Vekalet Aylığı Ödeme Şartları Nelerdir? Güncel 2024

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Devlet memurlarının herhangi bir nedenden dolayı görevlerinden uzaklaştırılmaları halinde, uzaklaştırılan memurun yerine görevini sürdürmesi adına vekaleten bir başka memur ataması yapılır. Atanan memur, görevden uzaklaştırılan memurun geri gelmesine kadar ya da yerine kalıcı olarak başka bir memurun atanmasına kadar o görevi yerine getirmekle yükümlüdür. Vekaletle çalışan memura yapılan ödeme çeşitleri ise durumlara göre değişiklik göstermektedir.

Vekalet görevi sonucu yapılan ödemeler, Devlet Memurları Kanunu’nun seksen altıncı maddesine uygun olacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Vekaletin yapıldığı kadroya bağlı olarak ödeme şartlarında belli başlı değişiklikler meydana gelmektedir. Bu yazımızda sizlere, vekalet aylığı ödeme şartlarını ve kadrolara göre değişkenlik gösteren durumlardan bahsedeceğiz.

Vekalet Aylığı Ödeme Şartları Nelerdir? Güncel 2024 - Resim : 1

DOLU KADROYA VEKALET ÖDEMESİ

Memurların çalıştığı kadro ile bağının kesilmemesini ifade eden bu kavrama göre memur görevine devam eder. Belirli bir denenden dolayı görevinden uzaklaştırılan memurun yerine vekaleten başka bir memur atanır. Bu nedenler kanunu izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması ya da görevden uzaklaştırma olabilir. Dolu kadroya yapılan vekalet işlemleri için ilk üç ay boyunca herhangi bir ödeme sağlanmaz. İlk üç aydan sonra vekalet devam ediyor ise aylık ödemesi başlar. Bu süreçte bazı istisnai durumlarda meydana gelmektedir. Kurum içinden ilkokul öğretmenliği ve veznedarlık bölümleri için yapılan atamalardan sonra göreve başlama gününden itibaren vekalet aylığı ödenir.

BOŞ KADROYA VEKALET ÖDEMESİ

Boş kadroya vekalet ödemesi, memurun çalıştığı kadro ile bağının tamamen kesilmesini ifade eder. Boş kadronun oluşması için devlet memurunun ölmesi, istifa etmesi, emekli olması, başka kadroya atanması ya da memurluktan çıkartılması gerekir. Bu durumlardan herhangi birinin meydana gelmesi halinde boş kadroya vekaleten atama yapılır. Kurum içinden boş kadroya atma yapıldığı durumlarda ilk üç ay vekalet aylığı ödenmez. İlk üç ayın sonunda boş kadro vekaleti devam ediyor ise vekalet aylığı ödemesi gündeme gelir. Bununla birlikte mali, nakdi ve ayni sorumluluk gerektiren saymanlık kadrolarına atanan devlet memurları ile ilk aydan itibaren vekalet aylığı alır. Aynı zamanda ilkokul öğretmenleri ve veznedarlarda ilk aydan itibaren vekalet aylığı alır.

VEKALET OLARAK ATANAN MESLEKLER HANGİLERİDİR?

Devlet memurlarının kanunu izin, disiplin cezası ya da görevden uzaklaştırma gibi nedenler ile görevlerinden ayrılmalarından sonra yerlerine vekaleten atama yapılır. Açık ya da kapalı bir şekilde yapılan bu atamalarda bazı kriterler göz önüne alınır. Mali Bakanlığı’nın izni dahilinde açık atama yapılabilen meslek gurupları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İlkokul öğretmenliği
  • Doktor
  • Diş doktoru
  • Eczacılık
  • Mühendislik
  • Mimarlık
  • Veterinerlik

Yukarıda belirtilen mesleklerin haricinde köy ve beldelerde hemşire ve ebeler de vekaleten atanabilen meslek gurupları arasında yer alıyor. Belediyelerin veterinerlik ya da hayvan sağlık memurluğu hizmetlerini yürütecek veteriner hekim ya da hayvan sağlık memurları yok ise atama yapılabilir. Din içerikli meslekler olan vaizlik, Kur’an kursu öğreticiliği, imam hatiplik, müezzin kayyımlığının da vekaleten atama işlemleri sıklıkla yapılmaktadır.

VEKALETEN ATANAN MEMUR NEREDEN SEÇİLİR?

Birçok meslek kolu için geçerli olan vekaleten atama işlemleri için atanan memurlar, kurum içerisinden ya da kurum dışından seçilebilmektedir. Boş ya da dolu kadroya vekaleten atama yapılırken dikkat edilen bazı kriterler bulunur. Bu kriterler göz önüne alınarak, boş ya da dolu kadro için vekaleten memur atamalarının yapılması zorunludur. İlgili meslek için gerekeli kriterleri sağlamayan memurların ataması, boş ya da dolu olan kadroya yapılamaz.