Yelken Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Yelken çiçeği, zarif görüntüsü ile barış çiçeği olarak bilinir. Yelken şeklindeki çiçekleri ile adını alan bu bitki, Spathiphyllum türü ev bitkileri arasında yer alır. Yelken çiçeği, sadece bir taç yapraktan oluşur ve sarıdan beyaza dönüşen çiçekleri ile dikkat çeker.

YELKEN ÇİÇEĞİNİN LATİNCESİ

Yelken çiçeğinin bilimsel adı "Spathiphyllum" olarak geçer ve halk arasında "spaty" olarak da adlandırılır.

YELKEN ÇİÇEĞİNİN ANLAMI

Yelken çiçeği, beyaz çiçekleriyle barışın ve uyumun sembolü olarak geniş bir anlam yelpazesine sahiptir. Bu zarif bitki, aynı zamanda; masumiyet, iyileşme, umut, bolluk ve bereket gibi olumlu değerleri de ifade eder.

  • Barış ve Uyum

Beyaz çiçekler, teslimiyet ve barışın simgesidir. Yelken bitkisi, adeta beyaz bayrak gibi düşünülerek eski düşmanlıkları sona erdirmek, barışmak ve bir araya gelme niyetini ifade etmek için sıkça tercih edilir. Yeni bir arkadaşlık ya da ilişki başlangıcını simgeler.

  • Masumiyet ve Saflık

Feng Shui'ye göre, beyaz yelken çiçeği, kişinin ruhsal temizliğini ve çevresinin ne kadar saf olduğunu simgeler.

  • Umut ve Yeniden Doğuş

Yelken çiçeği, umudu temsil eder. Feng Shui felsefesine göre, bitki enerjiyi dengeleyerek umut duygusu aşılar. Her mevsim çiçek açması, umut ve yeni başlangıçları simgeler. Yeniden doğuş ve sürekli gelişim anlamlarını içerir.

  • Bolluk ve Bereket

Gür yaprakları ve sürekli çiçek açma özelliği, yelken çiçeğini bolluk ve bereketin simgesi yapar. Bu çiçeği hediye etmek, karşı tarafa mutlu ve zengin bir hayat dileği iletilmesine aracılık eder.

  • Yeniden Doğma ve Sürekli Gelişim

Her sezon çiçek açma yeteneği ve uzun ömürlülüğü, yelken çiçeğinin yeniden doğma ve sürekli ruhsal gelişimi simgeliyor. Bitkinin sürekli büyüyüp gelişmesi, hayatta pes etmeden ilerlemenin sembolüdür.

YELKEN ÇİÇEĞİ İÇİN BAKIMI VE ÖNERİLER

Yelken Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? - Resim : 1

  • Toprak ve Sulama:

Torf ve lif bakımından zengin topraklar, yelken çiçeği için idealdir. Yelken çiçeği, sürekli nemli toprağı sever. Toprağın kurumasına izin vermemek için yaz aylarında sık sık sulama önerilir. Kışın ise haftada 1-2 kez sulama yeterlidir. Çiçeklenme dönemlerinde sulama sıklığı azaltılabilir.

  • Çiçeklenme Dönemi:

Çiçeklenme döneminde, yani ilkbahar ve sonbaharda, sulama sıklığını azaltmak çiçeklenmeyi teşvik eder. Ancak; toprağın kurumasına izin vermemek önemlidir. Sulama düzenini toprak durumuna göre ayarlamak en uygunudur.

  • Saksı Değişimi:

Yelken çiçeği, yer değişimini pek sevmez. Saksı değişimi 2-3 yılda bir önerilir. Hassas kökleri nedeni ile saksı değişimi yapılırken sadece bir numara büyük saksı seçilmelidir. İlkbahar en uygun saksı değişim dönemidir.

  • Nem:

Yapraklara ara ara su püskürtmek ile nem sağlanabilir.

  • Işık ve Sıcaklık:

Doğrudan güneş ışığından kaçının. Yelken çiçeği, aydınlık ortamları sever; ancak gölgede de yetişebilir. Sıcaklık aralığı 10 ila 28 derece idealdir. Aşırı sıcak ya da soğuktan kaçının.

YELKEN ÇİÇEĞİ NASIL EKİLİR VE ÇOĞALTILIR?

Yelken çiçeği; tohum, doku kültürü ya da bölme yöntemleri ile çoğaltılabilir. Tohumdan çoğaltma süreci, çiçeğin altındaki mısır şeklindeki tohumların kullanılması ile gerçekleşir. Yelken çiçeğini tohumdan yetiştirmek için turba kompostosuna tohumlar ekilir. Şubat ayında yapılacak tohum ekimi için sıcaklık ve nem şartlarına dikkat edilmelidir.

YELKEN ÇİÇEĞİNİN FAYDASI

Yelken Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? - Resim : 2

NASA tarafından önerilen hava temizleyici bitkiler arasında yer alır. Amonyak, benzen, formaldehit, ksilen ve trikloretilen gibi zararlı kimyasalları temizlediği bilinmektedir.