Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Böbreklere Hangi Doktor Bakar?

Böbrekler göğüs kafesinin altında, karnın arkasında ve omurganın iki tarafında yer almaktadır. Böbreklerde meydana gelen sorunlar, omurganın sağ veya sol kısmında ağrıya neden olur. Peki bu durumda hangi doktora gidilmelidir?

Böbrekler göğüs kafesinin altında,

Böbrekler, omurganın her iki tarafında bulunmaktadır. Farklı nedenlerden dolayı böbreklerde ağrılar meydana gelebilir. Böbrek ağrıları bazı durumlarda kendiliğinden geçebileceği gibi bazı durumlarda ise kişilerin vakit kaybetmeden uzman hekimlere başvurması gerebilir. Kendiliğinden geçebilecek böbrek ağrıları, kişinin gaz sancısından, üşütmesinden dolayı ya da böbreklerin olduğu bölgeye darbe almasına bağlı olarak gelişebilir.

Böbreklerde meydana gelen ağrıların farklı nedenleri olabilir. Böbrek taşı, böbrek enfeksiyonu ya da böbrek yetmezliği gibi daha ciddi sağlık sorunları ağrıya neden olabilmektedir. Genel olarak böbrek hastalıkları oldukça sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Bu nedenle birkaç günden uzun süren böbrek ağrılarının olması halinde kişilerin mutlaka uzman hekimlere başvurması gerekir.

BÖBREKLERDE AĞRI NEDEN OLUR?

Böbreklerde ağrıya neden olan farklı unsurlar bulunur. Bu unsurlar arasında en sık karşılaşılanları ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Dehidrasyon
  • Böbrek kanaması
  • Böbrek kistleri
  • Böbrek taşı
  • Hidronefroz
  • Aterosklerotik renal arter stenozu
  • Böbrek hasarı
  • Glomerülonefrit
  • Polikistik böbrek hastalığı

BÖBREK AĞRISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Böbrek ağrısı genel olarak bu organların bulunduğu yerlerde hissedilebilir. Ancak her zaman ağrılar, böbreklerin olduğu bölgede kendini göstermeyebilir. Böbrek rahatsızlıklarından dolayı meydana gelen ağrılar omuzlarda, sırt bölgesinde ve kasıklarda da hissedilebilir. Ağrı ile birlikte idrara çıkmakta güçlük, idrar yaparken yanma ve kanamanın meydana gelmesi, kusma, yüksek ateş ve halsizlik gibi semptomlarda görülebilir.

Böbrekten kaynaklı ağrılarda meydana gelebilecek bu semptomların yanı sıra idrar renginin bulanıklaşması da sorunun böbreklerde olduğunu gösteren belirtiler arasında yer alır. Bu semptomlardan birinin ya da birden fazlasının ağrıya eşlik etmesi halinde, sağlık kuruluşlarına başvurulması oldukça önemlidir.

BÖBREK HASTALIKLARINA HANGİ DOKTOR BAKAR?

Böbreklerdeki rahatsızlıklardan dolayı meydana gelen ağrılar, uzman hekimler tarafından müdahale edilmediği taktirde kendiliğinden geçmez. Bu ağrıya neden olan böbrek rahatsızlığının teşhis edilmesi ve bir an önce tedavi sürecinin başlatılması için üroloji ya da nefroloji bölümünden randevu alınması gerekir.

Üroloji ve nefroloji bölümleri, dahiliye bölümünün alt bölümlerini oluşturmaktadır. Bu bölümlerde görev alan uzman hekimler, böbrek hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisi üzerine kendilerini geliştirmiştir. Üroloji bölümü doktorları; böbrek taşı, kum, prostat ve mesane gibi sorunların teşhisini koyar ve tedavi sürecini yönetir. Böbrek yetmezliği, kistik böbrek hastalıkları gibi rahatsızlıkların tedavisinde ve aynı zamanda cerrahi operasyon gerektiren böbrek nakli gibi işlemlerde ise nefroloji bölümünde görev alan hekimler devreye girer. Böbrek ağrısı nedeni ile hastanelerin ilgili bölümlerine başvuru yapıldıktan sonra ilk olarak fiziki muayene gerçekleştirilir. Ardından uzman hekimlerin talep ettiği görüntüleme tetkikleri ve kan testleri hastadan istenir. Tüm testlerin ve fiziki muayenede elde edilen bulguların ışığında uzman hekimler teşhisini koyar.

BÖBREK AĞRISINA NELER İYİ GELİR?

Genel olarak böbrek hastalıklarına neden olan etmenler arasında zararlı alışkanlıkların varlığı ile düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları yer alır. Bu nedenle böbrek sağlığının korunması için ilk olarak bu alışkanlıkların düzeltilmesi gerekir. Öte yandan sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, hatta tamamen kesilmesi gerekir.

Böbrek ağrılarının yaşandığı dönemlerde bol su tüketimi ile vücuttaki zararlı toksinlerin atılması sağlanmalıdır. Limonlu su tüketimi ile böbreklerin temizlenmesi sağlanabilir. Antioksidan bakımından zengin olan kereviz ise yine böbrek ağrılarının giderilmesinde olumlu etkilere sahiptir. Aynı zamanda kerevizin içerisinde yer alan vitamin ve mineraller, böbrek sağlığının korunmasını da sağlar.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından
Sıradaki Haber Hastanelerde yeni randevu sistemi başlıyor