Yumuşayan turşuları çöpe atmaya son! Senelerce israf etmişiz… Bu formül ile kütür kütür turşu dönüşümü mümkün!

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Soğuk havaların etkili olduğu şu günlerde mevsim hastalıkları da hızla yayılmaya başladı. Küçük büyük demeden birçok kişi de grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların bulguları gözlenirken uzmanlardan konuya yönelik önemli tavsiyeler geldi. Hastalıklardan korunmak ve mevcut hastalıkların etkilerini azaltmak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini belirten uzmanlar, bu mevsimde özellikle turşu tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Probiyotik ve prebiyotik açısından zengin olan turşunun özellikle kış aylarında sıklık ile tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, doğru turşu yapımı ile ilgili de önemli bilgilendirmelerde bulundu. Market raflarında yer alan hazır turşulardansa ev yapımı turşuların çok daha yararlı olduklarını belirten uzmanlar, yumuşadıkları için bozulduğu düşünülen turşular için pratik bir püf noktası açıkladı.

TURŞU NEDEN YUMUŞAR?

Sofralardan eksik edilmeyen besinler arasında yer alan turşu, zaman ile yumuşayabilir. Eriyen turşuları bozuldukları düşüncesi ile çöpe atmak durumunda kalan tüketicilere seslenen uzmanlar, turşunun yumuşamasına yol açan bazı noktalara değindi.

Turşunun birkaç faktörden ötürü yumuşayabileceğini belirten uzmanlar, o faktörlerden ilkini sebze seçimine dayandırdı. Sebze dokusunun suya karışması ve bu süreçte de hücre duvarlarının parçalanması neticesinde turşunun hızla eriyebileceğini belirten uzmanlar bu neden ile turşu yapımı için en taze sebzelerin seçilmesi gerektiğini vurguladı.

Sebze seçiminin yanı sıra sirke- limon suyu karışımının da turşunun diri kalmasında etkili olduğunu belirten uzmanlar, doğru miktarın belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Son olarak saklama koşullarının da turşunun tüketim ömrü üzerinde etkili olduğunu ifade eden uzmanlar, turşuların serin ve karanlık ortamlarda bekletilmeleri gerektiğini belirtti.

YUMUŞAYAN TURŞU İÇİN NE YAPILABİLİR?

Yumuşayan turşuları çöpe atmaya son! Senelerce israf etmişiz… Bu formül ile kütür kütür turşu dönüşümü mümkün! - Resim : 1

Yumuşayan, erimeye yüz tutan turşular birkaç püf nokta ile yeniden tüketilebilir hale getirilebilir. İlk yönteme göre salatalık suyuna birkaç kişniş tohumu katmak, yumuşayan sebzelerin yeniden dirilmesini sağlar. Ek olarak turşuya sofra tuzu yerine kaya tuzu eklenmesi, ayrıca turşuda kullanılacak olan suyun kaynatılıp soğuduktan sonra kavanoza eklenmesi de turşunun tüketim ömrünü uzatır.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız