Evde Cips Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Patates cipsi yediden yetmişe herkes tarafından sevilen bir atıştırmalıktır. Dışarıda satışa sunulan bu ürünler, televizyon izlerken, ders çalışırken, oyun oynarken ya da heyecanlı bir spor karşılaşması izlerken keyifli bir şekilde tüketilmektedir. Hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından sevilen cipslerin içerisinde birçok katkı maddesi bulunur. Bu katkı maddeleri, insan sağlığı açısından pek de faydalı değildir.
Birçok ebeveyn, çocuklarının sağlıklı gıdalar tüketerek büyümesi için farklı yöntemler denemektedir. Bunların arasında, çocuklarının severek tükettiği birçok ürünü evde daha sağlıklı bir şekilde hazırlama çabası da yer alır. Bu yazımızda hem sizler hem de çocuklarınız için sağlıklı patates cipsi tarifi hazırdık. Evinizde kısa bir sürede hem lezzetli hem de ambalajlı ürünlerden kat kat daha sağlıklı patates cipsi yapabilirisiniz. Evinizde, kendi mutfağınızda hazırlayacağınız bu cipslere çocuklarınız da bayılacak!
EVDE CİPS HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evde sağlıklı atıştırmalık hazırlamak için sadece birkaç malzemeye ihtiyacınız olacak. Lezzetli cipsleri dakikalar içinde hazırlamak için gerekli olan malzemeler şunlardır;
- 2 adet orta boy patates
- Sıvı yağ
- Tuz
EVDE CİPS NASIL HAZIRLANIR?
Evde patates cipsi hazırlamak için ilk olarak orta boy patateslerin soyulması ve ardından güzelce yıkanması gerekir. Yıkanan patatesleri ince ince dilimlendikten sonra bir kap içerisine hazırlanan soğuk suyun içerisine alınmalıdır. Bu aşamada suyun içerisine bir miktar tuz ilave edilmelidir. Patatesler soğuk suyun içerisinde nişastalarından arınacaktır. On beş dakika kadar soğuk suyun içerisinde bekletilen patatesler süzülerek alınır. Ardından kağıt havlu kullanılarak durulanır. Patatesler kururken küçük bir kase içerisine damak tadına göre baharatlar eklenir. Baharatların üzerine az miktarda zeytinyağı gezdirilir. Patatesler tek tek baharatlı karışıma bulanır ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine güzelce sıralanır. Önceden 200 derece ısıtılan fırına patatesler verilir ve on dakika boyunca alt, üst ayarında ısıtılır. Alt, üst ayarlı olmayan fırınlarda ise bir taraf piştikten sonra tepsi fırından çıkartılır ve patateslerin tersi çevrilerek on dakika daha pişirilir. On dakika sonunda sağlıklı ve lezzetli patates cipsleri servise hazır hale gelir.
EVDE HAZIRLANAN CİPSİNİN PÜF NOKTALARI
Evde patates cipsi yaparken fırın kullanımı yerine, uygun bir tavanın içerisine az miktarda sıvı yağ konulup, tava içerisinde kızarmasın da tercih edilebilir. Patatesler kızartılmadan önce mutlaka bir süre soğuk suda bekletilerek nişastasının arınması sağlanmalıdır. Bu sayede cipsler hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacaktır. Öte yandan evde cips hazırlarken minimum seviyede sıvıyağ kullanımı sağlamaya özen gösterilmelidir.
EVDE YAPILAN CİPS İÇİN SOS ÖNERİSİ
Evde hazırlanan cips, farklı baharatlara bulanarak hazırlanabileceği gibi tamamen sade bir şekilde de tüketilebilir. Bu tamamen sizlerin damak zevkine göre değişebilmektedir. Bunun yanı sıra cips için sos tercih edenler, yine evde pratik bir şekilde cips sosu hazırlayabilir. Bunun için bir kasenin içerisinde yoğurt, mayonez ve zeytinyağı eklenmesi gerekir. Ardından bu malzemelerin üzerine nane, kekik, pul biber, karabiber, tuz ve tercih edilecek olan diğer baharatlar ilave edilir. Tüm malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra küçük sos kaplarına paylaştırılır ve cipsin yanında ikram edilir.
Evde hazırlayacağınız cipsler, dışarıdan satın alınan paketli ürünlere nazaran fazlası ile sağlıklıdır. Minimum seviyede yağ kullanımı ise bu durumu pekiştirecektir. Aynı zamanda evde yapılan cipsin bir porsiyonu 120 kaloriye denk gelir.