Ustaların sırrı açığa çıktı! Bu yöntem ile çıtıt çıtır patatesler hazırlamak mümkün

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Patates hem tadı hem içeriği hem de fiyatı ile tüketiciler tarafından en çok tercih edilen sebzeler arasında yer alır. Hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde milyonlarca kişi tarafından severek tüketildiği bilinen bu besinin birçok farklı formda hazırlanabiliyor olması da ürünün tercih edilme sebepleri arasındadır.

Tencerede, tavada, fırında hazırlanabilen yanı sıra farklı yemeklerin içlerinde de aktif olarak rol alan patates, en çok kızartma şeklinde tüketilir. Özellikle fast food ürünlerin yanlarına garnitür olarak eklenen patates kızartması hem çocukların hem de yetişkinlerin damaklarını çatlatır. Ancak fast food zincirlerinde yapılan çıtır çıtır patatesleri evde hazırlamak sanıldığı kadar kolay değildir. Peki, evde çıtır çıtır patates hazırlamanın püf noktası nedir? İşte ustaların o pratik tarifine dair ayrıntılar…

Ustaların sırrı açığa çıktı! Bu yöntem ile çıtıt çıtır patatesler hazırlamak mümkün - Resim : 1

İLK ADIM PATATESLERİ DOĞRU SEÇMEK

Çıtır çıtır patates hazırlayabilmek için öncelikle patateslerin özenle seçilmesi gerekir. Patatesin kaliteli olması, taze olması çıtır çıtır patatesin olmazsa olmazlarındandır. Taze, sert ve iri patatesler, kızartıldıklarında genel olarak o ‘çıt’ sesinin duyulmasını sağlarlar.

Çıtır çıtır patates kızartmasının bir diğer olmazsa olmazı da hazırlık aşamasıdır. Hazırlık aşamasının doğru yönetilmesi son derece önemlidir. Bunun için öncelikle patatesler iyice yıkanmalı ve ardından mutlaka kurutulmalılardır. Burada patateslerin kabuklarının soyulmaması ustaların püf noktalarından biridir.

ÇITIR ÇITIR PATATES KIZARTMASININ SIRRI

Patatesleri kabuklu olacak şekilde ince ince dilimleyin. Sonrasında ise bu dilimleri su dolu bir kapta bekletin. Böylelikle patatesin fazla nişastası suya geçecek ve kızartma sonrasında patatesler son derece çıtır olacak.

Patatesleri kızartırken iyi bir yağ seçmek de bu işin püf noktaları arasında yer alır. Ayçiçek yağı ve mısır yağı gibi yüksek ısıya dayanıklı yağın seçilmesi bu aşamada doğru olacaktır.