Evde Etsiz Lahmacun Nasıl Yapılır?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Etsiz lahmacun, belki de birçok kişinin aklına yatmayan bir fikir. Çünkü lahmacun denince akla hemen etli, bol baharatlı, acılı bir lezzet geliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağının vazgeçilmez bir yemeği olan lahmacun, et ve kıyma ile hazırlanıyor. Ancak herkes et sevmeyebilir ya da sağlık nedenleriyle et tüketemeyebilir.

Bu durumda etsiz lahmacun yapmak için alternatif malzemeler kullanabilirsiniz. Mesela ıspanak, peynir, mantar, kırmızı biber gibi sebzeleri lahmacun harcı olarak kullanabilirsiniz. Bizim size vereceğimiz tarifte ise pırasa kullanacağız. Pırasa hem lezzetli hem de besleyici bir sebze. Pırasalı lahmacun yapmak için gerekli malzemeleri ve yapılışını şöyle sıralayabiliriz.

EVDE ETSİZ LAHMACUN İÇİN MALZEMELER

Evde etsiz lahmacun için iki tür malzeme grubumuz olacak. Hamur ve iç harcı için ayrı ayrı malzemeleri yanınızda bulundurmalısınız. Hamur için kullanacağınız malzemeler şunlardır:

  • 3 su bardağı kadar un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 2 tatlı kaşığı kadar kuru maya
  • Yeteri miktarda Ilık su

Evde etsiz lahmacunun harç malzemeleri ise şu şekilde:

  • 1 kilo pırasa
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 5 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı kadar biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kadar pul biber
  • 1 diş sarımsak

Bu bölümde lahmacunun içini yaparken damat lezzetinize göre ekleme ya da çıkarma yapabilirsiniz.

EVDE ETSİZ LAHMACUN HAMUR VE HARCININ YAPILIŞI

  • Hamurun yapılışı

Evde etsiz lahmacun yapmak için ilk olarak hamurunu hazırlamalıyız. Bunun için bir kabın içine mayayı, bir fiske tuz ve yarım bardak ılık suyu koyup karıştırın. Mayanın kabarması için 5 dakika bekleyin. Sonra unu geniş bir kaba alın ve ortasını havuz gibi açın. Ortasına sıvı yağ ve mayalı suyu dökün. Unu yavaş yavaş mayalı suya yedirerek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Gerekirse ılık su ilave edin. Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtün ve fırının içinde yarım saat mayalanmaya bırakın.

  • Harcın Yapılışı

Hamur mayalanırken harcı hazırlayabilirsiniz. Bunun için soğan ve domatesleri küçük küçük doğrayın ya da rondodan geçirin. Sıvı yağı bir tavada kızdırın ve soğan ve domatesleri ilave edip kısık ateşte güzel bir şekilde soteleyin. Pırasaları ince ince doğrayın ve yeşil kısımlarını da atmayın. Pırasaları soğanlı domatesli karışıma ilave edin ve karıştırarak pişirin. Pırasalar yumuşayınca tuz, salça, baharatlar ve ezilmiş sarımsağı ekleyin. Harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

EVDE ETSİZ LAHMACUNUN PİŞİRİLMESİ

Hamur mayalandıktan sonra bezelere ayırın. Her bezeyi unlu bir zeminde tabak büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurun üzerine harcın suyunu süzerek yayın. Teflon tavayı hafifçe yağlayın ve hamuru tavaya yerleştirin. Kapağını kapatın ve 3 dakika pişirin.

Hamurun altı kızarınca lahmacunu tavayı ters çevirerek servis tabağına alın. Tüm hamur ve harç bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Etsiz lahmacunlarınız hazır. Sıcak sıcak servis yapın. Yanında ayran, salata ve limon ile daha da lezzetli olur. Bunun yanında pırasalı harcın içine isterseniz beyaz peynir ya da kaşar peyniri rendesi de ekleyebilirsiniz. Bundan sonrası tamamen size ve damak lezzetinize kalmış. Etsiz lahmacun yapmak için bu tarifi deneyin, kesinlikle pişman olmayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız