DİYARBAKIR MARDİN YANGINI TÜRKİYE'Yİ CAYIR CAYIR YAKIYORLAR !!!

Berkan Aslan

Berkan Aslan

Tüm Yazıları

20 Haziran günü Diyarbakır ve Mardin sınırlarında çıkan yangın hepimizi derinden sarstı. Çok sayıda can kaybı yaşandı. 15 vatandaşımız hayatını kaybederken 80 vatandaşımızda yaralandı. 3 Kişi entübe edildi, 2 kişi halen yoğun bakımda tedavi altında.

Sosyal medyada çok sayıda yaralanan ve ölen küçük baş hayvanların görüntülerinin yer aldığı videolar içimizi yaktı. Bölgeye çok sayıda veteriner hekim ve exper çağrısını yineleyen vatandaşlar, göz yaşlarına boğuldular.

924 küçük baş hayvan telef oldu. Tedavi edilemeyecek olan ağır yaralı 83 küçük baş hayvan ise Et ve Süt Kurumuna kesime gönderildi. 190 hayvan ise yerinde tedavi altına alınmıştır.

Toplam 15.500 dönümlük alanı küle çeviren yangın neden ve nasıl çıktı veya çıkarıldı ? Söylemler köylülerin bu alanda anız yaktığı ve bu sebeple yangının çıktığı yönündeydi. Fakat sonrasında İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. Bunun yanı sıra bir çok vatandaş Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. ' yi ( Dedaş ) suçladı.

Dedaş'ın yaptığı açıklama da hiç bir kusurumuz bulunmamaktadır, hatta yangın çıkan bölgede elektrik hatlarımız dahi bulunmamaktadır denildi. Fakat bu açıklamanın hemen akabinde köylüler elektrik hatlarının geçtiği fotoğrafları sosyal medyadan paylaştılar.

Suçlu Ahmet Mehmet fark etmiyor. Önemli olan her yıl binlerce on binlerce metre karelik ormanlarımızın, arazilerimizin yanıyor olması. Ne oluyor da sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Bu iş kimlerin işine geliyor. Hem tarım arazilerimiz hem de geleceğimiz ciğerlerimiz cayır cayır yanıyor. Tarım arazilerinin zamanla yok edilmesiyle hayvancılığın önü kesilmiş olacak. Bu arada çıkan yangınlarda havadan müdahale konusunda sanırım sınıfta kalıyoruz. Çok acil bir şekilde yangın söndürme uçakları satın almalı ve aktif bir şekilde kullanmalıyız.

İçişleri Bakanlığının ve Savcılığın raporlarını sabırsızlıkla bekliyoruz. Burada tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum.

ALLAH RIZASI İÇİN ÖZELLİKLE YAZIN ORMANLIK VE KURAK ARAZİLERDE YANGIN ÇIKABİLECEĞİ RİSK GRUPLARINDAN UZAK DURALIM. ATEŞ YAKMAYALIM, CAM ŞİŞELERİ ORMANLIK VE KURAK ARAZİLERE ATMAYALIM.

DEVLETİN KAMU KURUMLARIN DENETİMLERİNİ HIZLANDIRALIM. KÜRESEL ISINMA İLE DAHA ÇOK RİSK ALTINDA OLACAĞIZ BU NEDENLE DE ÖNLEMLERİMİZİ ŞİMDİDEN ALALIM.