Evde Lahmacun Nasıl Yapılır Püf Noktası?
Evde lahmacun yaparken dikkat etmeniz gereken birçok şey bulunur. Bazı kişiler için evde lahmacun yapmak demek, lahmacunun iç harcını evde hazırlamak anlamına gelirken bazı kişiler için ise evde lahmacun yapmak demek hem iç harcı hem de hamuru evde hazırlamak anlamına gelebilir. Evde lahmacunun iç hamurunu hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler başlıca şunlardır:
- Yoğurt ya da süt (1 su bardağı)
- Sıvı yağ (yarım su bardağı)
- Tuz (2 tatlı kaşığı)
- Şeker (2 çay kaşığı)
- Instant kuru maya (1 paket)
- Su (1 su bardağı)
- Un (5-6 su bardağı)
Lahmacun iç harcı için kullanmanız gereken malzemeler ise başlıca şunlardır:
- Dana ya da kuzu kıyma (300 gr)
- Sarımsak (büyük boy 6 adet)
- Domates (2 büyük)
- Maydanoz (Yarım demet)
- İsteğe göre acı ya da tatlı sivri biber (2 tane)
- Acı biber salçası (2 yemek kaşığı)
- Kimyon (1 tatlı kaşığı)
- Karabiber (2 tatlı kaşığı)
- Pul biber (2 tatlı kaşığı)
- Kırmızı toz biber (2 tatlı kaşığı)
- Sumak (1 tatlı kaşığı)
- İsot (1,5 tatlı kaşığı)
- Tuz (2 tatlı kaşığı)
- Sıvı yağ (1,5 çay bardağı)
Lahmacun yapımı için öncelikle kuru maya haricindeki tüm malzemeleri yoğurma kabına alarak karıştırmanız gerekir. Malzemeler birbirine karıştıktan sonra kuru mayayı da ekleyerek yoğurmaya başlayabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamuru iç harcı hazırlarken dinlenmeye bırakabilirsiniz. Bu sayede hamurunuz mayalanacak ve şişecektir.
İç harcı hazırken öncelikle sarımsak, domates, maydanoz ve biberi blender yardımı ile püre kıvamına getirmeniz gerekir. Özellikle de sarımsakların iyice ezilmesine ve topak kalmamasına dikkat etmeniz gerekir. Sebzeleri blender yardımı ile püre kıvamına getirdikten sonra diğer malzemeleri de ekleyerek harcı iyice karıştırmanız gerekir. Salça, yağ, baharat ve sebzelerin birbirlerine iyice karışmaları, lahmacunların lezzetli olması açısından önemlidir. Son olarak karışımınıza iyice çekilmiş olan kıymayı ekleyebilirsiniz. Kıyma da ekleyerek hazır hale gelen lahmacun harcınızı incecik açılmış olan lahmacun hamurlarınızın üstüne sürerek fırına göndermeniz gerekir.
LAHMACUN YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Lahmacun yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Lahmacun Harcına Soğan Koymamak
Birçok kişi lahmacun harcına soğan koymanın iyi bir fikir olduğunu zannetse de aslında bu pek de doğru değildir. Lahmacun, Doğu Bölgesi'nde bulunan şehirlerimizde sıklıkla tüketilen bir yemektir ve en meşhur lahmacun ustalarının lahmacun yapımı konusunda verdikleri taktiklerin başında da lahmacun harcına soğan koymamak gelir. Lahmacun ve soğan ikilisi çok leziz bir ikili olsa da lahmacun harcına soğan koymak, lahmacunun ağır bir tada sahip olmasına yol açabilir. Soğan, pişmiş lahmacunların yanında çiğ bir şekilde ikram edilmelidir.
- İç Harcın Yağlı Olmasına Dikkat Etmek
Leziz lahmacunlar yapmanın en büyük sırlarından biri lahmacunun iç harcının yağlı olmasıdır. Lahmacunun iç harcı, lahmacun hamurunu da ıslatacak kadar yağlı olmalıdır.
- Bol Bol Baharat Kullanmak
Lahmacun yapımı konusunda en önemli noktalardan biri de bol bol baharat kullanmaktır. İsot ve karabiber gibi aromatik baharatlar, lahmacun yerken kıyma tadı yerine leziz bir tat almanızı sağlar.
- Lahmacun Hamurlarının İnce Olmasına Özen Göstermek
Lahmacun yapımı konusunda düşülen yanlışlardan biri de yeteri kadar ince hamurlar açmamaktır. Hamurun ince olmaması, lahmacun yerken leziz iç harç tadından çok hamur tadı almanıza yol açacak sizi rahatsız edebilir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.