Kılıç Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kılıç çiçeği ya da diğer adı ile peygamber kılıcı, Agavacea Agavagiller familyasına ait bir bitkidir. Genelde iç mekanlarda tercih edilen bu bitki, Afrika'nın tropik ve kayalık bölgelerinde doğal olarak yetişir. Havanın temizlenmesine yardımcı olan kılıç çiçeği, ince ve uzun yapısı ile dikkat çeker. Ayrıca, ev almak isteyenlere şans getirdiğine dair bir inanış da bulunmaktadır.
Kılıç çiçeği, şık görünümü ile bilinen bir bitkidir. Ancak; yapraklarında az miktarda zehir bulunduğu için evcil hayvanlardan ve küçük çocuklardan uzak bir alanda yetiştirilmesi önerilir. Kılıç çiçeğine dair tüm bakım ipuçlarını bu yazıda bulabilirsiniz!
KILIÇ ÇİÇEĞİNİN ÇEŞİTLERİ
Kılıç çiçeğinin sayıca 60'a yakın türü bulunsa da, kapalı mekanlarda sıkça tercih edilen bazı çeşitleri şunlardır:
- Sansevieria Grandis Hook: Koyu yeşil yapraklara sahiptir ve üzerinde gümüşümsü gri çizgiler bulunur.
- Sansevieria Trifasciata: Uçlara doğru incelen yapısı ile dikkat çeker ve gümüş ışıltılı çizgilere sahiptir.
- Sansevieria Trifasciata Hahni: Daha bodur yapısı ile bilinir ve evin enerjisini yükseltir.
- Sansevieria Cylindrica: 3 cm genişliğindeki yaprakları ile tanınan bu türde silik çizgiler bulunur.
KILIÇ ÇİÇEĞİ YETİŞTİRME İPUÇLARI
- Saksı Seçimi: Orta boyutlarda derin bir saksı kullanılmalıdır. Saksının altında drenaj delikleri olmalı ve saksı değişimi Nisan ayında yapılmalıdır.
- Toprak Seçimi: Kılıç çiçeği humuslu ve geçirgen toprakları sever. Toprağa ince taneli ponza taşı eklemek drenaj açısından faydalıdır. Bitki geliştikçe Nisan ayında saksı değişimi yapılabilir. Köklere zarar vermeden, uygun büyüklükte bir saksıya geçiş yapılmalıdır.
- Ortam: Aydınlık yerleri seven kılıç çiçeği, yaz aylarında güneş almalı ve kışın soğuktan korunmalıdır.
- Sulama: Suyu az sevdiği için toprak kurudukça sulama yapılmalıdır. Yazın haftada 2 kez, kışın ise haftada bir ya da 2 haftada bir sulama önerilir.
- Gübreleme: Genelde kılıç çiçeği ekstra gübre takviyesine ihtiyaç duymaz. Ancak; bitkinin zayıf düştüğü durumlarda toprağına uygun bir vitamin takviyesi yapılabilir.
- Budama: Solmuş ya da zarar görmüş kısımları budamak, bitkinin sağlıklı gelişimini destekler. Açık kalan kısımlar, soğuk silikon ya da mum ile kapatılabilir.
KILIÇ ÇİÇEĞİNİ ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ
- Yan Sürgünler ile Çoğaltma: Temiz bir bahçe bıçağı kullanılarak yan sürgünler alınır ve çelikleme yöntemi kullanılarak çoğaltılır.
- Olgun Yapraklardan Çoğaltma: Olgun bir yaprak alınarak yeni bir saksıya dikilir. 20 dereceli bir alanda sulanarak yeni kılıç çiçeği büyütülebilir.
KILIÇ ÇİÇEĞİNİN ÇİÇEK AÇMA DÖNEMİ
Kılıç çiçeğinin çiçek açması için uygun koşulların sağlanması gereklidir. Boyu 50-60 cm'i geçtikten sonra çiçek açabilir. Özellikle yaz aylarında nem, ışık ve doğru bakım önemlidir.
KILIÇ ÇİÇEĞİ DİKİMİ
Kılıç çiçeği dikimi için özel bir dönem olmasa da, bitkinin daha iyi gelişebilmesi için dikimi güneş ışığının daha bol olduğu aylarda yapmak daha uygun olabilir. Zaten bir kılıç çiçeğiniz var ise ve kökünden yavru yaprak verdi ise, saksı değişimi sırasında minik yavruyu yeni bir saksıya dikebilirsiniz. Dikim sırasında yaprağın zarar görmemesine ve işlemi hızlıca gerçekleştirmeye özen göstermeniz önemlidir. Ayrıca, dikim sonrasında bitkiye can suyu vermek ve toprağı sıkıştırmadan yerleştirmek de önemlidir.
KILIÇ ÇİÇEĞİ BAKIMININ KOLAYLIĞI
Bakımı en kolay bitkiler arasında yer alan kılıç çiçeği, dayanıklı yapısı ile susuzluğa ve çeşitli hava koşullarına direnç gösterir. Ancak; aşırı soğuk havalardan hoşlanmaz. Aydınlık ortamları sever, ancak; doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.