Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Alerji Testini Hangi Doktor Yapar?

Alerji testi genel olarak vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen reaksiyonların neden kaynaklandığının belirlenmesi için yapılmaktadır. Bunun için hangi doktora gidilmesi gerektiği ve alerji testinin neleri kapsadığını sizler için derledik.

Alerji testi genel olarak

Alerji testleri, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen reaksiyonların belirlenmesi için yapılmaktadır. Bağışıklık sistemi ile ilgili olan alerjik reaksiyonlar farklı şekillerde meydana gelebilir. Genel olarak alerjilerin şiddeti de kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonların şiddeti hayati tehlikelere neden olabilir. Bu durum anafilaksi olarak adlandırılır. Buna neden olan maddeler genel olarak küf, polen, güneş ışınları, hayvan tüyü, arı sokması, lateks ve besinlerdir. Bunun dışında herhangi bir maddeye karşı da insanlarda alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.

Vücudun herhangi bir maddeye karşı aşırı tepki verip vermediğinin anlaşılması için alerji testleri uygulanmaktadır. Olası bir alerjen ile temasa geçen kişilerde rahatsızlık verici semptomlar bu testler ile belirlenmektedir. Aynı zamanda anafilaksi vakalarında alerji testi öncelikle kontrol edilmektedir. Anafilaksi; ürtiker, nefes almakta zorluk ve anaflaktik şok gibi tehlikeli durumlara neden olabilir.

ALERJİ TESTİNİN ÇEŞİTLERİ

Alerji testi iki farklı türe sahiptir. Besin alerjisi, böcek sokması ve kimyasal maddeler, solunan hava ve diğer alerjenlerin alerjiye neden olup olmadığı iki farklı testin yapılması ile anlaşılabilmektedir. Bu testler deri ve kan testleridir. Deri testleri, alerjen maddelerin vücutta farklı bölgelere ve farklı şekillerde uygulanması ile gerçekleştirilmektedir.

Deri prick testi, cilde küçük delikler açılarak yapılmaktadır. Alerjen maddelerin bu deliklerden vücuda nüfuz etmesi sağlanır ve bağışıklık sistemini harekete geçirip geçirmediği belirlenir. İntradermal ya da deri içi testi, alerjenlerin enjeksiyon ile deri altına verilmesi tekniğidir. İğne ile delme ya da enjekte etme işlemlerini içermeyen yama testinde ise cilde damlatma yöntemi kullanılmaktadır. Ancak en iyi sonuç için kan testi olan serum IgE ve deri prick testinin birlikte yorumlanması gerekir. Bu nedenle genellikle her iki alerji testi çeşidi de hastalara uygulanır.

EN ÇOK GÖRÜLEN ALERJİ TÜRLERİ

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde farklı alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu durum kalıcı olabileceği gibi zaman içerisinde geçebilme eğilimi de gösterebilir. Bazı kişilerde ise belli bir yaştan sonra farklı alerji türlerinin meydana geldiği gözlemlenmektedir. Çevresel etmenlerinde alerjik reaksiyonlara neden olduğu bilinmektedir. Özellikle gıda alerjisi olan kişilerin ise tükettiği gıdalara dikkat etmesi, olası bir ciddi sağlık sorunun önlenmesi için büyük bir önem arz eder. Genel olarak en çok görülen alerji türleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Toz akarları alerjisi
  • Alerjik nezle
  • Astım
  • Göz alerjisi
  • Polen alerjisi
  • Kimyasal madde alerjisi
  • Böcek ısırığı alerjisi
  • İlaç alerjisi
  • Lateks alerjisi
  • Gıda alerjisi (süt, yer fıstığı, buğday, soya…)
  • Evcil hayvan alerjisi (tüy, deri ya da salya)

ALERJİ TESTİ İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLMELİDİR?

Herhangi bir alerjen maddeye karşı vücudunun reaksiyon gösterdiğini fark eden kişilerin en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir. Bunun için hastanelerin alerji ve immünoloji bölümünden randevu alınması gerekmektedir. İlgili bölümden randevu alındıktan sonra uzman hekimler ilk olarak hastaların şikayetlerini dinler ve meydana gelen vücut tepkimelerini kontrol eder. Ardından farklı alerji testi türlerinin yapılmasını talep eder. Bu alerji testi türleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Solunum fonksiyonları testleri
  • İlaç yükleme testi
  • Besin yükleme testi
  • Egzersiz testi
  • Radyolojik tetkikler
  • Ter testi
  • Deri prick – intradermal testler

Bu testler, hastaların şikayetlerine göre belirlenmektedir. Yapılan testler ile alerjen maddenin vücudu etkilememesi için gerekli tedavinin belirlenmesi de sağlamaktadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kolajen, cildin elastikiyetini ve genç
Sıradaki Haber Takviye ürünlere para saçmayın: Evde kolajen tozu yapmanın kolay yolu!