Evde Lahmacun Nasıl Yapılır Püf Noktası?
Evde lahmacun yaparken dikkat etmeniz gereken birçok şey bulunur. Bazı kişiler için evde lahmacun yapmak demek, lahmacunun iç harcını evde hazırlamak anlamına gelirken bazı kişiler için ise evde lahmacun yapmak demek hem iç harcı hem de hamuru evde hazırlamak anlamına gelebilir. Evde lahmacunun iç hamurunu hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler başlıca şunlardır:
- Yoğurt ya da süt (1 su bardağı)
- Sıvı yağ (yarım su bardağı)
- Tuz (2 tatlı kaşığı)
- Şeker (2 çay kaşığı)
- Instant kuru maya (1 paket)
- Su (1 su bardağı)
- Un (5-6 su bardağı)
Lahmacun iç harcı için kullanmanız gereken malzemeler ise başlıca şunlardır:
- Dana ya da kuzu kıyma (300 gr)
- Sarımsak (büyük boy 6 adet)
- Domates (2 büyük)
- Maydanoz (Yarım demet)
- İsteğe göre acı ya da tatlı sivri biber (2 tane)
- Acı biber salçası (2 yemek kaşığı)
- Kimyon (1 tatlı kaşığı)
- Karabiber (2 tatlı kaşığı)
- Pul biber (2 tatlı kaşığı)
- Kırmızı toz biber (2 tatlı kaşığı)
- Sumak (1 tatlı kaşığı)
- İsot (1,5 tatlı kaşığı)
- Tuz (2 tatlı kaşığı)
- Sıvı yağ (1,5 çay bardağı)
Lahmacun yapımı için öncelikle kuru maya haricindeki tüm malzemeleri yoğurma kabına alarak karıştırmanız gerekir. Malzemeler birbirine karıştıktan sonra kuru mayayı da ekleyerek yoğurmaya başlayabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamuru iç harcı hazırlarken dinlenmeye bırakabilirsiniz. Bu sayede hamurunuz mayalanacak ve şişecektir.
İç harcı hazırken öncelikle sarımsak, domates, maydanoz ve biberi blender yardımı ile püre kıvamına getirmeniz gerekir. Özellikle de sarımsakların iyice ezilmesine ve topak kalmamasına dikkat etmeniz gerekir. Sebzeleri blender yardımı ile püre kıvamına getirdikten sonra diğer malzemeleri de ekleyerek harcı iyice karıştırmanız gerekir. Salça, yağ, baharat ve sebzelerin birbirlerine iyice karışmaları, lahmacunların lezzetli olması açısından önemlidir. Son olarak karışımınıza iyice çekilmiş olan kıymayı ekleyebilirsiniz. Kıyma da ekleyerek hazır hale gelen lahmacun harcınızı incecik açılmış olan lahmacun hamurlarınızın üstüne sürerek fırına göndermeniz gerekir.
LAHMACUN YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Lahmacun yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Lahmacun Harcına Soğan Koymamak
Birçok kişi lahmacun harcına soğan koymanın iyi bir fikir olduğunu zannetse de aslında bu pek de doğru değildir. Lahmacun, Doğu Bölgesi'nde bulunan şehirlerimizde sıklıkla tüketilen bir yemektir ve en meşhur lahmacun ustalarının lahmacun yapımı konusunda verdikleri taktiklerin başında da lahmacun harcına soğan koymamak gelir. Lahmacun ve soğan ikilisi çok leziz bir ikili olsa da lahmacun harcına soğan koymak, lahmacunun ağır bir tada sahip olmasına yol açabilir. Soğan, pişmiş lahmacunların yanında çiğ bir şekilde ikram edilmelidir.
- İç Harcın Yağlı Olmasına Dikkat Etmek
Leziz lahmacunlar yapmanın en büyük sırlarından biri lahmacunun iç harcının yağlı olmasıdır. Lahmacunun iç harcı, lahmacun hamurunu da ıslatacak kadar yağlı olmalıdır.
- Bol Bol Baharat Kullanmak
Lahmacun yapımı konusunda en önemli noktalardan biri de bol bol baharat kullanmaktır. İsot ve karabiber gibi aromatik baharatlar, lahmacun yerken kıyma tadı yerine leziz bir tat almanızı sağlar.
- Lahmacun Hamurlarının İnce Olmasına Özen Göstermek
Lahmacun yapımı konusunda düşülen yanlışlardan biri de yeteri kadar ince hamurlar açmamaktır. Hamurun ince olmaması, lahmacun yerken leziz iç harç tadından çok hamur tadı almanıza yol açacak sizi rahatsız edebilir.