Adres Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Türkiye’deki tüm konutlara ait 10 haneli özel bir numara olan adres kodu internet üzerinden sorgulanabilir. Devlet dairelerindeki işlemlerde veya okul kayıtlarında sık sık talep edilen bir numaradır. Ayrıca kargo teslimatlarında da açık adres yerine adres kodu tercih edilir. Adres kodu, her eve özel olarak belirlenen 10 haneli bir sayı dizisidir. Adres kodu öğrenmek için e-Devlet sistemini veya Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesini kullanabilirsiniz.
Adres Kodu Nedir?
Türkiye sınırları içinde kalan tüm konutlara özel adres kodu oluşturulmuştur. 1 Mart 2013 tarihinde Doğal Afetler Sigortaları Kurumu tarafından uygulanmaya başlayan adres kodunu öğrenmek çok basittir. 10 haneli adres kodu, binanın mülk sahibi değişse bile sabit kalır. 1 Mart 2013 tarihinden itibaren Ulusal Adres Veri Tabanı üzerinden yapılan DASK poliçelerinde mutlaka belirtilmesi gereken bir koddur.
Adres Kodu Sorgulamanın Önemi
Konutların alım satımında ve doğalgaz aboneliği açtırma gibi işlemlerde DASK poliçesi talep edilir. Vatandaşlar, DASK poliçesi oluştururken adres kodunu belirtmek durumundadır. Bu özel kod, hem pek çok sorunu önlemede hem de DASK takibini kolaylaştırmada çok önemlidir. Adres kodunu sorgulayarak şu avantajlardan yararlanabilirsiniz:
- Hatalı adres bildirimi yüzünden meydana gelebilecek poliçe sorunlarını engellemek
- Zorunlu Deprem Sigortası olan veya olmayan konutları ayrıştırmak
- DASK kapsamı dışında kalan binaların poliçe düzenlenmesini engellemek
- Deprem sonrası hasar alan binalarda sigorta hizmetlerini başlatmak
Adres kodu öğrenmek için internet bağlantısına sahip olmanız yeterlidir. Bunun dışında Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne şahsen müracaat ederek de adres kodunu öğrenebilirsiniz. Gayrimenkule özel olan bu kod farklı alternatiflerden ulaşıma açıktır. Bu kod, DASK yaptırmadan önce mutlaka öğrenilmesi gereken bilgilerdendir.
Adres Kodu Nasıl Sorgulanır?
Gayrimenkule özel olan adres koduna farklı alternatiflerden ulaşmak mümkündür. Bireysel başvuru yapmak istiyorsanız adres kodunu belediye, muhtarlık veya nüfus müdürlüklerine şahsen müracaat ederek öğrenebilirsiniz. Ayrıca şubelere gitme şartı olmadan, oturduğunuz yerden de adres kodu sorgulama yapabilirsiniz. İnternetten bu gayrimenkule özel kodu öğrenmeniz mümkündür. Nüfus Müdürlüğü Yerleşim Yeri Sorgulama, hem adres hem de adres kodu doğrulama konusunda online işlemler arasındadır.
Adres kodunu düzgün içimde sorgulayabilmek için konutun bulunduğu il, ilçe, mahalle, sokak isimlerini bilmek gerekir. Detaylı adres bilgisindeki verileri kullanarak adres kodunu kısa sürede öğrenebilirsiniz. Ayrıca apartman ve daire numarasını seçip adres sorgulama işlemini hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. 1 Mart 2013 tarihinde zorunlu deprem sigortası uygulamasıyla hayatımıza giren adres kodu 10 haneli bir sayıdır.
Adres Kodu Sorgulama Yöntemleri
DASK adres kodu sorgulama işlemini Nüfus Müdürlüğü gibi resmi dairelerden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bunun için kurumun resmi web sitesindeki “NVİ Adres Bilgilerim” seçeneğine tıklayıp UAVT adres kodu sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Adres bilgileri ekranın en alt kısmında yer alan UAVT adres kodu ile eşleştirilir. Adres kodunu online kanallar yerine bireysel başvuru yaparak öğrenmek istiyorsanız mahalle muhtarına gitmeniz yeterli olacaktır. Mahalle muhtarı dışında nüfus müdürlüğü veya bağlı bulunduğunuz yerdeki belediyeden DASK adres kodu öğrenilebilir.
DASK Adres Kayıt Sisteminden Adres Kodu Sorgulama
DASK adres kayıt sistemi web sitesini kullanarak da gayrimenkule özel olarak belirlenen adres kodu sorgulama yapılabilir. UAVT kodu sorgulama işleminde ilk olarak “Adres kodunu öğren” kısmına tıklayıp açılan sayfada il, ilçe, mahalle bilgilerini girmek gerekir. Bina adı, iç kapı numarası gibi seçimleri yaptıktan sonra adres kodunu sorgulayabilirsiniz. Adres kodu, Türkiye’deki her bina için özel olarak belirlenen 10 haneli bir sayıdır.