Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Yazın özenle seçilen domateslerden yapılan domates salçası yıl boyu pek çok yemekte kullanılabilir. Ev yapımı domates salçasının kendine has lezzeti yemeklerde öne çıkar. Kolay ve pratik bir yapıma sahip olması kış hazırları için bu tarifin ilk sıralarda olmasını sağlar. Doğal ürünlerden oluştuğu için sağlığına dikkat edenlerin denemesi gerekir. Evde domates salçası yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 5 kilo domates
  • 5 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
  • 5 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı

EVDE DOMATES SALÇASI TARİFİ

Manavdan ya da pazardan en taze ve canlı domatesler alındıktan sonra evde domates salçası yapımına geçilebilir. Yılların geleneği olan kış aylarına hazırlığın sembollerinden biri olan domates salçasını yapmak için seçilen ürünlerin çürük ya da bozuk olmamasına dikkat edilmesi önemlidir. Aksi taktirde yapılan salçanın lezzeti düşük kalitede olur. Evde domates salçası yapmak için şu adımları takip edin:

  • Domatesleri bol suyla yıkayın. Daha sonra iri parçalar halinde doğrayın.
  • Doğranan domates parçalarını bir tencereye ekleyin. Daha sonra bunları 1 saat kadar pişmeye bırakın.
  • Pişip yumuşayan domatesleri bir mikser yardımıyla inceltin.
  • Domatesin fazla suyunu almak amacıyla kevgir kullanın. Bu sayede fazla suyundan arınan domateslerle yapılan salça vıcık olmaz.
  • İnceltilen domatesleri tekrar tencereye alıp üzerine kaya tuzu ve zeytinyağını ilave edin.
  • Yaklaşık 2 saat boyunca suyunu çekene kadar pişirmeye bırakın. Pişerken devamlı bir şekilde karıştırın.
  • Salça kıvam aldıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Daha sonra salçayı temiz ve kuru kavanozlara ekleyin. Salça eklenen kavanozların kapaklarını sıkı bir şekilde kapatın.
  • Kavanozu ters çevirip bir gece beklemeye bırakın.
  • Salça dolu kavanozları güneş almayan kuru bir yerde muhafaza edin. Açılan domates salçalarını hemen bozulmaması için zeytinyağı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Bu kavanozları buzdolabında saklayın.

EVDE DOMATES SALÇASI YAPMANIN PÜF NOKTASI

Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 1

Domates salçası yaparken altının tutmaması için tahta bir kaşıkla devamlı olarak karıştırmak gerekir. Bu aşamada metal bir kaşık kullanmak salçanın sulanmasına neden olur. Salça yapımında sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanmak çok önemlidir. Sofra tuzu kullanılırsa salça sulu bir hale gelir. Tuz miktarı damak zevkine göre ayarlanabilir.

Salçanın bozulmasını engellemek için mutlaka yeterli miktarda tuz eklenmelidir. Bu nedenle sık tuz kullanmayan kişiler bile belirli bir miktar eklemeye özen göstermelidir. Salçayı kullanmak için kavanozu açtıktan sonra üzerini mutlaka zeytinyağı ya da eritilen tereyağı ile özenli bir şekilde kaplanmalıdır. Hava ile salçanın temas etmesini engelleyen bu işlem uzun bir süre bozulmadan kullanmayı sağlar.

EV YAPIMI DOMATES SALÇASINI MUHAFAZA ETME

Evde domates salçası yaptıktan sonra iyi bir şekilde muhafaza etmek ürünün bozulmaması adına büyük önem taşır. Salçanın ilave edileceği kavanozlar yapımdan önce suda uzun bir süre boyunca kaynatılıp dezenfekte işleminden geçmelidir. Hijyenik bir yapıya kavuşan kavanozların içine domates salçası ilave edilemeden önce iyice kurutulduklarından emin olunmalıdır.

EV YAPIMI DOMATES SALÇASININ SULANMASINI ENGELLEME

Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 2

Evde yapılan domates salçalarının kolay bir şekilde sulandığı görülür. Bunun önüne geçmek için alınacak birkaç önlem vardır. Bunlardan ilki domates salçası yaparken karıştırma işlemini tahta bir kaşık ile gerçekleştirmektir. Domatese eklenen kaya tuzu da salçanın sulanmasına engel olur.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız