Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İranlı yönetmene hapis cezası

Altın Ayı ödüllü ünlü yönetmene, İran mahkemeleri tarafından hapis ve kırbaç cezası verildi. Yönetmenin avukatı konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Altın Ayı ödüllü ünlü

Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) 2020 yılında ‘There Is No Evil’ adlı filmiyle büyük ödül olan Altın Ayı’yı kazanan İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof, ülkesinde ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçeleriyle 8 yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı.

Yönetmenin avukatı Babak Paknia, X platformunda yaptığı açıklamada, mahkemenin Raoulf’a belirsiz bir para cezası vererek mal varlığına el konulmasına karar verdiği ifadelerini dile getirdi.

FİLM VE BELGESELLERİ DE SUÇLANIYOR

CNN Türk’te yer alan habere göre, Paknia mahkeme kararlarının yanı sıra, müvekkili olan yönetmen Rasoulof’a atfedilen suçların niteliğine ilişkin de bilgiler vererek, ödüllü yönetmenin film ve belgesellerinin, mahkemece “ülkenin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla gizli anlaşma örnekleri” olmakla suçlandığını yazdı. Tüm bunlar gerçekleşirken, yönetmenin son filmi ‘The Seed of the Sacred Fig’ (Kutsal İncirin Tohumu) dünya prömiyerini bu yıl 77. Cannes Film Festivali’nde, festivalin ‘Ana Yarışma’ kategorisinden sonra gelen en prestijli yan seçkilerinden biri olan ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünde yapmaya hazırlanıyor.

FİLM YAPMASI YASAKLANDI

Film gösterime girmeden önce, yönetmen ve yapım ekibinin İran hükümetinin baskısıyla karşı karşıya kaldığını iddia eden avukat, geçen hafta X’te bazı oyuncuların yetkililer tarafından sorgulandığını ve ülkeden çıkışlarının engellendiğini duyurdu. Paknia’ya göre bazı oyuncular da yetkililerden Rasoulof’a filmi festivalden çekmesini söylemelerini istediklerini iddia etti. Paknia ayrıca geçen hafta X’te Rasoulof’un filminin gösterimine katılmak üzere Cannes’a gidip gidemeyeceğinin belirsiz olduğu yönünde açıklamalar yaptı. 2022 yılında bir İran mahkemesi Rasoulof’u bir yıl hapis cezasına çarptırmış ve film yapmasını da yasaklamıştı.