Yumurta Haşlama Süreleri, Nasıl Haşlanır?

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda ya da akşam yemeğiniz olan salatanın içine ekleyebileceğiniz yumurtayı nasıl seversiniz? Her çeşit tüketilebilen yumurtayı kaç dakikada rafadan mı, kayısı mı yoksa katı mı yapabileceğiniz sizler için araştırdık.

Yumurta Haşlama Süreleri, Nasıl Haşlanır?

Diyetisyenlerin tüm listelerinde sıklıkla yer alan yumurtanın kaç dakikada haşlanabileceği merak konusu oldu. Doktorların sağlıkla ilgili direktiflerinde yer alan yumurta günün en önemli öğünü olan kahvaltıların olmazsa olmazları arasında yerini aldı. İster omlet isterseniz de haşlanmış şekilde tüketebileceğiniz yumurtayı istediğiniz kıvama gelmesi için kaç dakikada haşlamanız gerektiğini sizler için derledik. İşte yumurta severler için cıvık, katı, kayısı, rafadan yumurta pişirme süresi..

Yumurta Nasıl Haşlanır?

Yumurta haşlama süresi yumurtanın büyüklüğüne ve oda sıcaklığında olup olmadığına göre değişiyor. Yumurtayı haşlayacağınız suyun sıcak mı yoksa soğuk mu olduğu süresini değiştiriyor. Kaynar suya atılan yumurtanın haşlama süresi rafadan, kayısı ve katı olmasını belirliyor. Yumurtaları kaynar suya atmadan önce oda sıcaklığına getirirseniz yumurtanın çatlaması önleniyor. Öte yandan yumurtayı soğuk suya koymak kabuklarını kolay soymanıza da fırsat veriyor.

Yumurta Haşlama Süreleri, Nasıl Haşlanır? - Resim : 1

Yumurta Haşlama Süreleri

3 dakika Akı hafif pişmiş, sarısı tamamen akışkan (çok sulu)

4 dakika Akı pişmiş, sarısı akışkan (rafadan)

6 dakika Akı tamamen pişmiş, sarısı kremamsı (yarı katı)

8 dakika Sarı kısmı hafif yumuşak (az katı)

10 dakika Sarısı tamamen pişmiş (katı yumurta)

12 dakika Tam katı, hafif kuru sarı (fazla haşlanmış)

Yumurta Soğuk Suyla Kaç Dakikada Haşlanır?

Soğuk suyla yumurta haşlamak birçok vatandaş tarafından tercih ediliyor. İster sıcak isterseniz de soğuk suda haşlayabileceğiniz yumurtaları tencereye soğuk suyla birlikte koyup sonra ocağa almanız sadece süreyi uzatır. Yumurtaların çatlamasını azaltan bu yöntemle yumurtanın daha eşit sürede pişmesi sağlanır. Soğuk suda yumurta haşlama süreleri şöyle;

2-3 dakika Akı yarı pişmiş, sarısı tamamen akışkan (çok rafadan)

4-5 dakika Akı pişmiş, sarısı akışkan (klasik rafadan)

6-7 dakika Sarı kısmı kremsi, yarı katı (kayısı kıvamı)

8-9 dakika Sarı kısmı tam pişmiş ama hâlâ nemli (katıya yakın)

10-12 dakika Tam katı, sert ve kuru sarı (klasik katı yumurta)

Su Kaynadıktan Sonra Yumurta Kaç Dakika Haşlanır?

Su kaynadıktan sonra yumurtayı tencereye koyma birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Sıcak ya da soğuk suda yumurta haşlamada çok fazla bir değişiklik bulunmuyor. Yumurtanın haşlama süresi yumurtanın büyüklüğüne ve oda sıcaklığında olup olmadığına göre değişkenlik gösteriyor. . Yumurtayı haşlayacağınız suyun sıcak mı yoksa soğuk mu olduğu süresini değiştiriyor. Kaynar suya atılan yumurtanın haşlama süresi rafadan, kayısı ve katı olmasını belirliyor. Yumurtaları kaynar suya atmadan önce oda sıcaklığına getirirseniz yumurtanın çatlaması önleniyor. Öte yandan yumurtayı soğuk suya koymak kabuklarını kolay soymanıza da fırsat veriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yumurta
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız