Yoğurdun sulanmaması için pratik tavsiyeler! Meğer hepimizi yanlış yapıyormuşuz…

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Süt ürünlerinin insan sağlığına birçok fayda sağladıkları bilinir. Bu kapsamda bebeklik döneminden itibaren tüketilmesi tavsiye edilen bu ürünlerin hem kemik hem de diş gelişimine katkı sağladıkları kanıtlanmıştır.

En sevilen süt ürünlerinden biri yoğurttur. Ek gıda döneminden itibaren tüketilmesi gerektiği belirtilen yoğurt, alerjik de olduğu için uzman kontrolü gerektirir. Alerjik bir durumun tespit edilmemesi durumunda ise yoğurdun mümkün ise çoğu öğüne dahil edilmesi tavsiye edilir.

Bağırsak sağlığından diş ve kemik gelişimine kadar birçok noktada olumlu katkıları bulunan yoğurt, tadı ile de damakları şenlendirir. Ancak yoğurt tüketimi ile ilgili birçok kişinin pek de hoşuna gitmeyen bir detay bulunur. O da yoğurdun hızla su kaybeden yapısıdır.

Marketlerden satın alınan yoğurtlar da dahil olmak üzere tüm yoğurt tiplerinde sıklık ile karşılaşılan en büyük problem, sulanma sıkıntısıdır. Bu duruma birçok faktörün sebep olabileceğini belirten uzmanlar, yoğurdun sulanmasını engelleyen püf noktaları paylaştı. İşte ayrıntılar…

Yoğurdun sulanmaması için pratik tavsiyeler! Meğer hepimizi yanlış yapıyormuşuz… - Resim : 1

YAĞ ORANI ÖNEMLİ

Yoğurdun çabuk sulanmasına neden olan en önemli faktör, yoğurdun yağ oranıdır. Düşük yağlı yoğurdun diğer yoğurt türlerine göre daha hızlı sulandığı bilinir. Düşük yağlı yoğurtlarda su oranının yüksek olduğunu ve dolayısı ile çabuk sulanma eğiliminde olduğunu ifade eden uzmanlar, bu durumun önüne geçmek isteyenlerin tam yağlı yoğurt tercih etmeleri gerektiğini belirtti.

Yoğurdun sulanmasına sebep olan bir diğer faktör ise bu besini asitli gıdalar ile karıştırmaktadır. Sirke, turşu veya limon suyu gibi asitli gıdaları yoğurdun içine eklemek, yoğurdun kısa süre içerisinde suyunu kaybetmesine neden olacaktır. Ayrıca yoğurdu oda sıcaklığında uzun süre bekletmek de sulanma probleminin ortaya çıkmasına sebebiyet verir.

EV YOĞURDU SULANIR MI?

Market yoğurtlarını tercih eden tüketicilerin sulanma probleminden kaçınmaları için tam yağlı yoğurt satın almaları gerektiğini belirten uzmanlar, yanı sıra ev yoğurtlarının da diğerlerine nazaran daha az sulandıklarını ifade etti.