Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İş kazalarının bildirilmesi için belli bir yasal süre bulunur. Aynı zamanda işlemlerde dikkat edilmesi gereken noktalarda vardır. Bu yazımızda iş kazasının ne olduğunu ve bildiriminin nasıl yapılması gerektiğini sizlere aktaracağız.

İş kazalarının bildirilmesi için

İş kazası bildirimi, 5510 sayılı kanunun 13/2 maddesinde düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesine göre iş kazası bildiriminin yetkili kolluk kuvvetlerine o an bildirilmesi gerekir. İlgili kuruma ise kazanın meydana geldiği günden sonraki üç iş günü içerisinde bildirilmesi kanunen zorunludur.

İş kazası, kişinin çalışma hayatında meydana gelen ve sigortalığı bedensel ya da ruhsal açıdan zarara uğratan olayları kapsamaktadır. İş kazası sayılan olaylar ise 5510 sayılı kanunun on üçüncü maddesinde yer almaktadır. İş yerlerinde meydana gelen iş kazalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi işlemine ise iş kazası bildirimi denilmektedir.

İŞ KAZASI KAPSAMINDA GİREN HALLER NELERDİR?

Kanun ile belirlenen iş kazası halleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada meydana gelen kazalar
  • Çalışanın, işvereni tarafından verilen işi yerine getirdiği sırada meydana gelen kazalar
  • Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak iş yeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeni ile asıl işini yapmadığı zaman içerisinde meydana gelen kazalar
  • Hizmet akdi ile çalışan emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda meydana gelen kazalar
  • Sigortalının, işverence sağlanan bir taşı ile işin yapıldığı yere gidiş ve gelişi sırasında meydana gelen kazalar
  • Kendi adına ya da hesabına bağımsız çalışıyor ise yürütülmekte olan iş nedeni ile meydana gelen kazalar

İŞ KAZASI BİLDİRİLMEZ İSE NE OLUR?

İş kazası bildirimleri, işverenlerin sorumluluğunda olan bir görevdir. İlgili kanuna göre iş kazasının meydana gelmesinden itibaren üç iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş kazası bildirimi yapılması gerekir. İlgili süre içerisinde iş kazası bildirimi yapmayan işverenler, belli başlı yaptırımlara maruz kalmaktadır. İşveren tarafından yapılacak olan bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş görmezlik ödeneği, kurumca işverenden tahsil edilir. Böylelikle işveren bildirim için geciktiği her gün için kurum tarafından sigortalıya ödenen geçici iş görmezlik ödeneğini kuruma ödemek zorunda kalır.

Bağımsız çalışan sigortalıların iş kazasını ilgili süre içerisinde bildirmemesi halinde, kendilerine yapılacak iş görmezlik ödeneği bildirim tarihinden itibaren ödenir. Bu durumda bağımsız çalışan sigortalı, geriye dönük iş görmezlik ödeneği alamayacağı için maddi olarak kayba uğrar. Öte yandan meydana gelen iş kazalarının bildirilmesi zorunlu olduğundan dolayı, geç bildirim yapılmasının idari para cezası uygulaması da olacaktır.

İŞ KAZASI BİLDİRİMİ 2024

İş kazası meydana geldiği an işverenin derhal kolluk kuvvetlerine bilgi vermesi zorunludur. Bunun yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu’na bilgi vermesi için kazanın meydana geldiği günden itibaren üç iş günü süresi bulunur. İşverenin bildirmek ile yükümlü olduğu iş kazaları için üç farklı yol tercih edilebilir. Bunlardan ilki doğrudan bildirmedir. Bir diğeri taahhütlü posta yolu diğeri ise e-sigorta yoludur.

İş kazası bildirimi direkt olarak yazılı ya da elektronik ortamda yapılabilir. Elektronik ortamda yapılacak bildirimler yalnızca iş sözleşmesi kapsamında bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalılar için mümkündür. Bu bildirimler e-devlet platformu üzerinden yapılabilmektedir. İş kazası bildirimlerinin elektronik ortamda yapılmaması halinde yazılı olarak yapılması da mümkündür. Yazılı bildirim için iş kazası bildirim formunun çıktısının alınması ve hak kaybı yaşanmaması adına eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Doldurulan form ise elden ya da posta aracılığı ile ilgili kuruma gönderilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18-19 Mayıs ücretsiz müzeler merak
Sıradaki Haber 18-19 MAYIS ÜCRETSİZ MÜZELER: Bugün Müzeler Ücretsiz Mi 2024? 18-19 Mayıs Müzeler Haftası Hangi Müzeler Ücretsiz?