Ütüyü Kim, Kaç Yılında İcat Etti?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Ütüyü icat eden kişi Henry Seely olarak bilinir. Henry Seely, 1882 yılında ütüyü icat etmiştir. Henry Seely, ütüyü icat ederken iki karbon elektrot arasındaki bir kablolu elektrik köprüsü kullanmıştır. Bu köprü sayesinde demir taban, elektrik akımı ile ısıyı iletmiş ve ütü işlevini yerine getirmiştir. Bu icat sayesinde giysileri ütülemek, daha güvenli ve kolay bir eylem haline getirilmiştir.

Ütüyü Kim, Kaç Yılında İcat Etti? - Resim : 1

ÜTÜ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Ütü kullanırken dikkat edilmesi gerekenler başlıca şunlardır:

  1. Ütüyü Düzenli Olarak Temizlemek

Ütü ya da saç düzleştiricisi gibi aletlerin temizliği, birçok kişinin atladığı ya da hali hazırda temiz şeyler ile temas ediyor diye önemsemediği bir konudur. Ancak, ütü her ne kadar temiz kıyafetler ile temas ediyor olsa da zamanla kirlenir. Özellikle de ütü tabanın kirlenmesi hem ütünün bozulmasına hem de ütüleme işleminden alınan verimin düşmesine yol açabilir. Bu yüzden ütü tabanı başta olmak üzere ütünün her yerini doğru bir şekilde temizlemek önemlidir. Ütü tabanı temizleme konusunda kullanılması tercih edilen ürün sirkedir. Herhangi bir sirkeden birkaç damla kullanarak ütü tabanınızı temiz ve parlak bir hale getirebilirsiniz. Ütünün diğer kısımlarını temizleme konusunda ise yüzey temizleyici sıkılmış bir bez kullanabilirsiniz. Buna ek olarak baz ütülerin su hazneleri çıkarılabilir şekilde tasarlanmıştır. Bu ütülerin su haznelerini çıkararak deterjan ya da kireç çözücü maddeler ile iyice temizleyebilirsiniz.

  1. Kıyafetleri Doğru Zamanda Ütülemek

Birçok kişi, ütü yapmak için doğru zamanı beklemeleri gerektiğinin farkında değildir. Ancak, ütü yapılabilmesi için ideal zaman kıyafetlerin kuru ve temiz olduğu zamandır. Islak kıyafetler hem ütüde arızaların meydana gelmesine hem de kıyafetlerin kullanılamayacak seviyede zarar görmelerine yol açabilir. Buna ek olarak temiz olmayan kıyafetlerin ütülenmesi de oldukça zordur ve ütü tabanının kirlenmesine yol açar.

  1. Ütü Masası Kullanmak

Birçok kişi ütü masası kullanmak zor olduğu için kıyafetlerini yatak ya da beton zemin gibi yerlerde ütülemeyi tercih etseler de bu hareketler aslında oldukça yanlış hareketlerdir. Ütü masası kullanmanın birçok faydası bulunur. Bu faydaların ilk ve en önemli olanı, ütü yüzünden yangın çıkma ihtimalini düşürmesidir. Ütü masaları, ütüyü açık unutma gibi ekstrem durumlar söz konusu olmadığı sürece ütü işlemi esnasında alev almazlar ve yangına sebep olmazlar. Ütü masası kullanmanın bir diğer faydası ise kıyafetlerin jilet gibi olmasını sağlamasıdır. Ütü masasının zemini, kıyafetlerin doğru bir şekilde ütülenmesine yardımcı olacak malzemeler kullanılarak üretilir. Ütü masası kullanmanın bir diğer faydası da ütü işleminin kolay bir işlem haline gelmesidir. Ütü masasında ütü yapmak, diğer yerlerde ütü yapmaya oranla çok daha hızlı ve kolay bir eylemdir.

  1. Ütülenen Kıyafetin Etiketine Dikkat Etmek

Kıyafetlerin iç kısımlarında yer alan etiketlerde yıkama ve ütüleme talimatları bulunmaktadır. Bu talimatlarda yer alan ısı seviyesi ya da ütü programı gibi bilgilere dikkat ederek hem daha kolay bir şekilde ütü yapabilir hem de kıyafetlerin zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Kıyafetlerinizi sürekli olarak uygun olmayan ısılarda ve yanlış ütüleme programları kullanarak ütülerseniz kıyafetlerinizi kısa bir süre içerisinde giyilemeyecek kadar zarar görebilirler.

EN İYİ ÜTÜ MARKASI HANGİSİDİR?

En iyi ütü markası denildiği zaman kişilerin aklına farklı marka isimleri gelebilir. Ancak, kullanıcıların beğenilerine göre en iyi ütü markaları başlıca şunlardır:

  • Arçelik
  • Philips
  • Tefal
  • Arzum
  • Beko