Zuhr-i âhir namazı nedir? Zuhr-i âhir namazı kılmak gerekir mi, nasıl kılınır Diyanet?
Zuhr-i âhir, İslâm coğrafyasının genişlemesi ve şehirlerde nüfusun kalabalıklaşması sonucu, birden fazla camide cuma namazının kılınmasının zorunlu hale gelmesi üzerine ortaya çıkan bir namazdır. Zuhr-i âhir, son öğle namazı anlamına gelir ve cuma namazının yerine geçmez. Cuma namazının bir şehirde tek bir camide kılınmasının zorunlu olmaması durumunda, bu namaz ihtiyaten kılınmaktadır.
Zuhr-i âhir namazı, şehirde birden fazla camide cuma namazı kılınmasının zorunlu olduğu durumlarda ortaya çıkan bir ihtiyaçtan doğmuştur. İslam bilginleri, birden fazla camide kılınan cuma namazlarının sahih olup olmadığı konusunda tereddüt yaşanması üzerine, ihtiyaten o günkü öğle namazının kılınmasını önermişlerdir.
Bu namazın kılınması için özel bir niyet şartı yoktur. Zuhr-i âhir, içinde bulunulan cuma vakti kastedilerek ihtiyaten kılınan dört rek'atlık bir namazdır. İslam alimleri, cuma namazlarının geçerliliği konusunda tereddüt yaşanması durumunda bu namazın kılınmasını uygun görmüşlerdir.
Ancak, Hanefi mezhebinde fetvaya esas olan görüşe göre, herhangi bir kayıt olmaksızın bir şehirde birden çok camide cuma namazı kılınabilir. İmam Şâfiî'nin Bağdat'a gittiğinde birden fazla camide cuma namazı kılındığını görmüş ve buna karşı çıkmamıştır.
Sonuç olarak, Zuhr-i âhir namazı, cuma namazının geçerliliği konusunda tereddüt yaşanan durumlarda, ihtiyaten kılınan bir öğle namazıdır.