Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası
Yazın özenle seçilen domateslerden yapılan domates salçası yıl boyu pek çok yemekte kullanılabilir. Ev yapımı domates salçasının kendine has lezzeti yemeklerde öne çıkar. Kolay ve pratik bir yapıma sahip olması kış hazırları için bu tarifin ilk sıralarda olmasını sağlar. Doğal ürünlerden oluştuğu için sağlığına dikkat edenlerin denemesi gerekir. Evde domates salçası yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:
- 5 kilo domates
- 5 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
- 5 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı
EVDE DOMATES SALÇASI TARİFİ
Manavdan ya da pazardan en taze ve canlı domatesler alındıktan sonra evde domates salçası yapımına geçilebilir. Yılların geleneği olan kış aylarına hazırlığın sembollerinden biri olan domates salçasını yapmak için seçilen ürünlerin çürük ya da bozuk olmamasına dikkat edilmesi önemlidir. Aksi taktirde yapılan salçanın lezzeti düşük kalitede olur. Evde domates salçası yapmak için şu adımları takip edin:
- Domatesleri bol suyla yıkayın. Daha sonra iri parçalar halinde doğrayın.
- Doğranan domates parçalarını bir tencereye ekleyin. Daha sonra bunları 1 saat kadar pişmeye bırakın.
- Pişip yumuşayan domatesleri bir mikser yardımıyla inceltin.
- Domatesin fazla suyunu almak amacıyla kevgir kullanın. Bu sayede fazla suyundan arınan domateslerle yapılan salça vıcık olmaz.
- İnceltilen domatesleri tekrar tencereye alıp üzerine kaya tuzu ve zeytinyağını ilave edin.
- Yaklaşık 2 saat boyunca suyunu çekene kadar pişirmeye bırakın. Pişerken devamlı bir şekilde karıştırın.
- Salça kıvam aldıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Daha sonra salçayı temiz ve kuru kavanozlara ekleyin. Salça eklenen kavanozların kapaklarını sıkı bir şekilde kapatın.
- Kavanozu ters çevirip bir gece beklemeye bırakın.
- Salça dolu kavanozları güneş almayan kuru bir yerde muhafaza edin. Açılan domates salçalarını hemen bozulmaması için zeytinyağı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Bu kavanozları buzdolabında saklayın.
EVDE DOMATES SALÇASI YAPMANIN PÜF NOKTASI
Domates salçası yaparken altının tutmaması için tahta bir kaşıkla devamlı olarak karıştırmak gerekir. Bu aşamada metal bir kaşık kullanmak salçanın sulanmasına neden olur. Salça yapımında sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanmak çok önemlidir. Sofra tuzu kullanılırsa salça sulu bir hale gelir. Tuz miktarı damak zevkine göre ayarlanabilir.
Salçanın bozulmasını engellemek için mutlaka yeterli miktarda tuz eklenmelidir. Bu nedenle sık tuz kullanmayan kişiler bile belirli bir miktar eklemeye özen göstermelidir. Salçayı kullanmak için kavanozu açtıktan sonra üzerini mutlaka zeytinyağı ya da eritilen tereyağı ile özenli bir şekilde kaplanmalıdır. Hava ile salçanın temas etmesini engelleyen bu işlem uzun bir süre bozulmadan kullanmayı sağlar.
EV YAPIMI DOMATES SALÇASINI MUHAFAZA ETME
Evde domates salçası yaptıktan sonra iyi bir şekilde muhafaza etmek ürünün bozulmaması adına büyük önem taşır. Salçanın ilave edileceği kavanozlar yapımdan önce suda uzun bir süre boyunca kaynatılıp dezenfekte işleminden geçmelidir. Hijyenik bir yapıya kavuşan kavanozların içine domates salçası ilave edilemeden önce iyice kurutulduklarından emin olunmalıdır.
EV YAPIMI DOMATES SALÇASININ SULANMASINI ENGELLEME
Evde yapılan domates salçalarının kolay bir şekilde sulandığı görülür. Bunun önüne geçmek için alınacak birkaç önlem vardır. Bunlardan ilki domates salçası yaparken karıştırma işlemini tahta bir kaşık ile gerçekleştirmektir. Domatese eklenen kaya tuzu da salçanın sulanmasına engel olur.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.