşlerimize motivasyon anlamında destek verdi. Her gün depremle ilgili hazırlıklı olmamız konusunda çalışmalar yaptı. Engelli bireyler depreme hazırlandığında diğer bireyler de hazırlanmış olur” ifadelerini kullandı.

“DERSLER VERECEĞİZ”

Daha sonra söz alan Kocaeli Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Ufuk Koçak yaptığı konuşmada, “ Zihni tekerlekli sandalyeye bağlı olanlardır engelli olanlar” ifadesi ile engellilik psikolojisine dikkat çekti. Proje ile ilgili bilgi veren Koçak, “Çarpma, düşme yaralanma vakaları ile karşı karşıya kalan engelli kardeşlerimiz var. Onların ailelerine ve komşularına ilk yardım eğitimi vermeye karar verdik. Komşuluk kavramına önem veriyoruz. Depremden korunmanın en önemli yanı güvenli binalarda yaşamak. Bunu sağlayamadığımızda almamız gereken tedbirler var. Engelli kardeşlerimize deprem anında ne yapmaları gerektiğine yönelik dersler vereceğiz.

“ENGELSİZ YAŞAM KOÇLARI YETİŞTİRİLECEK”

Engellilerin kullandığı ürünlerin sabitlenmesi gerekiyor. Tekerlekli sandalye gibi araç gereçlerin de sabitlenmesi gerekiyor. Yangın eğitimi vereceğiz. Bu proje ile birlikte toplumda ilk engelsiz yaşam koçlarını yetiştireceğiz. Afet bölgelerine gidip moral olacaklar. İnsanların kendini doğru ifade edebilmelerini sağlayacağız.

“KENTİN DİJİTAL HARİTASI ÇIKARILACAK”

Kentin dijital haritasını çıkaracağız. Acil durumda itfaiye müdahale etmeye gittiğinde o evde engelli olup olmadığını bilecek. Afad ilk müdahaleyi yaptığında evde engelli birey olup olmadığını bilecek. Enkazda arama kurtarma yaptığınızda yukardan istediğiniz kadar bağırın ama enkazın altındaki işitme engelli olduğunda beyhude bir çalışma olacak” şeklinde konuştu.