Gelinim Mutfakta İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı Tarifi 28 Ekim 2025 Salı

Gelinim Mutfakta gelinlerinin haftanın ikinci ödevi İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı oldu. 28 Ekim Salı günü tezgah başındaki yerlerini alan gelinler İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı yapımına başladı. Günün leziz tarifinin malzemeleri sıralandı. İşte merak edilen İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı tarifi..

Gelinim Mutfakta İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı Tarifi 28 Ekim 2025 Salı

Gelinim Mutfakta yarışmasında yeni bölüm başladı. 28 Ekim Salı gününün gelişiyle 4 gelin ile 4 kayınvalide tezgah başına geçti. Gelinleri tezgah başına geçiren günün yıldız yemeği İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı tarifi için detaylar sıralandı. 28 Ekim Salı günü Aslı Hünel gelinlerin ödevini İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı tabağı olarak açıklarken merak edilen yemeğin detayları geldi. Peki, İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı nasıl yapılır? İşte damak çatlatan Gelinim Mutfakta İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı tarifi..

Gelinim Mutfakta İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı Tarifi 28 Ekim

4 Adet Patlıcan

3 Adet Kuru Soğan

1 Adet Yeşil Biber

Toz Kırmız Biber

Tuz

4 Adet Yufka

1 Su Bardağı Zeytinyağı

Domates Sosu

Biber Salçası

Domates Salçası

İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı Nasıl Yapılır?

Soğanlar ayıklanarak küp şeklinde doğranır, tavaya zeytinyağı ile kavrulur, biber küçük parçalar halinde kesilerek soğanlara ilave edilir, soğanlar kavrulunca biber ve domates salçası, domates sosu ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Patlıcanlar kemerli soyularak küp şekilde doğranır, “patlıcanların acı suyunu salması için” üzerine tuz ve su dökülerek tuzlu suda 5-10 dk bekletildikten sonra patlıcanların suyu sıkılarak tavadaki soğan karışımına ilave edilir.

Patlıcanların üzerine 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak su eklenerek kısık ateşte pişirilir. Yuvarlak fırın tepsisi zeytinyağı ile yağlanır, yufka bütün olarak tepsinin tabanına serilir, yufkanın kenarları tepsiden sarkıtılır, başka bir yufka tezgahın üzerine serilerek üzerine patlıcanlı harç dökülür, rulo yapılarak sarılır ve tepsinin kenarına yerleştirilir, tepsinin büyüklüğüne göre, kenarını kapatmak için diğer yufkalar da aynı şekilde içine harç dökülerek sarılır tepsinin kenarına yerleştirildikten sonra, tepsinin kenarından sarkan yufkalar tepsinin içine doğru rulo yapılan yufkaları kapatacak şekilde kıvrılır.

Tepsinin boş kalan orta kısmına önce bir yufka parçalanarak serilir sonra patlıcanlı harcın tamamı dökülür. Tavanın içine 1 bardak sıcak su ve domates salçası karıştırılarak patlıcanlı kısma dökülür, tepsinin kenarındaki rulo yufkalara zeytinyağı sürülerek 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişir

Kaynak: HABER MERKEZİ
İznik Patlıcanlı Kalın Kıyı Gelinim Mutfakta