Evlat Edinme Şartları 2024! Kimler Evlat Edinebilir?
Biyolojik ebeveyn dışında biri tarafından yasal olarak soy bağı işleminin kurulmasına evlat edinmek denir. Çocuk sahibi olamayan ya da çocuk doğurmak istemeyen çiftlerin başvuru yaptığı evlat edinme işlemi için belirli şartların sağlanması gerekir. Evlat edinen, evlat edinilen ve genel evlatlık şartları olarak üç kategoriye ayırmak mümkündür. Genel evlatlık şartları şu şekildedir:
- Evlat edinenin evlat edinilene en az 1 yıl bakmış olmalıdır. Bakım sürecine barınma, gıda, sevgi ve şefkat gösterilmesi gibi noktaların yanı sıra eğitim de dahildir.
- Evlat edinme işlemi evlat edinilenin yararına olmalıdır.
- Evlat edinenin çocuklarının olması durumunda evlat edinilenin haklarının hakkaniyete uygun biçimde korunması gerekir.
Evlat edinen açısından evlatlık şartları şu şekildedir:
- Evli çiftler evlat edinme talebinde bulunmak için en az 5 yıldır evli veya 30 yaşını doldurmuş olmalıdır. Çift arasında evlilik yoksa evlat edinme gibi bir durum söz konusu olamaz. Çiftin evlilik yılı 5 yılın aşağısındaysa eşlerden birinin en az 30 yaşını doldurmuş olması durumunda yine evlatlık edinme hakkına sahip olur.
- Çiftlerden birinin diğer eşin çocuğunu evlat edinmesi için evlilik 2 yıldır sürüyor olmalıdır. Bu şart sağlanmıyorsa evlat edinmek isteyen kişinin 30 yaşını doldurmalıdır.
- Evli olmayan biri evlat edinmek için 30 yaşını doldurmalıdır.
Evlat edinilen açısından evlatlık şartları şu şekildedir:
- Evlat edinilmek istenen çocuk en az 6 haftalık olmalıdır.
- Evlat edinen ve evlatlık arasında en az 18 yaş olmalıdır.
- Ayırt etme yetisine sahip olan evlat edinilenin işlem için rıza göstermelidir.
- Vesayet altında bulunan evlat edinilen için vesayet makamı tarafından izin verilmelidir. Böyle bir senaryoda evlat edinilenin rıza göstermesi gerekmez.
- Anne ve babası bilenen evlat edinilen için anne ve baba rıza göstermelidir. Evlat edinilenin velayeti yalnız birinde olsa bile her ikisinin de rızası alınmalıdır. Anne ve babanın evlat edinilene ebeveynlik yükümlülüğünü yerine getirmemesi ya da evlat edinilenin anne ile babayı ayırt etme gücünün olmaması durumunda rıza gerekmez. Evlat edinme işlemi için rıza veren anne ve baba bu kararlarını 6 hafta içinde geri çekebilir. Akabinde tekrar rıza verilirse işlem geri alınamaz.
EVLAT EDİNİLEN ÇOCUK HANGİ HAKLARI KAZANIR?
Evlat edinme işleminden sonra çocuk, evlat edinen kişinin yasal mirasçıları arasına girer. Evlatlık çocuk bu süreçten sonra evlat edinenin soyadını kullanmaya başlar. Eğer evlat edinen talep ederse çocuğun adını değiştirebilir. Buna bağlı olarak çocuğun nüfus bilgileri değişir.
EVLAT EDİNME BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Evlat edinmek isteyen kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru yapmalıdır. Eğer evlat edinmek istenen çocuk ailesinden alınacaksa bunun için mahkeme açılması gerekir. Başvuru yaptıktan sonra evlat edinmek isteyenler belgelerin ve talebin incelenmesi için bekleme listesine alınır. Talebin önünde bir engel yoksa evlat edinme süreci onaylanır.
KİMLERİN EVLATLIK EDİNME HAKKI YOKTUR?
Evlat edinme başvuru yapacak kişilerin en az 30 yaşında olması zorunludur. Bu yaşı tamamlamayan kişiler evlatlık edinemez. Evlatlık almak isteyen evli çiftler 5 yılını doldurmadıysa talepleri reddedilir. Bunların dışında kişinin maddi ve psikolojik açısından evlat edinmeye müsait olması gerekir.
EVLAT EDİNME VE KORUYUCU AİLE FARKI NEDİR?
Evlat edinme çocuğun yasal olarak vasilik haklarını almak demektir. Koruyucu ailelere ise çocuğun yasal hakları verilmez. Koruyucu ailedeki çocuğun velayeti biyolojik ailesinde ya da vasisinde olur.